Fața și forma creierului sunt strâns legate – descoperirile oamenilor de știință

Fața și forma creierului sunt strâns legate – descoperirile oamenilor de știință

Publicat de Tudor Mihalache pe 27 July 2022 in CuriozitățiStiinta

Oamenii de știință au descoperit o legătură strânsă între forma feței și forma creierului. Aceștia nici nu ar fi presupus vreodată că legătura poate fi atât de complexă genetic.

Un nou studiu a arătat că în stadiile incipiente ale formării și dezvoltării embrionilor, fața și creierul se formează reciproc atât prin efectele structurale, cât și prin comunicarea intercelulară. Totuși această interacțiune, după cum s-a dovedit, nu afectează dezvoltarea ulterioară a creierului, inclusiv caracteristicile comportamentale și cognitive ale omului.

O echipă internațională de oameni de știință din Regatul Unit, Belgia și Statele Unite a identificat 76 de situsuri genetice care afectează forma creierului uman și, în același timp, forma feței. Studiul este publicat în revista Nature Genetics.

Anterior, experții au sugerat o legătură genetică între creier și față, dar cunoștințele în acest domeniu s-au bazat pe studiul organismelor experimentale și pe date clinice despre afecțiuni extrem de rare.

„Am decis să cartografiam legătura genetică dintre față și forma creierului uman într-un sens mai larg, precum și pentru variațiile genetice într-o populație mai mare, non-clinică”, a spus profesorul Peter Klaas de la Laboratorul de imagistică genetică din Leuven. Universitatea Catolică (Belgia).

Autorii studiului au folosit metodologia folosită anterior pentru a identifica genele care determină forma feței. „Apoi am analizat imagini faciale tridimensionale și am legat mai multe puncte de date cu informații genetice pentru a găsi corelații”, a adăugat Klaas. Deci, oamenii de știință au reușit să identifice diverse gene care formează partea din față a capului uman.

Într-un nou studiu, echipa de cercetare a luat date despre scanările RMN ale creierului și informații genetice de la aproape 20.000 de persoane de origine europeană dintr-o biobancă britanică.

,,Pentru a putea analiza imaginile RMN a fost necesară măsurarea creierului prezentat în imagini. Ne-am concentrat în special pe variațiile suprafeței pliate a creierului, care are o „forma de nucă”. Există 472 de locații ale genomului care afectează forma creierului nostru, dintre care 351 dintre ele nu au fost niciodată raportate înainte. În mod surprinzător, am constatat că 76 de regiuni genomice care prezic forma creierului sunt, de asemenea, legate de forma feței”, au spus oamenii de știință.

Citește continuarea pe pagina 2 >


Distribuie pe Whatsapp
Distribuie pe Facebook
Distribuie pe Telefon

Despre Tudor Mihalache