Este paracetamolul dăunător sănătății?

Este paracetamolul dăunător sănătății?

Publicat de Larisa Moldovan pe 5 November 2022 in SanatateSfaturiStiinta

„Paracetamolul” este un medicament care aparține grupului de antipiretice. Acesta are un efect analgezic pronunțat, precum și un efect antipiretic și antiinflamator. „Paracetamolul” face parte din multe analgezice care sunt folosite pentru a elimina simptomele răcelii.

Pentru a înțelege dacă Paracetamolul este dăunător sănătății sau nu, este important să știți exact cum acţionează acest medicament asupra organismului.

Proprietățile antiinflamatorii, antipiretice și analgezice ale paracetamolului sunt asigurate de acțiunea componentei active asupra centrului de termoreglare din creier. Multe medicamente antiinflamatoare au un efect negativ pronunțat asupra mucoasei gastrice și intestinale.

Care sunt proprietățile pozitive ale paracetamolului

Este dăunător să iei paracetamol? Paracetamolul afectează negativ organismul în caz de supradozaj. Sub rezerva prescripției medicale, paracetamolul are un efect antipiretic, precum și un efect analgezic și antiinflamator asupra organismului. Când paracetamolul intră în stomac, substanța activă este absorbită în sânge. Acesta este rapid și complet absorbit în tractul gastro-intestinal.

Indicații

Tabletele sunt prescrise oamenilor în următoarele condiții:

Artralgie (apariția periodică a durerii la nivelul articulațiilor, în absența semnelor și simptomelor caracteristice ale leziunii acestora).

Algodismenoree (durere în timpul menstruației din cauza infantilismului, poziției necorespunzătoare a uterului, procese inflamatorii în organele genitale, cu endometrioză și alte boli, precum și cu excitabilitatea crescută a sistemului nervos central).

ARVI (un grup de boli inflamatorii acute ale organelor respiratorii similare clinic și morfologic, ai căror agenți cauzali sunt virusurile pneumotrope. ARVI este cel mai frecvent grup de boli din lume, combinând infecția respiratorie sincițială, infecțiile cu rinovirus și adenovirus și alte infecții catarale, inflamații ale tractului respirator superior).

Migrenă (o formă primară de cefalee, ale cărei simptome sunt atacuri periodice de cefalee moderată până la severă).

Nevralgie (o afecțiune patologică care progresează din cauza afectarii anumitor părți ale nervilor periferici).

Febră în boli virale și infecțioase.

Temperatură ridicată în caz de răceală și gripă.

Când nu trebuie să luați Paracetamol

Înainte de a lua paracetamol, pacientul trebuie să citească prospectul. Consumul „paracetamolului” este interzis în următoarele cazuri:

  • Intoleranță individuală.
  • Tulburări severe în funcționarea ficatului și a rinichilor.
  • Insuficiență hepatică.
  • Copii sub 3 ani.
  • Sarcina în primul trimestru.
  • Alcoolism cronic.

Cu extremă prudență, „Paracetamolul” este administrat în trimestrele ulterioare ale sarcinii și în timpul alăptării.

Cum să luați corect paracetamol

Doza unică și zilnică de “Paracetamol” este determinată de medic în funcție de vârstă, greutate, severitatea durerii sau febră.

Adulților și copiilor de la 12 ani li se prescriu 0,5-1 grame, la una până la două ore după masă, concentrația maximă a medicamentului este de până la 4 g pe zi. Intervalul de timp dintre fiecare doză trebuie să fie de cel puțin patru ore.

La persoanele cu leziuni hepatice sau renale, precum și cu sindromul Gilbert și la pacienții vârstnici, doza zilnică trebuie redusă și intervalul dintre doze trebuie crescut.

Este paracetamolul dăunător copiilor? După cum este scris în prospect, consumul paracetamolului este interzis numai copiilor sub trei ani. Doza de paracetamol este calculată în funcție de vârsta și greutatea corporală a copilului:

  • Concentrația zilnică pentru copii de la trei până la șase ani (cu o greutate de 15 până la 22 de kilograme) – 1 gram.
  • Până la nouă ani (până la 30 kg) – 1,5 g.
  • Până la doisprezece ani (până la 40 kg) – 2 grame.

Frecvența aplicării – de patru ori pe zi; intervalul de timp dintre fiecare doză trebuie să fie de cel puțin patru ore. Dacă simptomele neplăcute persistă, trebuie să consultați un medic specialist.

Recomandări

Citește continuarea pe pagina 2 >

Articolele de pe revistasufletului.net sunt destinate doar scopurilor informative și educative și nu înlocuiesc consultările medicale profesionale, diagnosticul sau tratamentul. Consultați întotdeauna medicul cu privire la orice întrebări care pot apărea legate de starea dumneavoastră de sănătate.


Distribuie pe Whatsapp
Distribuie pe Facebook
Distribuie pe Telefon

Despre Larisa Moldovan
Ne bucuram sa o avem in echipa noastra pe Larisa, o profesionista desavarsita care a adus siteului revistasufletului.net un plus de valoare. Se ocupa de editat si publicat articole inca din 2010, in tot acest timp acumuland experienta pe care astazi o imparte cu noi toti!