Este paracetamolul dăunător sănătății?

Este paracetamolul dăunător sănătății?

Publicat de Larisa Moldovan pe 5 November 2022 in SanatateSfaturiStiinta

Recomandări

Comprimatul poate fi luat cu sau fără alimente, cu apă. Nu este recomandată creșterea dozei indicate fără acordul medicului. Paracetamolul nu trebuie luat mai mult de cinci zile ca analgezic și mai mult de trei zile ca antipiretic fără permisiunea unui medic specialist. O creștere a concentrației zilnice a medicamentului sau o creștere a duratei terapiei este posibilă numai sub supravegherea unui medic.

Paracetamolul provoacă reacții adverse

Ce rău provoacă paracetamolul organismului? După cum este scris în prospect, în timpul administrării paracetamolului , oamenii pot prezenta anumite reacții adverse:

Greaţă.

Urticarie (leziune cutanată caracterizată prin apariția rapidă a veziculelor cu mâncărimi intense pe piele).

Vărsături.

Edemul Quincke (o boală cu apariție acută caracterizată prin apariția unui angioedem clar limitat al pielii, țesutului subcutanat, precum și a membranei mucoase a diferitelor organe și sisteme ale corpului).

Diaree.

Activitate crescută a transaminazelor hepatice.

Durere în tractul gastrointestinal.

Agranulocitoză (o boală caracterizată printr-o scădere a conținutului de granulocite din sânge).

Neutropenie (o afecțiune patologică în care numărul de neutrofile din organism scade brusc).

Flatulență (acumulare excesivă de gaze în intestine).

Mărirea ficatului.

Creșterea pulsului.

Modificări ale parametrilor tensiunii arteriale.

Tahicardie (un tip de aritmie caracterizată printr-o frecvență cardiacă de peste 90 de bătăi pe minut).

Anemie (afecțiune patologică caracterizată prin scăderea concentrației de hemoglobină și, în marea majoritate a cazurilor, a numărului de globule roșii pe unitatea de volum de sânge).

Scăderea numărului de trombocite și leucocite.

Piurie (proces inflamator al sistemului urinar, caracterizat prin conținut purulent în urină).

Nefrită interstițială (o afecțiune comună caracterizată prin inflamația bacteriană acută sau cronică a țesutului interstițial și a tubilor rinichilor).

Glomerulonefrita (inflamația glomerulilor rinichilor de natură autoimună sau infecțio-alergică, care se manifestă prin edem, creșterea tensiunii arteriale, scăderea producției de urină).

Funcționarea afectată a rinichilor. În cazuri severe, dezvoltarea insuficienței renale.

Angioedem (afecțiune acută, care se caracterizează prin dezvoltarea rapidă a edemului local al membranei mucoase, țesutului subcutanat și a pielii în sine).

Pancreatită (inflamație a pancreasului în care există o deficiență în producția de enzime pancreatice de severitate diferită).

Aritmie (o afecțiune patologică care duce la o încălcare a frecvenței, ritmului și secvenței de excitare și contracție a inimii).

Erupții pe piele precum urticaria.

Hiperemia (debordarea vaselor de sânge ale sistemului circulator al oricărui organ sau zonă a corpului).

Dacă aceste efecte negative apar atunci când sunt luate, atunci persoana ar trebui să consulte un specialist.

Este paracetamolul rău pentru stomac? Se știe că medicamentul este contraindicat la pacienții cu gastrită, deoarece medicamentul irită membrana mucoasă, iar administrarea acestuia poate duce la o exacerbare a simptomelor neplăcute.

Paracetamolul crește sau scade tensiunea arterială?

Din câte se știe, paracetamolul nu are niciun efect asupra valorilor tensiunii arteriale. Medicamentul „Paracetamol” poate ajuta la stabilizarea tensiunii doar indirect, dacă creșterea acesteia este o reacție la durere (prin reducerea severității, medicamentul normalizează indicatorii).

Interacțiunea medicamentoasă

Când se administrează “Paracetamol” împreună cu inductori ai enzimelor hepatice microzomale, precum și medicamente care au un efect hepatotoxic, există riscul creșterii efectelor hepatotoxice. Atunci când este combinat cu anticoagulante, este probabilă o creștere ușoară sau moderată a timpului de protrombină.

Utilizarea simultană cu medicamente anticolinergice reduce absorbția paracetamolului. Combinația paracetamolului cu contraceptivele orale poate reduce efectul analgezic al paracetamolului .

Atunci când sunt combinate cu medicamente uricozurice, eficacitatea acestora scade. Cărbunele activ reduce puterea de acțiune a paracetamolului.

Caracteristicile tratamentului cu paracetamol

Persoanele care au antecedente de leziuni hepatice severe trebuie să consulte un specialist înainte de tratament și să facă analize de sânge pentru a determina activitatea transaminazelor hepatice.

Dacă este necesar să luați paracetamol pentru o perioadă lungă de timp, este important să vă faceți analizele de sânge. În pediatrie, medicamentul este prescris sub formă de suspensie, care poate fi administrată copiilor de la două luni.

Este paracetamolul dăunător pentru ficat? Dacă vorbim despre efectul paracetamolului asupra acestui organ, trebuie remarcat faptul că acest remediu acționează ca o hepatotoxină directă. Aceasta înseamnă că, cu cât ia mai mult „Paracetamol” un pacient, cu atât este mai mare probabilitatea de a dezvolta hepatită și insuficiență hepatică.

Recenzii

Majoritatea recenziilor despre paracetamol sunt pozitive. „Paracetamolul” arată un efect bun în aceste boli.

În general, pacienții răspund remarcabil de bine la paracetamol. Acesta elimină rapid temperatura, elimină reacțiile nedorite și este bine tolerat de persoanele de diferite vârste. Medicii cred că este important să alegeți forma de dozare potrivită în timpul tratamentului și să calculați corect doza.


Articolele de pe revistasufletului.net sunt destinate doar scopurilor informative și educative și nu înlocuiesc consultările medicale profesionale, diagnosticul sau tratamentul. Consultați întotdeauna medicul cu privire la orice întrebări care pot apărea legate de starea dumneavoastră de sănătate.


Distribuie pe Whatsapp
Distribuie pe Facebook
Distribuie pe Telefon

Despre Larisa Moldovan
Ne bucuram sa o avem in echipa noastra pe Larisa, o profesionista desavarsita care a adus siteului revistasufletului.net un plus de valoare. Se ocupa de editat si publicat articole inca din 2010, in tot acest timp acumuland experienta pe care astazi o imparte cu noi toti!