De ce se inflamează articulațiile: 11 cauze ale acumulării de acid uric și cum dieta și stilul de viață îl pot preveni

De ce se inflamează articulațiile: 11 cauze ale acumulării de acid uric și cum dieta și stilul de viață îl pot preveni

Publicat de Tudor Mihalache pe 24 July 2022 in SanatateSfaturi

Cum se dezvoltă guta? Guta reprezintă o formă complexă de artrită care apare atunci când organismul acumulează prea mult acid uric în loc să-l elimine la timp. De fapt, acidul uric este un lucru necesar. Este unul dintre cei mai importanți antioxidanți, de altfel. Dar în cantități mari se poate cristaliza în articulații și poate provoca durere și inflamație. Uneori acidul uric crește episodic, fără niciun efect asupra articulațiilor, în acest caz nu se pune problema vreunei gute.

Organismul produce UA (acid uric – denumit UA în continuare) prin descompunerea purinelor – majoritatea complexelor de purine se găsesc în carne, pește și fructe de mare, leguminoase, băuturi alcoolice, drojdie, ciuperci și legume. Fructoza este un provocator serios.

Care este problema acidului uric? De ce organismul încetează să-l elimine în mod normal?

Când organismul funcționează într-un mod sănătos, acidul uric se dizolvă în sânge, trece prin rinichi în urină și este astfel excretat. Dar dacă rinichii nu sunt în măsură să îndepărteze acești compuși, în articulații se formează cristale ascuțite asemănătoare unor ace, care ne fac rău.

Care este factorul declanșator?

Ei bine, cu siguranță nu în consumul activ de carne, așa cum le place unora să afirme cu nesăbuință. Trebuie să mănânci un mamut întreg pentru a te îmbolnăvi. Deși… mâncătorii de carne prea zeloși care nu țin cont de sănătatea lor chiar pot avea probleme.

Problema este că rinichii oamenilor din zilele noastre sunt slabi, iar mâncarea este toxică și chiar modificată genetic.

Știți care este un portret tipic al unui bolnav de gută adevărat? Desigur, fără clișee, doar un exemplu – recent un medic pe care l-am respectat a făcut o astfel de descriere.

Un om gras (sau nu foarte gras) mai mare de vârsta mijlocie, căruia i-a plăcut toată viața berea, carnați, micii, pâinea, sărat.

În plus, factorul genetic. Așa că, dacă ai o astfel de trăsătură genetică, ai grijă de rinichi în avans!

Rinichii suferă de o sută de ori mai mult din cauza freneziei de zahăr și a alimentelor decât de sare și purine, credeți-mă. Fiecare al doilea (sau chiar primul) diabetic vă va spune că are probleme cu rinichii, din păcate.

Guta este o problema de clearance (excreție) și de metabolism în general!

Deci la ce ar trebui să fii atent?

Factori de risc

Citește continuarea pe pagina 2 >

Articolele de pe revistasufletului.net sunt destinate doar scopurilor informative și educative și nu înlocuiesc consultările medicale profesionale, diagnosticul sau tratamentul. Consultați întotdeauna medicul cu privire la orice întrebări care pot apărea legate de starea dumneavoastră de sănătate.


Distribuie pe Whatsapp
Distribuie pe Facebook
Distribuie pe Telefon

Despre Tudor Mihalache