Cum să vă restabiliți activitatea intestinală: 10 factori importanți care influențează peristaltismul și metabolismul

Cum să vă restabiliți activitatea intestinală: 10 factori importanți care influențează peristaltismul și metabolismul

Publicat de Tudor Mihalache pe 24 July 2022 in SanatateSfaturi

De fiecare dată când o persoană își promite că va „ține dietă”, nu își imaginează cât de nepregătite ar putea fi intestinele sale pentru asta. De aceea, vă sugerez, mai ales dacă aveți probleme cu tractul gastro-intestinal, să introduceți modificările noi din alimentație treptat. Prin urmare, înainte de a schimba ceva, încercați să vă cunoașteți mai bine intestinele și metabolismul.

Există un mecanism în organism numit – complexul motor migrator (MMC), care determină cât de repede se va mișca mâncarea, dacă aceasta îți va crea probleme și dacă vei observa munca „celui de-al doilea creier”.

În mod ideal, nu ar trebui să observi. Chiar și formarea de gaze, pe care toată lumea le tratează ca normal, vorbește despre un oarecare dezechilibru.

Starea de bine vine adesea prin excluderea declanșatorilor – cel mai adesea, declanșatorii sunt fructele și laptele. Și, de asemenea, când în sfârșit începi să înduri acele 4-5 ore magice între mese.

Însă, nu doar digestia depinde de acești declanșatori, ci și glicemia, leptina și nivelul de insulină, comportamentul alimentar și controlul greutății.

MMK este un sistem neuro-hormonal de semnale din tractul digestiv, care începe cel mai important proces: deplasarea alimentelor din stomac spre intestinul subțire și mai departe până la destinație, până la cea mai reușită ieșire.

„Primul” nostru creier este implicat activ în sistem: rețeaua este formată din sistemul nervos central, nervul vag, ca punte de legătură între partea de sus și de jos și sistemul nervos enteric (intestinal).

Sute de substanțe chimice sunt implicate în peristaltism. Aceste substanțe de fapt sunt hormonii motilină, grelina, leptina și neurotransmițătorii care sunt prezenți atât în ​​creier, cât și în intestine – serotonina, acetilcolina, dopamina etc.

În plus, mâncarea în sine este, de asemenea, un semnal. Uneori, chiar și volumul său mic poate contribui la constipație. De exemplu, dacă până acum mâncai mult, însă brusc te-ai hotărât să o iei pe drumul cel bun și ai trecut de la un castron la o farfurie mică. Acest salt poate fi de vină pentru problemele cu scaunul.

Procesul digestiv se desfășoară în cicluri de aproximativ 1,5-2 ore, fiecare ciclu fiind împărțit în 4 faze.

Citește continuarea pe pagina 2 >

Articolele de pe revistasufletului.net sunt destinate doar scopurilor informative și educative și nu înlocuiesc consultările medicale profesionale, diagnosticul sau tratamentul. Consultați întotdeauna medicul cu privire la orice întrebări care pot apărea legate de starea dumneavoastră de sănătate.


Distribuie pe Whatsapp
Distribuie pe Facebook
Distribuie pe Telefon

Despre Tudor Mihalache