Cum să vă restabiliți activitatea intestinală: 10 factori importanți care influențează peristaltismul și metabolismul

Cum să vă restabiliți activitatea intestinală: 10 factori importanți care influențează peristaltismul și metabolismul

Publicat de Tudor Mihalache pe 24 July 2022 in SanatateSfaturi

Rutina este o parte foarte importantă a metabolismului intestinal, care afectează sănătatea tractului gastrointestinal, reglarea zahărului din sânge, apetitul/foamea, controlul greutății etc.

Adică, este clar de ce gastrita și alte boli îi afectează pe cei care nu mănâncă regulat, sau așa cum trebuie. Corpului nu-i place asta, are nevoie de ordine.

Cum să îți dai seama dacă peristaltismul este afectat și MMK-ul nu funcționează cum trebuie?

  • Foame sau apetit puternic care apare oricând, indiferent de mese.
  • Lipsa poftei de mâncare. Se întâmplă și asta.
  • Probleme cu reglarea zahărului din sânge sau diabet.
  • Dificultate să te simți plin.
  • Constipație sau scaune neregulate.
  • Eructații, arsuri la stomac, umflături.
  • Flatulență.

Ce împiedică complexul motor în migrare să funcționeze normal?

1. Probleme cu acidul din stomac. Pentru ca totul să fie bine, cu siguranță ar trebui să mănânci proteine, ajutându-te cu alimente acide și fermentate.

Începeți cu proteine ​​din zer. Este ușor de digerat și vă va ajuta să umpleți golurile și să îmbunătățiți activitatea stomacului. Aminoacidul glutamina este deosebit de important pentru tractul digestiv.

De asemenea, discutați cu un gastroenterolog despre verificarea nivelului enzimelor digestive și corectarea deficiențelor.

Stabilitatea pH-ului stomacului este vitală pentru peristaltismul sănătos și pentru producerea în timp util a hormonilor digestivi. Dacă există diferențe de la normal, atunci pot apărea reflux acid și constipație.

Obezitatea și sindromul de creștere excesivă bacteriană sunt însoțitori frecvenți ai acidității gastrice scăzute. De asemenea, redusă artificial.

2. Probleme cu reglarea glicemiei. Diabeticii au adesea probleme precum „intestinul leneș”. Motivul este că problemele cu complexul motor migrator (MMK) sunt strâns legate de creșterea zahărului din sânge, niveluri ale insulinei și leptinei și disfuncție nervoasă. Nivelul crescut de zahăr dăunează neuronilor.

3. Alimente și tipuri de alimente. Totul este foarte simplu aici – vrei să ai un intestin groaznic, atunci mănânci alimente bogate în zaharuri, uleiuri vegetale inflamatorii, sărace în proteine ​​și fibre. Și se mai adaugă și făina albă, se prăjește în ulei…

Index glicemic ridicat (făină, zahăr, cereale foarte procesate) = minus peristaltism sănătos.

Fermentarea unor cantități mari de acizi din fructe = minus peristaltismul sănătos.

Particule inflamatorii de grăsimi trans, unt prea gătit și proteine ​​glicate ( maioneză, cartofi prăjiți) = minus peristaltism sănătos plus ucigaș de ficat.

Așadar, o cantitate adecvată de proteine ​​și fibre, porții mici *relativ*, controlul reacțiilor la anumite alimente, intervale decente între mese, mese regulate – și intestinele vor fi fericite.

4. Stresul. În condiții de stres cronic, intestinul poate să încetinească și să devină dereglat – ceea ce înseamnă că nu poți prezice când și cum va interveni. O persoană sănătoasă are un scaun aproximativ la aceeași oră în fiecare zi.

De ce tocmai stresul? Creierul oprește producția de hormoni și neurotransmițători necesari. Apropo, de aceea suferă și diabeticii – funcția lor nervoasă este afectată, iar intestinele încetinesc și ele din acest motiv.

5. Lipsa de colină. Mai simplu spus, pentru ficat, creier și nervul vag, acesta este cel mai bun prieten. Nu uitați să mâncați ouă. Dacă nervul vag este în neregulă, mesajele despre sațietate și foame nu ajung și mănânci la întâmplare. Iar aceasta poate produce probleme cu reglarea glucozei și inflamația cronică.

6. Cantitate inadecvată de fibre. Dacă sunt prea puține, bacteriile nu produc acizi grași cu lanț scurt, care suprimă apetitul și ajută alimentele să treacă prin tractul digestiv. Dacă sunt prea multe, pot apărea umflături și dureri.

Lasă legumele, verdețurile, fructele de pădure să cuprindă fiecare masă, iar unele mese să fie formate doar din – leguminoase si cereale. Și apoi totul va fi în ordine – doar stabiliți tipurile și cantitățile de fibre care vi se potrivesc.

7. Lipsa de proteine. Proteinele, împreună cu fibrele și grăsimile bune, creează condiții ideale pentru motilitatea intestinală. Și nu uitați de apa curată. Această combinație susține activitatea complexului motor migrator sănătos.

8. Incoerența vieții cu ritmurile biologice. Peristaltismul este legat de producerea de melatonină: afectează semnalele de sațietate și foame. Dacă mecanismul său este doborât, riscul de rezistență la insulină, obezitate și diabet crește.

Culcă-te seara și trezește-te dimineața devreme. Nu amânați să mâncați dimineața, iar intestinele vor fi foarte fericite de acest lucru.

9. Gustări între mese. Mâncarea este săracă în nutrienți și bogată în calorii. Toți acești factori distrug pur și simplu intestinele.

Luați pauze normale, decente între mese. La început este dificil, dar apoi devine un obicei. Astfel ameliorați problema zahărului din sânge, reduceți hormonii insulina, leptina și grelina. Simplu și eficient.

10. Lipsa activității fizice. Există o nuanță aici – supraantrenamentul duce la sindromul de intestin permeabil. Așa că faceți mișcare moderat, cu plăcere și confort.

Încă o dată, vă voi atrage atenția asupra faptului că antrenamentele în zona abdominală – au un efect mare asupra digestiei.


Articolele de pe revistasufletului.net sunt destinate doar scopurilor informative și educative și nu înlocuiesc consultările medicale profesionale, diagnosticul sau tratamentul. Consultați întotdeauna medicul cu privire la orice întrebări care pot apărea legate de starea dumneavoastră de sănătate.


Distribuie pe Whatsapp
Distribuie pe Facebook
Distribuie pe Telefon

Despre Tudor Mihalache