Cum poate o persoană să sufere de hipertensiune fără să știe măcar că are această boală?

Cum poate o persoană să sufere de hipertensiune fără să știe măcar că are această boală?

Publicat de Larisa Moldovan pe 29 July 2022 in SanatateSfaturiViata

În urma unui studiu medical de amploare, s-a constatat că multe femei pot suferi de hipertensiune arterială fără să știe măcar că au această boală! S-a dovedit că norma tensiunii arteriale la femei este mult mai mică decât la bărbați. Această știre a devenit cunoscută publicului abia la 1 martie.

Hipertensiune arterială – tot ce trebuie să știți despre „ucigașul tăcut”

Hipertensiunea arterială poate fi detectată cu mare întârziere, deoarece de ani de zile trece neobservată de bolnavi. Dar, în unele cazuri, apar următoarele simptome:

  • Dureri de cap și amețeli.
  • Bătăi rapide sau lente ale inimii.
  • Umflare, cel mai adesea localizată pe pleoape, picioare și brațe.
  • Roșeață a pielii feței.
  • Tulburări de memorie, pierderea capacității de învățare.
  • Senzație nerezonabilă de răceală, frisoane.
  • Anxietate și iritabilitate crescute.
  • Performanță scăzută și oboseală cronică.
  • Vedere încețoșată și „muscă” în fața ochilor.
  • Transpirație crescută.

Aceasta este insidiozitatea hipertensiunii – astfel de simptome sunt volubile. Da, și cel mai adesea sunt atribuite altor factori externi: oboseală la locul de muncă, stres, efort mental.

Și fără un tratament adecvat, boala poate duce la multe consecințe periculoase, de la o criză hipertensivă până la deteriorarea organelor vizuale. În plus, la mijlocul anului 2020, s-a constatat că corona virusul este mult mai sever la pacienții hipertensivi.

Risc crescut de hipertensiune arterială la femei – ce arată un nou studiu?

Jurnalul științific Circulation, publicat pentru Asociația Americană a Inimii (American Heart Association), a publicat recent rezultatele unui studiu la scară largă la care au participat aproximativ 27.000 de subiecți.

Oamenii de știință au reușit să stabilească că în cazul în care presiunea sistolica la o femeie depășește 110 mm Hg. – aceasta arată deja că este expusă riscului de insuficiență cardiacă și accident vascular cerebral.

La bărbați, pericolul se manifestă numai atunci când tensiunea arterială crește peste 120 mm Hg.  Nouă ni se pare că diferența nu este atât de semnificativă, dar medicii spun că nu este așa:

„Dacă tensiunea arterială a unei femei ajunge la 110 mm Hg., atunci este deja necesar să ia măsuri imediate ”, spun oamenii de știință.

O imagine tulburătoare apare în fața ochilor noștri: milioane de femei din întreaga lume ar putea nici măcar să nu bănuiască că au hipertensiune.

Ce spun medicii israelieni?

Medicii israelieni încă aderă la aceleași criterii pentru măsurarea tensiunii arteriale. Următoarea listă este relevantă atât pentru bărbați, cât și pentru femei:

Până la 120/80 mmHg este considerată o tensiune sănătoasă.

De la 139/89 mmHg – stare prehipertensivă.

De la 140/90 până la 159/99 mmHg – hipertensiune arterială de gradul I.

De la 160/100 până la 179/109 mmHg – hipertensiune arterială de gradul doi.

Peste 180/110 mmHg – hipertensiune arterială de gradul trei.

Cauzele hipertensiunii arteriale

În 90% din cazuri, medicul diagnostichează hipertensiune arterială primară, ceea ce înseamnă că, cauzele bolii sunt necunoscute. Epuizarea psiho-emoțională și predispoziția ereditară sunt considerate a fi principalii factori de risc.

Alte cauze ale patologiei includ:

Obezitate – fiecare kilogram în plus crește tensiunea arterială cu 2 mmHg.

Munca sedentară – un stil de viață sedentar afectează adesea stagnarea sângelui în organe.

Abuzul de fast-food și semifabricate – conserve, alimente excesiv de grase, gustări picante sau sărate nu numai că nu au valoare nutritivă, dar provoacă și dezvoltarea multor boli ale tractului gastrointestinal și ale sistemului cardiovascular.

Fumatul – substanțele toxice conținute în țigări afectează integritatea arterelor și a vaselor de sânge. Aceasta include și abuzul de alcool.

Consumul excesiv de proteine ​​animale sau o dietă fără carbohidrați.

Menopauza la femei sau vârsta peste 35 de ani la bărbați crește șansele apariției acestei boli.

Hipertensiunea arterială secundară pe fondul unei alte boli: acestea pot fi boli ale rinichilor, ale sistemului cardiovascular sau insuficiență hormonală.

Cum diagnostichează medicii hipertensiunea arterială?

Citește continuarea pe pagina 2 >

Articolele de pe revistasufletului.net sunt destinate doar scopurilor informative și educative și nu înlocuiesc consultările medicale profesionale, diagnosticul sau tratamentul. Consultați întotdeauna medicul cu privire la orice întrebări care pot apărea legate de starea dumneavoastră de sănătate.


Distribuie pe Whatsapp
Distribuie pe Facebook
Distribuie pe Telefon

Despre Larisa Moldovan
Ne bucuram sa o avem in echipa noastra pe Larisa, o profesionista desavarsita care a adus siteului revistasufletului.net un plus de valoare. Se ocupa de editat si publicat articole inca din 2010, in tot acest timp acumuland experienta pe care astazi o imparte cu noi toti!