Colagenul: de ce este atât de important, cine are nevoie de el și care este funcția lui?

Colagenul: de ce este atât de important, cine are nevoie de el și care este funcția lui?

Publicat de Larisa Moldovan pe 4 November 2022 in SanatateStiinta

Probabil că toată lumea a auzit despre proteina colagen, care este vitală pentru corpul nostru. Dar nu toată lumea știe ce este colagenul, care sunt funcțiile acestuia, cine are nevoie de el și în ce cantități, cum să lupte corect cu deficiența acestui element.

De ea depind sănătatea și aspectul estetic al pielii, rezistența dinților, unghiilor, părului și chiar bunăstarea generală. În acest articol vă vom prezenta tot ce trebuie să știți despre colagen. Poate că acest lucru va răspunde la întrebarea ,,De ce aveți riduri premature, vă cade părul și vă simțiți obosiți?”

Ce este colagenul?

Colagenul este o proteină formată din trei elemente: glicină, prolină și hidrocripsolină. Unele dintre aceste elemente sunt produse de corpul uman pe cont propriu, iar unele sunt introduse în organism prin intermediul alimentelor sau suplimentelor biologic active.

Colagenul este prezent în majoritatea țesuturilor corpului, el formează baza țesutului conjunctiv și asigură elasticitatea pielii, rezistența oaselor, părului, dinților și unghiilor. Mai simplu spus, moleculele acestui element îndeplinesc funcția de legare a celulelor țesuturilor (de unde și numele de colagen, care provine din grecescul „kolla” – lipici).

În copilărie, corpul are cele mai multe fibre de colagen. De-a lungul timpului, ele încep să dispară, ceea ce rezultă  degradare aspectului pielii persoanelor în vârstă. Fața își schimbă ușor forma, devine mai puțin elastică, pielea își pierde elasticitatea și devine mai predispusă la riduri.

În acest caz, cosmetologii și medicii recomandă menținerea artificială a nivelului de colagen din organism: prin suplimente nutritive și produse bogate în aceste elemente utile. Cu toate acestea, acest lucru nu ar trebui făcut numai la bătrânețe, medicii recomandă menținerea nivelului de colagen încă de la vârsta de 25-30 de ani.

Care este funcția colagenului în organism și unde se află acesta?

Funcția principală a colagenului în organism este de a fixa țesuturile, de a da elasticitate pielii și de a promova recuperarea rapidă a țesuturilor deteriorate.

Ce face colagenul:

  • asigură flexibilitatea articulațiilor
  • prelungește tinerețea pielii
  • îmbunătățește aspectul estetic al feței
  • întărește unghiile, părul și dinții
  • promovează regenerarea țesuturilor
  • previne arsurile la stomac
  • îmbunătățește metabolismul
  • promovează elasticitatea ligamentelor

Această proteină se găsește în aproape toate țesuturile corpului. Se găsește în piele, oase, tendoane și articulații. Organismul produce colagen pe cont propriu, dar nu el nu este suficient pentru a acoperi necesarul. De aceea este atât de important să aveți o alimentație echilibrată și adecvată pentru a obține elementele necesare organismului.

Tipuri de colagen

În total, există 28 de tipuri de colagen. Cu toate acestea, doar 3 dintre ele au cel mai mare impact asupra organismului:

Tipul I este responsabil pentru elasticitatea pielii, menținerea echilibrului apei și rezistența oaselor. Datorită acestui tip, organismul reușește să absoarbă bine nutrienții. Acest tip de proteine ​​este prezent în toate țesuturile corpului.

Tipul II este responsabil pentru starea articulațiilor și cartilajelor. Participă la procesul de formare a cartilajului și, de asemenea, previne modificările legate de vârstă ale sistemului musculo-scheletic și dezvoltarea artritei. Când luați acest tip de colagen, trebuie să urmați cu strictețe instrucțiunile și să evitați supradozajul.

Tipul III este responsabil pentru tinerețe și frumusețe. Din punct de vedere medical, este necesară menținerea unei stări sănătoase a țesutului cardiac pentru reducerea riscului de rupere a vaselor de sânge. De asemenea, acest colagen este responsabil de metabolism. Din punct de vedere al cosmetologiei, acest tip de colagen păstrează tinerețea, elasticitatea pielii, unghiilor și părului.

Deoarece organismul nu poate produce suficient colagen de unul singur, trebuie să-l preluăm din alimente sau suplimente biologic active. Acestea sunt două dintre cele mai simple și mai bune modalități de a menține această proteină.

Există trei tipuri de colagen sintetic:

1. Animal.

Acesta este cel mai comun și mai accesibil tip de colagen, deoarece se găsește în proteina epidermei și țesuturile cartilaginoase ale animalelor domestice. Se absoarbe ușor de către organism și se păstreaza bine.

2. Marin.

Acest tip de colagen reprezintă o opțiune mai puțin populară și mai scumpă, deoarece este mai greu de fabricat. Compoziția acestui tip de colagen sunt solzii și țesutul cartilaginos al peștilor marini. Colagenul marin este cel mai asemănător ca structură cu colagenul uman. Se absoarbe perfect, dar este delicat și necesită condiții speciale de păstrare.

3. Colagen hidrolizat.

Aceasta este cea mai scumpă versiune de colagen sintetic. Este produs pe baza fragmentelor de aminoacizi individuali – este o proteină compozită din diverse componente.

Cele mai comune și mai eficiente tipuri sunt primul și al doilea. Pentru cele mai bune rezultate, medicii recomandă consumul alternativ de colagen animal și marin.

În cazul consumului regulat de suplimente sau alimente bogate în această proteină, după câteva luni vei experimenta modificări interne și externe. Majoritatea se așteaptă la rezultate deja după o luna sau câteva zile, însă perioada de recuperare și saturare a organismului este mult mai lungă.

Simptome ale deficienței de colagen în organism

Atât factorii interni, cât și cei externi afectează nivelul acestui element în organism. De exemplu, colagenul este distrus de lumina ultravioletă, lipsa somnului, fumatul, consumul de alcool, stresul constant, lipsa de vitamine din organism, alimentația necorespunzătoare etc. Dacă duci un stil de viață sănătos, cel mai probabil, vei avea o lipsă de colagen.

Simptome care indică deficit de colagen:

  • fragilitate și căderea părului
  • unghii fragile
  • apariția prematură sau rapidă a unor noi riduri
  • oboseală constantă
  • senzație de somnolență
  • dureri musculare și articulare
  • pierderea elasticității pielii
  • deformarea ovalului feței

Dacă te regăsești în cel puțin 3 puncte din lista de mai sus, cel mai probabil îți lipsește acest element important responsabil de frumusețe si tinerețe. Prin urmare, ar fi recomandat să îți ajustezi alimentația, să adaugi alimente bogate în colagen sau să începi să iei suplimente alimentare. Cu toate acestea, înainte de a începe administrarea, te sfătuim să te sfătuiești cu un medic, deoarece doza și durata de administrare a suplimentelor depind de nivelul de colagen din organism.

Administrarea suplimentelor de colagen: argumente pro și contra

Citește continuarea pe pagina 2 >

Articolele de pe revistasufletului.net sunt destinate doar scopurilor informative și educative și nu înlocuiesc consultările medicale profesionale, diagnosticul sau tratamentul. Consultați întotdeauna medicul cu privire la orice întrebări care pot apărea legate de starea dumneavoastră de sănătate.


Distribuie pe Whatsapp
Distribuie pe Facebook
Distribuie pe Telefon

Despre Larisa Moldovan
Ne bucuram sa o avem in echipa noastra pe Larisa, o profesionista desavarsita care a adus siteului revistasufletului.net un plus de valoare. Se ocupa de editat si publicat articole inca din 2010, in tot acest timp acumuland experienta pe care astazi o imparte cu noi toti!