De obicei, atunci când vorbim despre țelină, lumea este împărțită în 2 categorii: din prima categorie fac parte cei care iubesc țelina, iar din a doua categorie fac parte cei care urăsc țelina, nu există cale de mijloc.
Această legumă este bogată în calorii, electroliți, vitamine și fibre, iar tulpina acesteia poate reprezenta o gustare perfectă pentru cei care țin dietă și le place să consume ceva între mese.
Iată care sunt beneficiile consumului de țelină:
1. Favorizează eliminarea excesului de lichid din organism
Țelina conține ftalide, care au proprietăți diuretice și ajută la eliminarea apei, prevenind umflarea membrelor.
2. Promovează hidratarea corpului
Fiind o sursă foarte bună de electroliți, țelina ajută la circularea apei în celule, favorizând hidratarea. Această legumă poate servi ca o gustare excelentă înainte de antrenament, ca o sursă suplimentară de apă și electroliți.
3. Promovează arderea caloriilor
Se crede că digestia și absorbția țelinei necesită arderea mult mai multor calorii decât se găsesc în aceasta (acest lucru se datorează efectului termic al alimentelor).
4. Promovează îngroșarea sângelui
Țelina, ca majoritatea altor legume verzi, este bogată în vitamina K, care ajută la îngroșarea și îmbunătățirea coagularii sângelui, ceea ce îmbunătățește capacitatea organismului de a răspunde la tăieturile minore. Dar tocmai această proprietate a țelinei poate limita consumul acesteia de către unele persoane care au probleme cu coagularea sângelui și sunt nevoiți să ia pastile pentru subțierea sângelui.
5. Promovează digestia
Țelina este bogată în fibre și apă, care pot îmbunătăți mișcările intestinale și pot încuraja mișcările intestinale regulate.
6. Ajută la scăderea tensiunii arteriale
Țelina conține potasiu, cunoscut pentru capacitatea sa de a regla tensiunea arterială. O alimentație bogată în alimente care conțin potasiu și fibre și săracă în sodiu s-a dovedit în mod repetat că scade tensiunea arterială.
7. Ajută la reducerea riscului de ca n cer
Țelina este bogată în antioxidanți (apigenină și luteolină), care nu numai că protejează organismul de daunele radicalilor liberi, dar ajută și la neutralizarea celulelor dăunătoare și la repararea celulelor deteriorate din organism.
Citește continuarea pe pagina 2 >Articolele de pe revistasufletului.net sunt destinate doar scopurilor informative și educative și nu înlocuiesc consultările medicale profesionale, diagnosticul sau tratamentul. Consultați întotdeauna medicul cu privire la orice întrebări care pot apărea legate de starea dumneavoastră de sănătate.