Ficatul este a doua noastră inimă. Prin el, înainte de a intra în sânge, trec toate substanțele care intră în organism. Cele dăunătoare sunt descompuse și excretate, cele benefice sunt trimise către organe și țesuturi. Sănătatea întregului organism depinde de ficat.
Pentru ca ficatul să fie sănătos, trebuie respectate 4 principii:
1) mișcare multă (iar astfel grăsimea nu se va depune în celulele hepatice);
2) evitați alcoolul și produsele care conțin substanțe nocive – grăsimi trans, coloranți, potențiatori de aromă, stabilizatori, conservanți etc. (iar astfel ficatul va suferi mai puțin în procesul de scindare a toxinelor);
3) utilizarea mai redusă a medicamentelor (majoritatea dintre ele au un efect toxic și dăunează ficatului);
4) consumați cât mai multe alimente care îmbunătățesc starea țesutului hepatic.
La acest ultim punct ne vom opri astăzi. Deci, 10 alimente pe care ficatul le iubește și care trebuie să fie în alimentația noastră:
1. Kefir. Are un efect benefic asupra stării microbiotei, de care depinde în mod direct sănătatea ficatului. Kefirul ar trebui să fie în dietă zilnic. Kefirul combate problemele renale și hepatice și este potrivit în caz de gastrită. Un pahar de kefir consumat seara înainte de culcare va ajuta la depășirea insomniei. Normalizează echilibrul acid și microflora intestinală, întărește sistemul imunitar.
Produsele lactate conțin componentele necesare organismului uman – proteine și aminoacizi. Acestea includ, de asemenea, calciu și fosfor, care ajută la refacerea țesutului osos și a celulelor sanguine. Organismul digeră cu ușurință proteinele din lapte, care sunt implicate în sinteza hormonilor și a enzimelor. Laptele reduce impactul substanțelor toxice asupra organismului.
2. Pește. Peștele de mare conține o cantitate record de Omega-3, Omega-6 și fier. Aceste elemente ajută la normalizarea colesterolului, reduc riscul de infarct, sunt implicate în hematopoieza, îmbunătățesc starea părului, previn pierderea memoriei. Peștele, ca și carnea, conține proteine, grăsimi și minerale, dar este mai ușor absorbit de organism. Somonul este considerat deosebit de benefic, conține cantitatea maximă de nutrienți. Urmează pe listă tonul, macroul și heringul – peste 8% grăsime. Acestea trebuie consumate de 1-2 ori pe săptămână.
3. Carne albă de pasăre (fiartă sau aburită). Este o proteină hepatică necesară și un set complet de vitamine B.
4. Mere coapte. Conțin multă pectină, care îmbunătățește starea microflorei intestinale și creează astfel condiții favorabile pentru ca ficatul să funcționeze. În plus, pectina ajută la eliminarea toxinelor. Acest fruct ajută la îmbunătățirea motilității intestinale și la eliminarea toxinelor din organism. Datorită conținutului de vitamine A, C, B1, B2, PP și E, precum și de magneziu, fosfor, iod, fier, calciu și zinc, acestea întăresc sistemul cardiovascular și îmbunătățesc funcția creierului.
5. Morcovi. Conține mult beta-caroten, care este bun pentru ficat (are o activitate antioxidantă pronunțată) și este asociat cu producția de bilă. Aceasta este o legumă unică, care are o sursă de nutrienți valoroși.
Principalele componente care sunt conținute în morcovi și ajut organismul să fie sănătos:
Keratina – normalizează organele reproducătoare și vederea. Conform rezultatelor studiului, riscul de a dezvolta o slabire a vederii pe timp de noapte odată cu vârsta este redus cu 40% la persoanele care au consumat morcovi în cantități mari.
Biotina – promovează creșterea și reînnoirea celulelor.
Acizii pantotenic și folic sunt implicați în descompunerea grăsimilor și carbohidraților, în producerea de globule roșii și hormoni sexuali și în sinteza colesterolului.
Vitaminele C, B1, B2, B3, E, K și PP – îmbunătățesc funcționarea sistemului imunitar.
Uleiuri esențiale – îmbunătățesc digestia, întăresc sistemul imunitar, ajută la curățarea organismului, susțin sistemul cardiovascular.
Minerale: potasiu, magneziu, zinc, calciu și iod – îmbunătățesc circulația sângelui și reduc sarcina asupra sistemului cardiovascular. Aceștia sunt principalii asistenți pentru funcționarea normală a organismului. Din păcate mineralele nu sunt produse de organismul nostru ci se absorb doar prin alimente.
O inimă și vase de sânge sănătoase, imunitate puternică, buna funcționare a sistemului digestiv, piele sănătoasă, ochi, dinți și gingii – lista proprietăților benefice ale morcovilor este nesfârșită.
6. Turmeric.
Citește continuarea pe pagina 2 >Articolele de pe revistasufletului.net sunt destinate doar scopurilor informative și educative și nu înlocuiesc consultările medicale profesionale, diagnosticul sau tratamentul. Consultați întotdeauna medicul cu privire la orice întrebări care pot apărea legate de starea dumneavoastră de sănătate.