Care accident vascular cerebral este mai periculos: pe partea dreaptă sau pe partea stângă?

Care accident vascular cerebral este mai periculos: pe partea dreaptă sau pe partea stângă?

Publicat de Larisa Moldovan pe 29 July 2022 in SanatateStiinta

Care parte este mai greu de recuperat?

Orice neurolog va spune că este incorect să se ia în considerare letalitatea și severitatea accidentului vascular cerebral numai pe criteriul lezării părții drepte sau stângi a creierului. Medicul evaluează întotdeauna simptomele specifice, gradul de afectare a funcțiilor vitale ale corpului, dimensiunea și localizarea exactă a focarului de necroză / hematom.

Hemoragia este întotdeauna considerată mai periculoasă. Mortalitatea în acest tip de accident vascular cerebral ajunge la 80%. Un microaccident vascular cerebral cauzează rareori moartea unui pacient, indiferent de partea leziunii de organ.

Diagnostic diferentiat

Este posibil să distingem un accident vascular cerebral din stânga de unul din dreapta numai cu ajutorul unui diagnostic amănunțit. Pentru aceasta, pacientul este internat într-un spital specializat. Medicul examinează starea pacientului și colectează o anamneză.

Dacă pacientul este conștient, specialistul îi va cere să efectueze o anumită mișcare, să încerce să zâmbească sau să spună ceva. În această etapă, neurologul va sugera care parte a medularei a fost afectată de patologie. Se evaluează starea neurologică. Diagnosticul diferențial final este posibil numai pe baza rezultatelor studiilor instrumentale și de laborator.

Clarificarea procedurilor de diagnosticare:

scanare CT. Medicul analizează imaginile volumetrice strat cu strat ale structurilor anatomice și concluzionează care parte a creierului a fost afectată. CT este modalitatea de imagistică de ales atunci când scanarea este necesară mai rapid.

Imagistică prin rezonanță magnetică. Rezultatele examenului RMN sunt, de asemenea, prezentate sub formă de imagini precise ale secțiunilor individuale ale organului. RMN-ul se distinge prin absența expunerii la radiații și posibilitatea unei evaluări mai detaliate a severității leziunilor structurilor cerebrale. Principalul dezavantaj al metodei este durata tomografiei.

Angiografie. După injectarea unui agent de contrast, medicul vizualizează vasele și stabilește ce arteră sau venă a fost afectată.

Procedurile de diagnosticare enumerate ajută neurologul să determine cu exactitate tipul de accident vascular cerebral și să efectueze tratamentul necesar. Numai după rezultatele imagistice se poate aprecia severitatea stării pacientului.


Articolele de pe revistasufletului.net sunt destinate doar scopurilor informative și educative și nu înlocuiesc consultările medicale profesionale, diagnosticul sau tratamentul. Consultați întotdeauna medicul cu privire la orice întrebări care pot apărea legate de starea dumneavoastră de sănătate.


Distribuie pe Whatsapp
Distribuie pe Facebook
Distribuie pe Telefon

Despre Larisa Moldovan
Ne bucuram sa o avem in echipa noastra pe Larisa, o profesionista desavarsita care a adus siteului revistasufletului.net un plus de valoare. Se ocupa de editat si publicat articole inca din 2010, in tot acest timp acumuland experienta pe care astazi o imparte cu noi toti!