Care accident vascular cerebral este mai periculos: pe partea dreaptă sau pe partea stângă?

Care accident vascular cerebral este mai periculos: pe partea dreaptă sau pe partea stângă?

Publicat de Larisa Moldovan pe 29 July 2022 in SanatateStiinta

De ce este responsabilă fiecare emisferă a creierului și cum se manifestă consecințele unui accident vascular cerebral în funcție de partea leziunii? Și care este mai rău și mai periculos?
Accidentul vascular cerebral este un accident cerebrovascular acut (ACV). Aceasta este o boală cardiovasculară severă, cu un risc ridicat de deces.

Din cauza deficienței de oxigen, celulele creierului sunt deteriorate și mor. Apar complicații severe asociate cu pierderea ireversibilă a funcțiilor sistemului nervos central. Acestea pot fi tulburări motorii, auditive, vizuale, cognitive și alte tulburări. Pacienții sunt adesea interesați de ce tip de accident vascular cerebral este mai periculos: pe partea dreaptă sau pe partea stângă?

De fapt, totul depinde de consecințele specifice ale patologiei. La Institutul Clinic al Creierului, medicii efectuează reabilitarea pacienților post-AVC.

Accidentul cerebrovascular acut poate fi ischemic sau hemoragic. În primul caz, apare o oprire parțială sau completă a fluxului sanguin în arteră. Cel mai adesea, acest lucru se datorează modificărilor aterosclerotice, rupturii plăcii sau formării de cheaguri de sânge. Obstrucția arterei provoacă un infarct cerebral. Se formează un focar de necroză, care perturbă funcțiile creierului.

Tipul hemoragic de accident vascular cerebral este cauzat de o ruptură a vasului care cauzează hemoragie intracerebrală. Hematomul comprimă și deteriorează structurile anatomice din jur. În acest caz, se observă și lipsa de oxigen.

Un accident vascular cerebral pe partea dreaptă sau pe partea stângă este o clasificare condiționată care indică zona creierului în care a avut loc accidentul vascular. Simptomele și complicațiile bolii depind de acest factor. Este posibil să se determine partea unui accident vascular cerebral prin deficiențe motorii și senzoriale, cu toate acestea, un diagnostic mai precis este posibil numai pe baza rezultatelor unei examinări vizuale.

AVC în emisfera dreaptă

Înainte de a analiza diferențele de accident vascular cerebral în funcție de zona leziunii vasculare, trebuie clarificat faptul că toate funcțiile principale ale creierului sunt distribuite în ambele emisfere. Savanții nu iau în serios conceptul de a lega logica sau gândirea creativă de o anumită emisferă.

În plus, structurile creierului sunt flexibile, astfel încât partea sănătoasă a organului poate prelua funcțiile părții moarte a sistemului nervos central. Mecanismul compensator are multe limitări, dar rolul său în recuperarea după un atac nu trebuie subestimat.

Emisfera dreaptă este responsabilă predominant de reglarea motorie și senzorială a părții stângi a corpului. De exemplu, senzațiile care apar în mâna stângă sunt transmise în mod normal prin fibrele nervoase către cortexul emisferei drepte. În același timp, afectarea părții drepte a creierului din cauza unui accident vascular cerebral duce adesea la paralizie sau pareză a părții stângi a corpului, tulburări de expresie facială, incapacitatea de a pronunța cuvintele, tulburări auditive și vizuale.

AVC în emisfera stângă

Dacă simptomele motorii și senzoriale ale pacientului sunt predominant pe partea dreaptă, medicul va sugera formarea unui focar de necroză sau hematom în emisfera stângă a creierului.

Pacientul poate prezenta următoarele semne patologice:

  • mobilitate redusă a piciorului sau brațului drept;
  • curbura mușchilor mimici din dreapta;
  • memorie și inteligență afectate;
  • pierderea conștienței;
  • letargie.

Manifestările generale ale accidentului vascular cerebral nu depind de localizarea procesului patologic. Acesta se manifestă prin durere de cap, pierderea conștienței, comă, lipsa de răspuns la stimuli externi.

Citește continuarea pe pagina 2 >

Articolele de pe revistasufletului.net sunt destinate doar scopurilor informative și educative și nu înlocuiesc consultările medicale profesionale, diagnosticul sau tratamentul. Consultați întotdeauna medicul cu privire la orice întrebări care pot apărea legate de starea dumneavoastră de sănătate.


Distribuie pe Whatsapp
Distribuie pe Facebook
Distribuie pe Telefon

Despre Larisa Moldovan
Ne bucuram sa o avem in echipa noastra pe Larisa, o profesionista desavarsita care a adus siteului revistasufletului.net un plus de valoare. Se ocupa de editat si publicat articole inca din 2010, in tot acest timp acumuland experienta pe care astazi o imparte cu noi toti!