Beneficiile și rolul vitaminei K pentru organismul nostru

Beneficiile și rolul vitaminei K pentru organismul nostru

Publicat de Tudor Mihalache pe 29 July 2022 in SanatateSfaturiStiinta

Cea mai importantă funcție a vitaminei K este reglarea coagulării sângelui, ea este necesară pentru sinteza proteinelor asociate cu acest proces. Vitamina K este implicată în activarea a 10-12 factori de coagulare a sângelui. De asemenea, ea întărește capilarele și vasele de sânge. În plus, este implicată în sinteza proteinelor osoase, reglând mineralizarea osoasă, iar deficiența acesteia poate duce la osteoporoză.

Vitamina K are proprietăți antibacteriene și antifungice. De asemenea, are o proprietate antidiabetică de a reduce nivelul zahărului din sânge, precum și de a reduce calcificarea arterială prin reducerea plăcilor de ateroscleroză.

Necesarul zilnic de vitamina K poate fi preluat din două surse:

  • din alimente
  • prin sinteza bacteriană în intestin.

Doza necesară zilnică de vitamina K pentru adulți este de 120 mcg pe zi. În alimente, vitamina K se găsește atât în ​​produsele vegetale, cât și în cele de origine animală. O sursă bogată a acesteia sunt legumele cu frunze verzi (conținutul de vitamina K este aproximativ egal cu cantitatea de clorofilă).

Nu se găsește în plantele non-clorofile (non-verzi), acest grup include fructe și produse din cereale, pe când carnea și laptele sunt, de asemenea, surse mai sărace.

Deficitul de vitamina K

În mod normal, vitamina K se preia lejer dintr-o alimentație echilibrată. Dar, în unele cazuri, administrarea de antibiotice, medicamente pentru chimioterapie, anticoagulante, boli hepatice (hepatită, ciroză) și pancreas (pancreatită), intoxicarea și lipsa de grăsimi din dietă duc la deficiența vitaminei K. Aceasta se manifestă sub formă de diferite sângerări, slăbiciune osoasă, calcificare arterială, letargie, oboseală și somnolență.

Exces de vitamina K

Pe cât este de benefic, pe atât poate fi și de dăunător. Excesul de vitamina K se manifestă sub formă de tromboză, dureri de cap, hipertensiune arterială, mărirea splinei și a ficatului în dimensiune.

Surse de vitamina K

Se estimează că din produsele vegetale, organismul este capabil să preia între 30 și 70% din vitamina K conținută în acestea.

Produsele verzi sunt sursa principală de vitamina K. De exemplu, în 100 g de pătrunjel se găsesc 1640 mcg de vitamina K. Varza și spanacul conțin 500 de micrograme la 100 g de produs. Toate tipurile de salată verde conțin de la 200 la 250 de micrograme la fiecare 100 g de produs. Iar 100 g de busuioc conține 418 micrograme de vitamina K. În ceapa verde găsim și vitamina K în cantitate de 200 micrograme la 100g de produs.

Citește continuarea pe pagina 2 >

Articolele de pe revistasufletului.net sunt destinate doar scopurilor informative și educative și nu înlocuiesc consultările medicale profesionale, diagnosticul sau tratamentul. Consultați întotdeauna medicul cu privire la orice întrebări care pot apărea legate de starea dumneavoastră de sănătate.


Distribuie pe Whatsapp
Distribuie pe Facebook
Distribuie pe Telefon

Despre Tudor Mihalache