Alimente care regenerează celulele plămânilor: ce să includem în dietă și ce trebuie eliminat

Alimente care regenerează celulele plămânilor: ce să includem în dietă și ce trebuie eliminat

Publicat de Tudor Mihalache pe 28 July 2022 in Remedii NaturisteSanatateSfaturi

Sănătatea căilor respiratorii este direct legată de alimentație. Există alimente care mențin sănătatea plămânilor, dar în același timp există și unele care o pot degrada.

Un produs aparent sănătos, precum un pahar de lapte, va afecta negativ starea plămânilor, în timp ce ciocolata sau ardeiul iute, precum și alte alimente, pot avea în mod neașteptat un efect protector, prevenind dezvoltarea inflamației și ale infecțiilor.

Pentru apariția inflamației în plămâni este suficient contactul cu anumite toxine, alergeni, viruși sau bacterii, sau chiar aerul poluat. Adesea, inflamația poate intra într-un stadiu cronic, care duce la astm și alte probleme.

Prin urmare, iată câteva alimente care pot ajuta la prevenirea dezvoltării bolilor:

1. Dovleacul

Luteina, carotenoidele și zeaxantina prezente în dovleac acționează ca o barieră împotriva inflamației. Plămânii încep să funcționeze mai bine la persoanele de orice vârstă care consumă dovleac.

2. Sfecla

Sfecla, datorită betalainei conținute în ea, luptă cu succes nu numai cu inflamația plămânilor, ci cu orice infecție din corp. Pentru celulele pulmonare, sfecla roșie are un efect pozitiv asupra plămânilor datorită potasiului, magneziului si vitaminei C.

Alimente care conțin antioxidanți

Stresul oxidativ, care este unul dintre principalele cauze ale bolilor pulmonare, poate apărea ca urmare a lipsei de antioxidanți. În urma unui experiment s-a confirmat că lipsa de antioxidanți in organism poate duce la astm.

1. Turmeric

Curcumina, care se găsește în turmeric, este un polifenol și are proprietăți antioxidante care rezistă la inflamație. De asemenea, protejează sistemul respirator de bolile respiratorii cronice sau acute. Plămânii funcționează mult mai bine (mai ales la fumători) dacă consumă turmeric.

2. Ardei gras

Când este proaspătă, această legumă conține antioxidanți, acizi ferulic și sinapic, quercetină și vitamina C. Aceasta din urmă crește rezistența organismului la bacteriile și virușii care pot produce infecții ale plămânilor. 70 de grame din acest tip de ardei sunt suficiente pentru a asigura 100% din necesarul zilnic de vitamina C.

3. Ardei iute

Capsaicina, care oferă ardeiului acea iuțeală, îmbunătățește secreția de mucus în tractul respirator și, de asemenea, ajută la protejarea plămânilor de infecții.

4. Ceai verde

Proaspăt preparată, acest ceai are un efect antioxidant puternic care suprimă cicatrizarea țesutului pulmonar, care apare de obicei în cazul pneumoniei, și interferează cu procesul respirator normal. Consumul zilnic de câteva căni de ceai verde poate reduce cu până la 3 ori riscul de boală pulmonară obstructivă cronică.

Surse de Omega-3

Alimentele care conțin grăsimi sănătoase pot combate, de asemenea, inflamația. Acizii Omega-3 sunt importanți pentru sănătatea plămânilor pentru că îi protejează de inflamații, alergii, astm și imunitate redusă. Peștele de mare conține cei mai mulți acizi omega-3. Cei mai utili sunt: ​​tonul, macroul, ansoa, somonul și sardina.

Acizii Omega-3 se găsesc în cantități mari și în uleiul de măsline. Pe lângă faptul că conține antioxidanți și vitamina E, acest produs îmbunătățește funcția pulmonară și reduce riscul de astm.

Alimente bogate în fibre

Fibrele alimentare normalizează tractul digestiv, reduc inflamația și întăresc sistemul imunitar. Consumate în cantități mari, fibrele optimizează funcția pulmonară.

1. Linte

Datorită nutrienților precum magneziului, potasiului, cuprului și fierului, lintea poate asigura o bună funcționare a plămânilor.

Citește continuarea pe pagina 2 >

Articolele de pe revistasufletului.net sunt destinate doar scopurilor informative și educative și nu înlocuiesc consultările medicale profesionale, diagnosticul sau tratamentul. Consultați întotdeauna medicul cu privire la orice întrebări care pot apărea legate de starea dumneavoastră de sănătate.


Distribuie pe Whatsapp
Distribuie pe Facebook
Distribuie pe Telefon

Despre Tudor Mihalache