Dacă ai probleme cu tiroida, ar trebui să știi că alimentația joacă un rol foarte important în starea ta de sănătatea, alimentele pe care le consumi pot avea atât efecte pozitive, cât și efecte negative.
Pentru a satisface nevoile organismului tău, precum și pentru a asigura producerea cantității optime de hormoni, glanda tiroidă are nevoie de iod.
Dacă organismul nu are cantitatea necesară de iod, apare riscul de a dezvolta hipotiroidism (o boală a sistemului endocrin, care se caracterizează prin lipsa de hormoni tiroidieni) sau gușă (o creștere a dimensiunii glandei tiroide, care se creează fără prezența unui proces inflamator sau oncologic în țesuturile sale).
Partea bună este că majoritatea oamenilor își procură cu ușurință cantitatea necesară de iod, deoarece sarea de masă este, de cele mai multe ori, iodată.
Cu toate acestea, dacă optați pentru o alimentație vegană sau săracă în sodiu, ar trebui să creșteți aportul de iod cu ajutorul altor alimente.
Iată top 9 alimente sănătoase pentru glanda tiroidă
1. Nuci
Doar o mână de nuci pe zi (20-30 g) fac minuni! Ele conțin seleniu, care ajută la reglarea hormonilor tiroidieni. Nucile, migdalele și alunele vor susține cu siguranță sănătatea tiroidei. Acestea conțin iod, seleniu, tirozină, vitaminele A, E, K și multe alte substanțe necesare organismului.
Atenție, acestea nu trebuie consumate nici în cantități exagerate, deoarece excesul de seleniu provoacă respirație urât mirositoare, căderea părului, decolorarea unghiilor și chiar insuficiență cardiacă. Cantitatea maximă acceptată de seleniu este de aproximativ 300 de micrograme pe zi.
2. Produsele lactate
Iaurtul și alte produse lactate sunt printre cele mai bune surse de iod. Dacă bei 1 cană (200 ml) de lapte cu conținut scăzut de grăsimi, vei avea aproximativ o treime din necesarul zilnic de iod. Iaurt simplu natural: iaurtul simplu cu conținut scăzut de grăsimi sau iaurtul grecesc este, de asemenea, o sursă bună de iod.
Cu toate acestea, trebuie să țineți cont că băuturile pe bază de plante, care sunt adesea folosite ca înlocuitor pentru lactate, nu vor avea același efect.
3. Puiul și carnea de vită
Acestea conțin zinc, un alt nutrient cheie pentru glanda tiroidă, este necesar în organism pentru a produce hormoni.
4. Ouă de găină
Ouăle conțin iod și seleniu, lucru care denotă că ele sunt bune pentru glanda tiroidă. Cele mai multe dintre aceste oligoelemente se găsesc în gălbenuș. Cu toate acestea, nu este indicat să consumați mai mult de 2-3 ouă pe zi.
5. Pește
Iodul se găsește în sol și în apa de mare, astfel, peștele de mare este o altă sursă bună a acestui nutrient. Printre altele, peștele conține alfa aminoacidul aromatic tirozină, seleniu, fosfor, calciu și vitamina D. De asemenea, nu putem uita de acizii grași omega-3, care sunt benefici pentru sănătatea generală.
6. Fructe de mare
Citește continuarea pe pagina 2 >Articolele de pe revistasufletului.net sunt destinate doar scopurilor informative și educative și nu înlocuiesc consultările medicale profesionale, diagnosticul sau tratamentul. Consultați întotdeauna medicul cu privire la orice întrebări care pot apărea legate de starea dumneavoastră de sănătate.