12 beneficii uimitoare pentru sănătate ale morcovilor atunci când sunt consumați în fiecare zi

12 beneficii uimitoare pentru sănătate ale morcovilor atunci când sunt consumați în fiecare zi

Publicat de Tudor Mihalache pe 25 July 2022 in Remedii NaturisteSanatateSfaturi

Beneficiile morcovilor sunt cunoscute de mulți dintre noi încă din copilărie. Morcovul este bogat în nutrienți, conține antioxidanți sănătoși, vitamine, minerale, beta-caroten și fibre. Această legumă îmbunătățește semnificativ sănătatea pielii, ajută vederea și reduce probabilitatea bolilor periculoase.

Morcovii conțin beta-caroten și alfa-caroten, doi carotenoizi pe care organismul nostru îi transformă în vitamina A. Această substanță este de o importanta deosebită pentru îmbunătățirea vederii și imunității, menținerea sănătății celulelor și activarea enzimelor benefice.

Un alt element important prezent în morcovi este luteolina, care este un flavonoid fitochimic care are efecte antioxidante, antiinflamatorii și anticancerigene.

Îndrăgiți de mulți, morcovii sunt una dintre cele mai bune surse de acid folic, fibre și o serie de alte vitamine și minerale.

Istoria originii morcovilor

Oamenii de știință cred că suntem familiarizați cu această legumă de peste 4 mii de ani – acest lucru este confirmat și de descoperirile arheologice (conform unor rapoarte, aproximativ 5 mii de ani).

Se crede că locul de origine al morcovilor este Afganistan și teritoriul Orientului Mijlociu. Anterior, leguma nu era portocalie, ci avea o nuanță violet și galben. La culoarea portocaliu, morcovii au ajuns după ce legumicultorii europeni i-au adaptat la climă, prin încrucișare, în secolul al XVII-lea. Există o altă versiune, neconfirmată, conform căreia morcovii portocalii au apărut în Olanda în secolul al XVI-lea.

Astăzi, oamenii cresc morcovi de diferite culori: de la portocaliu închis, galben la roșu aprins, precum și alte soiuri și tipuri. Pigmenții găsiți în morcovi sunt, de fapt, foarte importanți.

De ce consumul de morcovi este bun pentru sănătatea ta

1. Susține sănătatea ochilor. Vitamina A contribuie la o vedere bună, iar morcovii conțin multă vitamina A. Atunci când avem deficiență de vitamina A în organism, eficacitatea segmentelor exterioare ale fotoreceptorilor ochilor scade, ceea ce poate duce la reducerea vederii pe timp de noapte.

În plus, din cauza lipsei de vitamina A, procesele chimice normale asociate vederii sunt perturbate. Consumul suficient de vitamina C contribuie la o vedere sănătoasă.

2. Reducerea probabilității de apariție a oncologiei. Morcovii conțin substanțe fitochimice cu proprietăți anti ca n ce rig ene dovedite științific.

Un rol important îl au beta-carotenul și alți carotenoizi care cresc imunitatea și activează proteinele esențiale care inhibă celulele ca n cer oase. Există studii științifice care confirmă eficacitatea sucului de morcovi în prevenirea leucemiei și rezistența cu succes a acesteia.

O serie de studii au confirmat că carotenoizii găsiți în morcovi pot reduce probabilitatea apariției mai multor tipuri de ca n cer, inclusiv de plămâni, stomac, prostată, colon și sânii la femei.

3. Sănătatea pielii. Cercetările științifice demonstrează că legumele și fructele bogate în carotenoizi pot îmbunătăți aspectul pielii și pot ajuta oamenii să arate mai tineri.

Dar trebuie să fii atent, consumul excesiv de legume bogate în carotenoizi poate duce la o afecțiune numită carotenemie, când pielea devine galbenă sau portocalie.

4. Îmbunătățirea creșterii părului. Morcovii sunt o comoară de vitamine A și C, potasiu, carotenoide și alți antioxidanți care pot promova creșterea sănătoasă a părului, dar mai sunt necesare cercetări suplimentare pe acest subiect.

5. Ajutor în lupta împotriva excesului de greutate. Pare incredibil, dar morcovii cruzi conțin 88% apă. Un morcov de mărime medie nu conține mai mult de 25 kcal și este bogat în fibre. Oamenii de știință cred că morcovii vă ajută să simțiți rapid senzația de sătul și, prin urmare, vă ajută să nu mâncați în exces.

6. Normalizarea tensiunii arteriale. Sucul de morcovi, potrivit unor oameni de știință, poate scădea tensiunea arterială sistolică cu 5%. Acest lucru se datorează prezenței nitraților, fibrelor, vitaminei C și potasiului în legume.

7. Prevenirea diabetului. Menținerea unei greutăți sănătoase și controlul dietei vă pot reduce șansele de a dezvolta diabet de tip 2. Unele cercetări au asociat nivelurile scăzute de vitamina A cu diabetul zaharat, iar aici morcovii, care sunt bogați în vitamina A, pot fi de folos.

În plus, fibrele pot îmbunătăți metabolismul glucozei la persoanele care suferă de diabet. Desigur, trebuie să respectați norma, deoarece morcovii conțin fructoză și glucoză, deci nu este recomandat să mâncați morcovi procesați și cu atât mai mult să beți suc de morcovi.

Aceasta este o sabie cu două tăișuri și cel mai bine este să consultați un medic cu privire la alimentație.

8. Întărirea imunității. Vitamina A este responsabilă de coordonarea funcționării sistemelor corpului nostru și de combaterea infecțiilor. Face acest lucru prin întărirea sistemului imunitar. În plus, morcovii conțin vitamina C, care crește producția de colagen, implicat în vindecarea rănilor.

Citește continuarea pe pagina 2 >

Articolele de pe revistasufletului.net sunt destinate doar scopurilor informative și educative și nu înlocuiesc consultările medicale profesionale, diagnosticul sau tratamentul. Consultați întotdeauna medicul cu privire la orice întrebări care pot apărea legate de starea dumneavoastră de sănătate.


Distribuie pe Whatsapp
Distribuie pe Facebook
Distribuie pe Telefon

Despre Tudor Mihalache