Zincul nu trebuie să lipsească în cazul infecțiilor virale și este un mineral cheie pentru sistemul tău imunitar

Zincul nu trebuie să lipsească în cazul infecțiilor virale și este un mineral cheie pentru sistemul tău imunitar

Publicat de Larisa Moldovan pe 29 October 2021 in Remedii NaturisteSanatate

Zincul este important pentru corpul dumneavoastră dintr-o varietate de motive, inclusiv imunitatea, creșterea și diviziunea celulară, somnul, starea de spirit, simțurile gustului și mirosului, sănătatea ochilor și a pielii, reglarea insulinei. Deficiența de zinc a fost legată de agravarea răcelilor și gripei, oboseală cronică, depresie, acnee, copii cu greutate mică la naștere, probleme de învățare și performanță școlară slabă la copii.

Cu atât de multe plante și suplimente noi pe piață, este ușor să treci cu vederea elementele de bază pentru o apărare imunitară puternică. Unul dintre ele este oligoelementul zinc. Corpul tău are nevoie de o anumită cantitate de zinc în fiecare zi, deoarece prea mult poate fi la fel de dăunător ca și prea puțin.

Corpul nu are nicio modalitate de a stoca zinc, așa că nivelurile depind de dieta ta zilnică.

Zincul este important pentru o serie de funcții de susținere a vieții, inclusiv:

  • Imunitate puternică
  • Menținerea stării de spirit, a clarității mentale și a somnului reparator
  • Sănătatea prostatei și a intestinului
  • Simțurile gustului și mirosului

Zincul este un component a cel puțin 3000 de proteine ​​diferite din corpul dumneavoastră și un constituent a peste 200 de enzime diferite. De fapt, zincul este implicat în mai multe reacții enzimatice din corpul tău decât orice alt mineral.

Zincul crește producția de globule albe și le ajută să lupte eficient împotriva infecțiilor. De asemenea, crește numărul de celule care luptă împotriva bolilor, vă ajută sistemul imunitar să elibereze mai mulți anticorpi și sprijină vindecarea rănilor.

Ai putea avea deficit de zinc?

Deficiența ușoară de zinc este relativ frecventă, în special la sugari și copii, femeile însărcinate sau care alăptează, vârstnici, persoanele cu absorbție gastrointestinală slabă sau boli intestinale precum boala Crohn și cei care urmează o dietă vegetariană sau vegană.

Deficiența ușoară de zinc poate duce la răceli și gripe frecvente, oboseală cronică și sănătate generală precară. Creșterea și dezvoltarea copilului dumneavoastră depinde în mod vital de o alimentație bună, iar nivelurile inadecvate de zinc pot duce la tulburări de dispoziție, memorie slabă, învățare și performanțe școlare slabe.

Deficiența de zinc poate contribui, de asemenea, la acnee și vedere slabă. Deficitul cronic de zinc poate afecta vederea, gustul, mirosul și memoria. Petele albe de pe unghii pot indica faptul că nu primiți suficient zinc.

Zincul pentru sistemul tău imunitar

Dacă corpul dumneavoastră are un aport inadecvat de zinc, veți experimenta o susceptibilitate crescută la diferiți agenți infecțioși. Celulele albe din sânge pur și simplu nu pot funcționa fără zinc.

Zincul afectează mai multe aspecte ale sistemului imunitar, inclusiv neutrofilele, celulele protectoare naturale, fagocitoza, producția de citokine, producția de anticorpi și chiar reglarea genelor din limfocite. Zincul este implicat în multe funcții celulare de bază, inclusiv replicarea ADN-ului, transcripția ARN, diviziunea și activarea celulară și stabilizarea membranelor celulare.

Cercetările privind efectele zincului asupra agenților patogeni sunt puțin controversate, dar multe studii arată un efect protector puternic. Unele studii arată că zincul poate scurta durata răcelii cu 50 la sută.

Studiul Cochrane a descoperit că zincul a redus atât durata, cât și severitatea simptomelor răcelii. Iar utilizarea profilactică a zincului a ajutat la prevenirea răcelilor, ducând la mai puțin absenteism și la mai puțină utilizare a antibioticelor la copii.

Zincul este o moleculă distinctivă pentru proteinele timusului, care sunt substanțe imunitare produse de glanda timusului. Fără zinc, îți lipsește această apărare imunitară. Sărurile de zinc sunt fatale pentru mulți agenți patogeni. Gastroenterita virală încetinește când zincul este ingerat datorită acțiunii antimicrobiene directe a ionilor de zinc în tractul gastrointestinal.

Dacă ești însărcinată, zincul este și mai important

Rareori există o perioadă mai solicitantă din punct de vedere nutrițional în viața unei femei decât sarcina (și apoi alăptarea), când aportul de nutrienți din alimente și suplimente este necesar nu doar pentru a-și susține corpul, ci și pentru a-și hrăni și întreține copilul în creștere rapidă. Deoarece zincul este esențial pentru diviziunea celulară corectă, este vital să obțineți cantități adecvate de zinc în acest timp. Nivelurile scăzute de zinc au fost asociate cu următoarele probleme:

  • Naștere prematură
  • Bebeluși cu greutate mică la naștere
  • Deficiență de creștere
  • Preeclampsie

Un studiu a constatat că suplimentarea cu zinc în timpul sarcinii a dus la copii cu circumferința capului semnificativ mai mare și greutăți mai mari la naștere. Zincul are multe alte funcții importante în corpul dumneavoastră, rezumate mai jos:

Corpul tău are nevoie de zinc pentru a folosi vitamina B6

Somn adecvat: zincul, vitamina B6 și triptofanul sunt esențiale pentru producerea de melatonină; deficitul de zinc duce la insomnie

Dispoziție: La fel ca somnul, B6 este necesar pentru producerea de serotonină, care este esențială pentru starea ta de spirit

Simțul gustului și al mirosului: Zincul este necesar pentru a produce o enzimă numită anhidrază carbonică (CA) VI, care este esențială pentru gust și miros; deficiența poate duce la anorexie.

Apoptoza sau „moartea celulară programată” : apoptoza excesivă poate apărea din prea mult sau prea puțin zinc (de aceea mulți viruși mor într-un mediu bogat în zinc)

Sănătatea ochilor : Ajută la prevenirea ARMD (degenerescența maculară), orbirea nocturnă și cataractei

Ajută diabeticii să își regleze nivelul de insulină

Sănătatea pielii : ajută la prevenirea și tratarea psoriazisului, eczemei ​​și acneei (rezultate similare cu tetraciclina)

Tratamentul bolii Alzheimer: îmbunătățiri semnificative ale memoriei, înțelegerii, comunicării și conexiunilor sociale

Reducerea diareei la copiii cu deficit de zinc

Antioxidant : zincul încetinește procesele oxidative din corpul tău, deși mecanismele exacte rămân necunoscute

Antiinflamator : zincul poate reduce inflamația cronică și riscul de ateroscleroză


Articolele de pe revistasufletului.net sunt destinate doar scopurilor informative și educative și nu înlocuiesc consultările medicale profesionale, diagnosticul sau tratamentul. Consultați întotdeauna medicul cu privire la orice întrebări care pot apărea legate de starea dumneavoastră de sănătate.


Distribuie pe Whatsapp
Distribuie pe Facebook
Distribuie pe Telefon

Despre Larisa Moldovan
Ne bucuram sa o avem in echipa noastra pe Larisa, o profesionista desavarsita care a adus siteului revistasufletului.net un plus de valoare. Se ocupa de editat si publicat articole inca din 2010, in tot acest timp acumuland experienta pe care astazi o imparte cu noi toti!