Zicala “primesti ce daruesti” este valabila intr-o relatie de cuplu?

Zicala “primesti ce daruesti” este valabila intr-o relatie de cuplu?

Publicat de Larisa Moldovan pe 17 November 2017 in Dezvoltare Personala

Te-ai gandit vreodata la aceasta vorba: in viata, in dragoste si implicit in relatiile de cuplu, primesti ceea ce daruiesti? Sau la alte vechi zicale, precum: „roata se intoarce”, „poarta-te cu altul asa cum iti doresti sa se poarte altul cu tine”, „ceea ce obtii meriti”, „dupa fapta si rasplata”?. Cat adevar exista in aceste cuvinte? Ideea ca tot ceea ce faci va avea efecte asupra ta, ca totul se intoarce, ca orice act are repercursiuni, ca primesti ceea ce ai dat – cat este adevarat si cat este predica?…

La o prima privire, poti fi tentat sa spui ca nu, in relatiile de cuplu, in dragoste si in viata, nu primesti deseori ceea ce daruiesti. Deoarece se intampla sa daruiesti totul unei persoane, pentru ca apoi sa nu primesti nimic in schimb…in afara de o inima franta. Insa mai exista o veche vorba: felul in care dai si persoana careia ii dai conteaza mai mult decat ceea ce dai! Ce inseamna aceasta? Faptul ca, chiar cand viata ti se pare nedreapta, deoarece ai daruit mult, insa nu ai primit nimic, totul tine tot de tine: deoarece tu ai lasat sa se intample aceasta; tu te-ai daruit cuiva care nu avea nimic sa iti ofere in schimb; tu ai ignorat faptul ca nu ti se intoarce ceea ce ofereai…

Primesti ceea ce daruiesti? In general, da – in special in relatia de cuplu. Din pacate insa, multi dintre noi facem cea mai mare greseala: si anume, ne axam pe ceea ce capatam noi, pe ceea ce ni se da, pe ceea ce dorim noi de la o relatie. Si uitam de ceea ce oferim noi celuilalt; si uitam si cum sa oferim. Cand o relatie ajunge in impas, te poti simti indignat: „am oferit atat, am investit atat – de ce s-a ajuns aici?”.

Insa gandeste-te: ai oferit cu adevarat? In plus, cum ai oferit? Este foarte simplu sa pornim de la convingerea ca un partener de cuplu primeste toata afectiunea, aprecierea si respectul nostru din simplul motiv ca noi chiar simtim pentru acesta afectiune, apreciere si respect.

Insa cum ii oferi aceste lucruri? Ii arati ca le simti sau crezi ca, pur si simplu, el/ea stie ce simti? O greseala: a crede ca un partener stie fara sa i se arate, fara sa i se spuna.

Inainte de a te plange ca nu primesti ceea ce daruiesti intr-o relatie, gandeste-te la ceea ce daruiesti tu cu adevarat. Gandeste-te daca tot ceea ce ti-ai dori de la partenerul tau de cuplu ii oferi la randul tau. Gandeste-te la felul in care ii oferi acele lucruri. Cum ii arati ca il/o iubesti? Cum ii arati ca este important pentru tine? Cum ii arati ca este apreciat? Cum ii arati respect? Nu cumva te-ai obisnuit sa presupui ca acestea sunt de la sine-intelese, ca nu trebuie sa arati nimic? Nu cumva ai cazut in capcana relatiilor lungi de cuplu: aceea de a iti trata partenerul ca si cum va fi mereu alaturi de tine, fara ca tu sa te stradui?

Primesti ceea ce daruiesti in relatia de cuplu? De multe ori, da. Cand doresti ca celalalt sa fie afectuos, tu trebuie sa arati afectiune; cand doresti ca celalalt sa iti ofere atentie si apreciere, trebuie sa fii si tu un partener implicat si interesat de celalalt; cand doresti ca celalalt sa fie deschis si sincer, trebuie sa fii tu insuti deschis; cand doresti respect, trebuie sa respecti; cand doresti ca partenerul sa te inteleaga, trebuie sa incerci sa il/o intelegi si tu pe el/ea. Cand ti se pare ca nu obtii ce vrei, nu trebuie sa te plangi si sa renunti – ci sa fii primul care incearca sa ofere.

In schimb, cand te concentrezi doar pe ceea ce doresti tu sa capeti de la relatia de cuplu, insa uiti de nevoile partenerului, uiti de ceea ce ar trebui sa oferi si tu in cuplu, este normal sa nu te simti satisfacut nici de ceea ce ti se ofera. Intr-o relatie de cuplu in care partenerii se iubesc, satisfactia ar trebui sa existe nu doar in ceea ce primesti: ci in faptul ca daruiesti, ca ai ce darui. In a il face pe celalalt fericit…

Sigur, cateodata ti se pare ca ai daruit tot, dar ai capatat doar suferinta. Nu capeti ce daruiesti, ci opusul: tu daruiesti iubire, ti se ofera durere. Cu ce ai gresit, cand ai incercat atat de mult? Relatia-de-cuplu-ce-primesti-si-ce-daruiesti-300×225.jpgAi daruit orbit de iubire cuiva care nu ti-a cerut cu adevarat, cuiva care nu s-a implicat, cuiva care nu merita si nu valoriza ce aveai tu de oferit in relatie! Ai continuat sa speri ca, atat timp cat tu dai si tot dai, pana la urma vei primi aceleasi lucruri de la un partener incapabil sau care nu a dorit sa iti ofere mai mult.

Si pana la urma, poate ca roata chiar se intoarce, poate ca dupa intuneric vine lumina, poate ca unei dureri mari ii va urma o fericire mare, poate ca dupa o relatie in care ai pierdut multe vei gasi una in care primesti multe si in care devii puternic… Nimeni nu ti-o poate garanta, insa a urma ideea ca vei primi ceea ce daruiesti in relatiile de cuplu, in dragoste, nu poate fi decat un lucru bun.Distribuie pe Whatsapp
Distribuie pe Facebook
Distribuie pe Telefon

Despre Larisa Moldovan
Ne bucuram sa o avem in echipa noastra pe Larisa, o profesionista desavarsita care a adus siteului revistasufletului.net un plus de valoare. Se ocupa de editat si publicat articole inca din 2010, in tot acest timp acumuland experienta pe care astazi o imparte cu noi toti!