Zece sfaturi pentru momentele din viata cand simti ca povara este prea grea si vrei sa renunti!

COLINDE DE CRĂCIUN. Dintre obiceiurile calendaristice cele mai răspândite şi mai spectaculoase, cu originea în credinţe şi mituri străvechi, sunt de bună seamă ciclurile legate de sărbătoarea Naşterii lui Iisus şi schimbarea anului. Crăciunul este polul în jurul căruia gravitează o multitudine de colinde, urări şi tradiţii specifice, care trimit spre vremuri demult apuse, dar ce se regăsesc, surprinzător, în contemporaneitate. În folclorul românesc Colindatul de Crăciun este cel mai important ciclu sărbătoresc popular tradiţional, cel mai bogat şi colorat prilej de manifestări folclorice. Deprinderea de a colinda, de a saluta cu mare bucurie Naşterea Domnului, de a-L întâmpina cu urări, daruri, petreceri, cântece şi jocuri este străveche. Colindatul deschide amplul ciclu al sărbătorilor de iarnă. Repertoriul tradiţional al obiceiurilor româneşti desfăşurate cu ocazia Anului Nou, dar şi a Crăciunului cuprinde: colinde de copii, colinde de ceată (colindele propriu-zise), cântecele de stea, vicleimul, pluguşorul, sorcova, vasilca, jocuri cu măşti, dansuri, teatru popular şi religios, etc. Cele mai bogate, mai variate şi mai strălucitoare din punct de vedere artistic sunt, alături de pluguşoare, colindele de ceată. COLINDE DE CRĂCIUN. Caracterul esenţial al sărbătorii este bucuria şi încrederea cu care omul întâmpină trecerea de la anul vechi la anul nou, începutul unei noi perioade de vegetaţie, al unei noi etape în viaţa lui şi a sătenilor săi, a colectivităţii în care trăieşte. Obiceiurile de iarnă se respectă în satele ialomiţene cu sfinţenie. Cetele de colindători cutreieră uliţele satelor şi gospodăriile ţărăneşti, făcând tradiţionalele urări. Farmecul melodiilor şi textelor poetice ale colindelor este inegalabil. Tinerei generaţii îi revine sacrul rol de a duce mai departe acest inestimabil tezaur popular. COLINDE DE CRĂCIUN. Steaua De la Crăciun şi până la Bobotează copiii umblă cu steaua, un obicei vechi ce se întâlneşte la toate popoarele creştine. COLINDE DE CRĂCIUN. Acest obicei vrea să amintească steaua care a vestit naşterea lui Iisus şi i-a călăuzit pe cei trei magi. Cântecele despre stea provin din surse diferite: unele din literatura bizantină ortodoxă, altele din literatura latină medievală a Bisericii Catolice, câteva din literatura de nuanţă Calvină şi multe din ele, chiar din tradiţiile locale. Micul cor al stelarilor, care intră în casă în zilele Crăciunului, cântă versuri religioase despre naşterea lui Iisus: „Steaua sus răsare“; „În oraşul Vitleem“; „La nunta ce s-a întâmplat“; „Trei crai de la răsărit“.
Steaua sus răsare Ca o taină mare Steaua străluceşte Şi lumii vesteşte Şi lumii vesteşte Ca astăzi Curata Preanevinovata Fecioara Maria Naşte pe Mesia Naşte pe Mesia
Magii cum zăriră Steaua şi porniră Mergând după rază Pe Hristos să-l vază Pe Hristos să-l vază
Şi dacă porniră Îndată-L găsiră La Dânsul intrară Şi se închinară Şi se închinară
Cu daruri gătite Lui Hristos menite Luând fiecare Bucurie mare Bucurie mare
Care bucurie Şi aici să fie De la tinereţe Pân-la bătrâneţe Pân-la bătrâneţe
COLINDE DE CRĂCIUN. Astăzi s-a născut Hristos Astăzi s-a născut Hristos Mesia chip luminos Laudaţi şi cântaţi Şi vă bucuraţi!!!!!!
Mititel înfăşaţel În scutec de bumbăcel Laudaţi şi cântaţi Şi vă bucuraţi
Neaua ninge Nu-l atinge Vântul bate Nu-l răzbate Laudaţi şi cântaţi Şi vă bucuraţi!!!!!!!
Şi de acum Până-n vecie Mila domnului să fie Laudaţi şi cântaţi Şi vă bucuraţi!
COLINDE DE CRĂCIUN. Trei păstori Trei păstori se întâlniră Trei păstori se întâlniră Raza soarelui, floarea soarelui Şi aşa se sfătuiră:
Haideţi fraţilor să mergem Haideţi fraţilor să mergem Raza soarelui, floarea soarelui Floricele să culegem.
Şi să facem o cunună Şi să facem o cununa Raza soarelui, floarea soarelui S-ompletim cu voie buna.
Si s-o ducem lui Cristos Si s-o ducem lui Cristos Raza soarelui, floarea soarelui Să ne fïe de folos.
COLINDE DE CRĂCIUN. Deschide uşa creştine Deschide uşa creştine Că venim din nou la tine. Drumu-i lung şi-am obosit De departe am venit.
Că la Viflaem am fost, Unde s-a născut Hristos Şi-am văzut şi pe-a sa mamă, Pe care Maria-o cheamă.
Cum umbla din casă-n casă Ca pe fiul său să nască. Umbla-n sus şi umbla-n jos Ca să nască pe Hristos.
Umbla-n jos şi umbla-n sus Ca să nască pe Isus. Roată, roată prin cetate, Case, hanuri, pline toate.
Mai târziu găsi apoi Un staul frumos de oi Şi-acolo pe fân jos S-a născut Domnul Hristos.
Cete de îngeri coboară Staulul îl înconjoară. Îngerii cu flori în mână Împletesc mândră cunună.
Pe cunună-i scris frumos Astăzi s-a născut Hristos, Care cu puterea sa (/ Pe cunună-i scris aşa) Va împărăţi lumea (/ Că s-a născut Mesia)
Şi de-acum până-n vecie Mila Domnului să fie, Tuturor cu bucurie Şi de mare veselie.
COLINDE DE CRĂCIUN. O brad frumos O, brad frumos, o brad frumos, Cu cetina tot verde. Tu eşti copacul credincios, Ce frunza nu şi-o pierde, O, brad frumos, o brad frumos, Cu cetina tot verde. O, brad frumos, o brad frumos,
Verdeaţa ta imi place. Când o revăd sunt bucuros Şi vesel ea ma face. O, brad frumos, o brad frumos, Verdeaţa ta imi place.
O, brad frumos, o brad frumos, Cu frunza neschimbată. Mă mângâi şi mă faci voios Şi mă-ntâreşti îndată. O, brad frumos, o brad frumos, Cu frunza neschimbată.
Publicitate

“Judecă succesul tău prin ceea ce trebuie să renunţi ca să poţi obţine.” – Dalai Lama

Sunt momente in care simti ca viata este nedreapta, ca nu mai poti si ca vrei sa renunti. Ei bine acele momente sunt cele mai importante momente din viata ta – deoarece atunci trebuie sa te ridici, sa ai incredere in tine si sa pui cate un pas micut in fata celuilalt pentru a ajunge acolo unde iti doresti.

Viata este nedreapta uneori… dar este al naibilui de frumoasa!

Citeste aceste randuri cand simti ca nu mai poti si vrei sa renunti.

1. Uita-te intotdeauna la cat de departe ai ajuns si cat de putin mai ai de mers. Atata timp cat esti in miscare este suficient pentru a ajunge acolo unde iti doresti.

2. Nu te supara cand oamenii te dezamagesc. Sunt oameni si mai gresesc.

3. Nu te compara cu altii. Nu aveti aceeasi calatorie. Calea prin viata este diferita de la om la om.

4. Aminteste-ti ca ai trecut prin vremuri grele si te-au ajutat sa fii mai puternic. Fiecare provocare te face mai puternic.

5. Tine minte asta: plansul nu este un semn de slabiciune. Nu confunda tristea cu slabiciunea, plansul inseamna ca te vindeci, ca scapi de toata furia din interiorul tau astfel incat sa poti merge mai departe.

6. Greselile sunt de fapt o parte a vietii tale. Greselile te pot convinge sa faci schimbarile de care ai nevoie in viata ta.

7. Peste douazeci de ani vei fi dezamăgit din cauza lucrurilor pe care nu le-ai facut, nu din cauza celor pe care le-ai facut.

8. In viata nu conteaza unde te afli, ci pe cine ai alaturi. Asa ca tine langa sufletul tau oamenii dragi, in care poti avea incredere si care pot fi langa tine nu doar in momentele bune, ci si in momentele dificile din viata ta.

9. Rareori ne gandim la ceea ce avem, dar mereu la ceea ce ne lipseste. Apreciaza mai mult lucrurile pe care le ai deoarece acestea iti pot aduce adevarata fericire.

Publicitate

10. Accepta faptul ca schimbarea este singura constanta din viata ta si ca multe se vor schimba in atat de multe moduri indiferent daca esti pregatit sau nu.

Liniştea te învață drumul către tine însuţi

Astăzi am mers în pădure și am strâns un copac în brațe scoțând din desagă tăcerea mea…. I-am dăruit plânsul neplâns și râsul nerâs. Cuvântul nerostit și gândul scormonit. L-am privit, l-am mângâiat, l-am rugat să mă cuprindă în brațe și să…tacă în tăcerea mea. Să nu mai promită nimic niciodată, ci doar să fie, să privească spre cer și când e pregătit să dăruiască umbra sa. Am atins cu tălpile rădăcinile sale căutând adâncul… Și am privit spre cer. M-am văzut în el și am știut că pot să contemplu. Călăuzire, ţel, inspiraţie. Va fi bine!

Nimic nu se pierde. În spatele fiecărui rând şopteşte o lacrimă, un zâmbet, un dor, o speranţă… Strecor o scrisoare în inimă. Fiecare floare are umbra sa, raza sa, voința sa. Scriu o odă clepsidrei. Aud fără să se audă. Pe sticla ferestrei, pe fața tăcută, acolo stau priviri neșterse ce renunţă fără să regrete. Conștiința socială are propriile îndoieli. Orice rană este doar o experiență. Ce gândești despre celălalt îi influențează comportamentul. Admirând, având grijă de amintiri, privesc viața ca pe o expoziție de tablouri cu scene din viață. Vindecarea este o chestiune de viziune, nu de tehnică. Îmi place întrebarea pe care, tăcut, o mănânc. Hrănesc inima albastră şi aştept. Nu știu nimic despre râul acela. Gura ta se roagă… Miroase sufletul a…ani.

Există o Cale. Nu murim când murim, ci murim când nu mai iubim. Mă cuibăresc lângă Doamne ca lângă un Tată și primesc Iubirea. Împărăția lui Dumnezeu este în inimile pline de iubire. Intrați, dar nu trântiți ușa în nas. Prezența ta să aducă fericire!

ieromonah Hrisostom Filipescu


Publicitate


Alte Articole