Zece obiceiuri pe care le pierdem o data cu trecerea anilor! Cele mai frumoase lectii de viata pe care le invatam de la copii!

Zece obiceiuri pe care le pierdem o data cu trecerea anilor! Cele mai frumoase lectii de viata pe care le invatam de la copii!

Publicat de Larisa Moldovan pe 21 December 2019 in Dezvoltare Personala

“Peste 20 de ani vei fi dezamăgit din cauza lucrurilor pe care nu le-ai făcut, nu din cauza celor pe care le-ai făcut!” – Mark Twain.

Copiii se ghideaza dupa instinct fara sa ezite. Sunt nerabdatori sa comunice, curiosi, iar viata ii entuziasmeaza. Desi copiii inca au multe de invatatat despre lumea in care traim, doar observandu-i putem fura cateva lectii de viata de la ei.

1. Traieste-ti viata spontan

De bine sau de rau, copiii nu planifica nimic din ceea ce vor face. Ei isi traiesc viata spontan, explorand la maximum fiecare moment pe care aceasta il ofera. Ar fi prostesc totusi, ca noi adultii sa spunem ca nu trebuie sa ne planificam timpul. Totusi, nu trebuie sa ignoram niciodata oportunitatile ce apar in fata noastra in momente deloc planificate pe parcursul vietii.

2. Miscarea poate fi amuzanta.

Copiii fac miscare tot timpul, nu deoarece asa este sanatos, ci pentru ca este amuzant. Ei practica sporturi, se catara in copaci, se joaca diferite jocuri etc. Din nu stiu ce motiv, noi, adultii, am uitat ca miscarea inseamna distractie si relaxare. Pentru o viata mai sanatoasa trebuie doar sa descoperim ce activitate fizica ne place si vom observa schimbarea.

3. Pastreaza-ti mintea deschisa spre nou.

Copiii sunt deschisi catre tot ce are lumea si viata de oferit. Mintea lor judeca bazandu-se pe experienta deoarece sunt foarte putini factori exteriori ce le-au influentat sau chiar otravit gandirea si astfel sunt intotdeauna pregatiti sa încerca lucruri noi. Adultii, in schimb, devin creaturi ale rutinei care “se sperie” de orice nu le este familiar. Din pacate insa, asa se indeparteaza de numeroase oportunitati pe care viata le are de oferit.

4. Alti oameni pot observa o anumita abilitate pe care o detii inaintea ta.

De obicei, copiii nu se pricep sa isi descopere singuri talentele ori abilitatile. Parintele sau mentorul este cel care le observa si indreapta copilul spre directia corecta. La fel, si adultii pot sa nu fie constienti de darurile lor naturale pentru ca atunci cand facem ceva in mod natural avem tendinta sa nu ii acordam mare importanta. Prietenii, familia, colegii sau superiorii pot recunoaste mai usor decat noi talentele mostenite si abilitatile inaintea noastra.

5. Foloseste-ti imaginatia.

Copiii se pot distra ore la nesfarsit cu un bat de lemn si imaginatia lor proprie. Ei isi folosesc imaginatia pentru a descoperi lucruri noi atat in ei, cat si la universul ce ii inconjoara. Imaginatia este cea care ne hraneste visul si curiozitatea, iar daca nu reusim sa o mentinem mereu vie, nu ne vom vedea niciodata visele implinite.

6. Exprima-ti sentimentele.

Copii “isi poarta” sentimentele pe fata, in vazul tuturor. Nu trebuie niciodata sa ghicim daca sunt fericiti, tristi, furiosi sau indiferenti. Aflam raspunsul singuri doar uitandu-ne la ei. Pe de alta parte, adultii isi ascund sentimentele de persoanele din jur, devenind astfel aproape imposibil sa le descifram reactiile sau sa determinam ce simt cu adevarat. Deschiderea in fata semenilor si exprimarea sentimentelor nu numai ca usureaza comunicarea, dar ne ajuta si sa fim mai sinceri in viata cu propria persoana, dar si cei dragi.

7. Incepe fiecare zi cu entuziasm.

Copiii se ridica din pat in fiecare dimineata cu o stare de entuziasm si atitudine pozitiva. Abia asteapta sa inceapa o noua zi! Se bucura ca isi traiesc viata si accepta noile experiente ce ii asteapta asa cum sunt ele, mai bune sau mai rele. Ca adulti, trebuie sa ne amintim faptul ca viata ne ofera mult mai multe recompense daca acceptam tot ceea ce ni se intampla cu bratele deschise. Nicio zi nu va fi la fel ca cea dinaintea ei, asadar, sa nu o irosim!

8. Fii sincer si spune lucrurilor pe nume.

Dupa cum am afirmat si mai devreme, copiii nu isi ascund emotiile si sentimentele, sunt intotdeauna sinceri. Ei isi spun punctul de vedere in momentul in care ceva ii deranjeaza sau ii bucura extrem de tare. Sinceritatea in combinatie cu o comunicare deschisa ne ajuta sa ne construim un caracter mai puternic, sa ne lasam mai greu influentati si sa avem grija de relatiile cu semenii. In viata, oricine te va asculta atat timp cat are incredere ca ii vorbesti onest, din inima.

9. Urmeaza-ti curiozitatea!

Copiii se lasa constant antrenati de curiozitate in cautarea necunoscutului. Curiozitatea le ghideaza educatia si le influenteaza drumul in viata. Daca noi, adultii, reusim sa se urmam curiozitatea, ne vom largi orizonturile si vom face descoperiri personale interesante la care nu ne-am fi asteptat niciodata.

10. Pretuieste relatiile cu cei dragi si ai grija sa functioneze mereu bine.

Sunt foarte putine lucruri pe care copiii le iubesc mai mult decat relatia cu prietenii. Daca ar fi dupa ei, nu si-ar parasi niciun moment prietenii. Copiii admira, respecta si au incredere in prietenii lor neconditionat. Abia asteapta sa ii revada si le duc dorul atunci cand nu sunt langa ei. Adultii pot sa is idea seama din acest comportament ca relatiile personale sanatoase sunt cheia spre fericire in viata. Cu siguranta ca viata devine mai agitata atunci cand inaintam in varsta, insa programul nostru incarcat nu ar trebui sa ne indeparteze de oamenii pe care ii pretuim cel mai mult in viata.



Distribuie pe Whatsapp
Distribuie pe Facebook
Distribuie pe Telefon

Despre Larisa Moldovan
Ne bucuram sa o avem in echipa noastra pe Larisa, o profesionista desavarsita care a adus siteului revistasufletului.net un plus de valoare. Se ocupa de editat si publicat articole inca din 2010, in tot acest timp acumuland experienta pe care astazi o imparte cu noi toti!