Zece analize pe care orice femeie trebuie sa le faca regulat

Zece analize pe care orice femeie trebuie sa le faca regulat

Publicat de Larisa Moldovan pe 14 November 2022 in Sanatate

Zece analize pe care orice femeie trebuie sa le faca regulat. Este mai usor sa previi decat sa combati, iar depistarea unei boli in stadiu incipient va avea cu siguranta un rezultat mai bun. Nu-ti neglija sanatatea si fa analizele importante anual.

1. Testul de depistare a cancerului la san

Cele mai multe teste pentru depisatarea cancerului mamar se incadreaza intr-una sau mai multe din urmatoarele categorii:
Testede screening: testele precum mamografiile anuale sunt facute pentru a tine la curent persoanele sanatoase cu starea lor de sanatate. Scopul lor este de a depista cancerul la san in stadiu incipient, inainte de a avea orice simptome, in acest moment fiind, de obicei, mai usor de tratat.

Testele de diagnosticare: teste de diagnosticare, cum ar fi biopsia, trebuie facute de persoanelor care sunt suspectate de cancer mamar, in urma efectuarii unei mamografii. Aceste teste sunt utilizate pentru a determina daca este sau nu prezent cancerul la san si, in caz in care rezultatul este afirmativ, daca este sau nu raspandit si in afara sanului. Testele de diagnosticare, de asemenea, sunt folosite pentru a aduna mai multe informatii despre cancer pentru a ghida deciziile cu privire la tratament.

Testele de monitorizare: Odata ce cancerul de san este diagnosticat, multe teste sunt utilizate in timpul si dupa tratamentul administrat pentru a monitoriza rezultatele terapiilor. Testele de monitorizare, de asemenea, pot fi folosite pentru a verifica pentru orice semn de recurenta.

2. Testul de depistare a cancerului de col uterin (cervical)

Testarea periodica a femeilor cu varste cuprinse intre 25 si 60 de ani, cu testul Papanicolau scade sansa de a muri din cauza cancerului de col uterin. La femeile mai tinere de 25 de ani, testul Papanicolau poate arata modificari ale celulelor colului uterin, care nu sunt cancer, dar conduc la teste suplimentare si, eventual, tratament. Testul Papanicolau nu este util pentru femeile trecute de 60 de ani care au avut teste Papanicolau negative recent.

Testul Papanicolau este o procedura prin care sunt colectate celule de pe suprafata colului uterin si vagin. Medicul recolteaza secretia cu ajutorul unui instrument medical, iar celulele sunt privite la microscop pentru a afla daca sunt sau nu sanatoase. In cazul unui rezultat negativ la testul Papanicolau, un test HPV se poate face pentru a afla daca infectia cu HPV este cauza acestei celule anormale are legatura cu cancerul de col uterin. La femeile trecut de 30 de ani, testul HPV ADN si testul Papanicolau sunt utilizate pentru detecta infectia cu HPV. La femeile pana in 30 de ani, infectiile cu HPV sunt frecvente, dar de obicei, nu dureaza mult sau creeaza probleme.

3. Testul de depistare a osteoporozei

Osteoporoza poate fi o problema atat pentru femei, cat si pentru barbati. Prin folosirea testele speciale, cum ar fi scanarea DEXA, medicul poate diagnostica gradul de pierdere osoasa si poate propune un program de tratament pentru intarirea oaselor pentru a ramane active.

Absorbtiometrie duala (DEXA) – este o examinare radiologica cu doza mica de iradiere, care vizualizeaza soldul, coloana vertebrala sau ambele, si reprezinta in prezent „standardul de aur” in diagnosticul osteoporozei si in urmarirea eficientei tratamentului. Acesta este nedureros si dureaza aproximativ 15 minute. Unele teste de sange, de asemenea, sunt disponibile, dar acestea sunt in principal folosite pentru a determina cat este de eficient tratamentul sau nu. Absorbtiometrie duala poate da trei rezultate de baza:

1) nicio problema

2) osteopenie (subtierea timpurie a oaselor)

3) osteoporoza.

4. Testul de cancer la piele

Examenele de piele sunt utilizate pentru a depista cancerul de piele. Examenele periodice ale pielii de catre tine si medicul tau cresc sansele de a depista precoce cancerul de piele. Verificarea pielii in fiecare luna te poate ajuta sa depistezi modificarile care ar trebui sa fie raportate medicului. Controale regulate ale pielii de catre un medic sunt importante pentru persoanele care au avut deja cancer de piele. In cazul o zona a pielii tale nu arata normal, trebuie sa se faca o biopsie. Medicul va indeparta cat mai mult din tesutul suspect daca este posibil, cu o excizie locala. Un patolog se uita apoi la tesut la microscop pentru a verifica celulele canceroase, pentru ca este dificil uneori de spus daca o modificare a pielii este benigna (necanceroasa) sau maligna (cancer).

5. Masurarea tensiunii arteriale

Periodic trebuie masurata presiunea maxima (sistolica) si presiune minima (diastolica) efectuate de bataile inimii. Tensiunea arteriala sistolica este presiunea maxima intr-o artera in momentul in care inima bate si pompeaza sangele prin organism. Presiunea diastolica este cea mai mica presiune intr-o artera in momentele dintre bataile inimii atunci cand organul se odihneste.

6. Testul HIV

Testul HIV test este un test specific, un test indirect, care nu pune in evidenta virusul imunodeficientei umane (HIV), ci anticorpii specifici anti-HIV ce apar in sange ca urmare a infectarii. Un rezultat negativ inseamna ca in sangele persoanei respective, la data la care s-a recoltat sangele, nu erau anticorpi anti-HIV. In cazul unui test ELISA (prescurtare a termenului Enzyme Linked Immuno-Sorbent Assay : reactie imunoenzimatica) cu rezultat pozitiv se va face o retestare tot cu un test ELISA folosind de aceasta data truse cu antigene virale diferite.

Daca si acest al doilea test are rezultat pozitiv se va face testarea de confirmare cu o procedura specifica – testul Western-Blot (sau IFA). Testul Western-blot este un test specific de detectare a anticorpilor anti-HIV. Rezultatul acestui test poate fi pozitiv, negativ sau incert. In cazul unui test Western-blot negativ sau incert rezultatul testului HIV este considerat negativ si se cere retestarea dupa 1 – 3
luni. Daca si rezultatul testului Western-blot este pozitiv se declara seropozitivitatea HIV. Un rezultat pozitiv inseamna ca au fost depistati anticorpi anti-HIV in sange, deci persoana respectiva este seropozitiva, iar virusul este prezent in organism. Un rezultat pozitiv nu inseamna SIDA, ci doar ca virusul imunodeficientei umane (HIV) este prezent si poate fi transmis si altora. Acest tip de testare ridica eficacitatea detectarii HIV foarte aproape de 100 %.

7. Colonoscopie

Colonoscopia este o procedura utilizata pentru a vedea in interiorul colonului si rectului. Colonoscopia poate detecta tesutul inflamat, ulcerele si anumite cresteri anormale. Procedura este folosita pentru a cauta semne precoce ale cancerului colorectal si poate ajuta doctorii la diagnosticarea modificarilor inexplicabile ale tranzitului intestinal, dureri abdominale, sangerari si pierderea in greutate. Medicul ofera de obicei instructiuni scrise despre pregatirea pentru colonoscopie.

Procesul se numeste pregatirea intestinului. In general, toate mancarurile solide trebuie sa fie eliminate din tractul gastro-intestinal, urmand o dieta lichida timp de o zi pana la 3 zile inainte de procedura. Lichide acceptabile, includ: suc de fructe, apa, cafea simpla, ceai. Un laxativ sau o clisma poate fi necesara in noaptea dinaintea colonoscopiei. Conducerea unui autoturism nu este permisa pentru 24 de ore dupa colonoscopie, pentru a permite sedativului sa isi piarda efectul.

8. Masurarea nivelului colesterolului si glicemie

Masurarea glicemiei din sange si a nivelului de colesterol este foarte importanta pentru sanatatea ta. Masurarea nivelului de zahar din sange iti ofera o perspectiva cu privire la cat de bine prelucreaza corpul glucoza. Urmarirea colesterolului verfica nivelul de colesterol pentru a determina riscul dezvoltarii unor boli de inima. Persoanele cu diabet zaharat, de asemenea, sunt predispuse la un nivel ridicat de colesterol.

9. Analize de depistare fibrom

Fibroamele sunt excrescente de tesut de diferite dimensiuni de pe peretele uterin. Ele nu sunt de obicei canceroase, dar ar trebui sa fie monitorizate indeaproape. Un medic poate suspecta o femeie are fibroame atunci cand un examen pelvian prezinta o forma neregulata la nivelul uterului sau in cazul in care o femeie se plange de dureri perioade lungi de timp. Multe femei nu au simptome, dar, in unele cazuri, fibroamele uterine pot cauza infertilitate, durere pelvina si modificari ale ciclului menstrual.

10. Consultul oftalmologic pentru depistarea precoce a glaucomului

Glaucomul este o boala a ochilor, de obicei, cauzata de presiunea oculara marea. Glaucom poate provoca pierderea vederii, de multe ori fara nici un semn de avertizare sau simptom. Examenele oftalmologice regulate, inclusiv teste specifice de diagnostic, sunt importante pentru depistarea precoce a glaucomului. Daca diagnosticarea a fost facuta destul de devreme, glaucomul poate fi tratat corespunzator pentru a preveni pierderea vederii.

Daca ti-a placut articolul te invit sa-l distribui si prietenilor tai. Iti multumim!


Articolele de pe revistasufletului.net sunt destinate doar scopurilor informative și educative și nu înlocuiesc consultările medicale profesionale, diagnosticul sau tratamentul. Consultați întotdeauna medicul cu privire la orice întrebări care pot apărea legate de starea dumneavoastră de sănătate.


Distribuie pe Whatsapp
Distribuie pe Facebook
Distribuie pe Telefon

Despre Larisa Moldovan
Ne bucuram sa o avem in echipa noastra pe Larisa, o profesionista desavarsita care a adus siteului revistasufletului.net un plus de valoare. Se ocupa de editat si publicat articole inca din 2010, in tot acest timp acumuland experienta pe care astazi o imparte cu noi toti!