Zece adevaruri sacre din cartea sfanta a hindusilor Bhagavad Gita (‘Cantarea lui Dumnezeu’ sau ‘Cantecul divin’)

Zece adevaruri sacre din cartea sfanta a hindusilor Bhagavad Gita (‘Cantarea lui Dumnezeu’ sau ‘Cantecul divin’)

Publicat de Larisa Moldovan pe 2 March 2019 in Spiritualitate

“Oamenii se împart în două categorii: cei care caută sensul vieții fără să-l găsească și cei care l-au găsit fără să-l caute.” — Emil Cioran

Bhagavad Gita (‘Cantarea lui Dumnezeu’ sau ‘Cantecul divin’) este un vechi text epic sanscrit cuprinzand 700 de versete incarcate de intelepciune.

Lucrarea este scrisa intr-o forma poetica, permitand cantatul ei traditional; de aici si titlul care se traduce “Cantecul celui divin”. Bhagavad Gita este venerata ca fiind sacra de catre marea majoritate a traditiilor hinduse si in special de asa-numitii adepti ai lui Krishna. In vorbirea curenta este citata ca “Gita”. (Info Wikipedia)

Spirit Science ne propune 10 invataturi din Bhagavad Gita:

1. Schimbarea este cea mai importanta Lege a Universului

Nimic nu este permanent. Adevarata pace vine atunci cand imbratisam schimbarea – refluxul si curgeerea vietii. Ziua urmeaza noptii, fiecare moment este complet nou. Sa fii intelept inseamna sa accepti schimbarea. Sa fii constiinta inseamna sa iubesti schimbarea.

2. Tot ceea ce se intampla se intampla cu un motiv

Ceea ce s-a intamplat era bine

Ceea ce se intampla este bine

Ceea ce se va intampla va fi bine. –

Bhagavad Gita

Atunci cand reusesti sa patrunzi si sa iti insusesti acest adevar, devii puternic/a, fiindca tot ceea ce se intampla, se intampla cu un motiv, in dansul sublim al vietii. Trecutul si prezentul sunt doar iluzii, ceea ce ai mereu este clipa de acum

3. Iubeste procesul, fara sa iti pese de deznodamant

Pune-ti a ta inima in ceea ce faci, dar nu te astepta niciodata la recompensa. – Bhagavad Gita

Niciodata nu te angaja intr-o actiune, pentru a obtine o recompensa. Asteapta-te la nimic. Recompensa ta este momentul prezent:

Fa dintr-o stare de bucurie

Nu creea cu mintea.

Ofera dintr-un loc al iubirii.

4. Ofera fara sa te astepti la ceva inapoi

„Un dar este pur atunci cand este oferit din inimima persoanei potrivite, la timpul potrivit si la locul potrivit si atunci cand nu astepam nimic in schimb.”

Fiti puri atunci cand daruiti. Dragostea creste atunci cand este impartasita.

Ofera si vei primi.

5. Renunta la atasamente

Atasamentul fata de lucruri materiale te poate secatui. Noi nu suntem in posesia lucrurilor, in schimb ele pot sa ne posede pe noi.

Placerile senzoriale de asemenea, dureaza momente scurte, iar cand le pierdem, putem sa suferim. Cel mai intelept este sa nu ne punem fericirea in posesiuni sau in clipe care trec.

6. Sufletul este etern

Pentru suflet nu exista nastere sau moarte. Si niciodata sufletul nu va inceta sa existe. Este nenascut, etern, cu viata eterna, fara de moarte si preistoric. Nu moare atunci cand corpul moare.

Pentru ca viata si moartea apartin acestei lumi si dualitatii. Dar energia nu poate fi creata si apoi distrusa; se transforma si trece dintr-o forma in alta. In eseneta, energia este non-duala, iar Constiinta nu apartine corpului uman.

7. Suntem UNUL

Omul care ma vede pe mine in tot

Si tot in mine

Nu se va pierde de mine si nici eu

Nu ma voi pierde de el.

Acela care este inradacinat in intreg

Realizeaza ca Eu sunt in fiecare fiinta, oriunde s-ar duce

El ramane in mine.

Cand vede toate fiintele ca fiind egale

In suferinta si fericire

Fiindca acestea sunt asemenea siesi,

Acel om a crescut perfect in yoga.

Astfel invatam ca trebuie sa tratam absolut fiecare fiinta la fel. Poarta-te cu ceilalti asa cum ai vrea ca tu sa fii tratat/a. Vezi ca sacrul se afla in fiecare fiinta. Vezi dincolod e etichete si povesti. Suntem cu totii UNUL.

8. Esti ceea ce simti ca esti

Omul este facut din credintele sale. Este ceea ce crede despre el ca este.

Dar daca stii acest lucru, poti cauta cu usurinta sa traiesti mai frumos si sa te vezi mai frumos. Cauta binele si toate lucrurile pentru care poti avea recunostinta.

9. Mediteaza

Asa inveti sa iti stapanesti mintea si nu sa o lasi pe aceasta sa te stapaneasca.

10. Tinteste departe

Suntem tinuti din visurile noastre nu de obstacole, ci de strazile cu mai putine obstacle, care ne duc spre teluri mai mici.

Facebook ascunde articolele celor care nu interactioneaza cu ele. Daca vrei sa primesti in continuare cele mai frumoase articole, apreciaza, comenteaza si distribuie acest articol si astfel vei primi si articolele viitoare! Multumim!Distribuie pe Whatsapp
Distribuie pe Facebook
Distribuie pe Telefon

Despre Larisa Moldovan
Ne bucuram sa o avem in echipa noastra pe Larisa, o profesionista desavarsita care a adus siteului revistasufletului.net un plus de valoare. Se ocupa de editat si publicat articole inca din 2010, in tot acest timp acumuland experienta pe care astazi o imparte cu noi toti!