Creierul suferă atunci când mâncați un mic dejun nesănătos (sau nu aveți deloc timp să mâncați dimineața), când conduceți o mașină și vorbiți la telefon în același timp, când fumați, beți și sunteți constant în situații stresante.
Îl suprasolicităm constant, dar nu-i oferim nimic în schimb. Creierul tău are nevoie de alimente diversificate, sănătoase, cu conținut scăzut de grăsimi. Dar nu renunța la dulciuri – permite-ți să consumi măcar miere. „Creierului îi place ciocolata, are nevoie de apă, însă cel mai mult îi place zâmbetul”, spune Vlad Ciurea, care a lucrat ca neurochirurg de mai bine de 50 de ani.
El a efectuat aproape 23.000 de operații pe creier. Cel mai tânăr pacient al său avea doar două zile.
Știe mai bine decât oricine că, creierul este bolnav din cauza noastră. Și puțini știu cum să îl protejeze și să îl întărească.
„Dacă ești dependent de calculator / telefon – și faci asta în fiecare zi, nu te aștepta ca creierul tău să îți mulțumească. Acum oamenii comunică doar prin intermediul rețelelor sociale. Este greșit. Am fost creați pentru a trăi într-un grup, nu izolați”, a continuat doctorul.
Primii pași pentru un creier sănătos sunt foarte simpli și accesibili tuturor. Pentru a face acest lucru, te trezești devreme, să respiri aer proaspăt și să bei două pahare de apă la temperatura camerei.
„Dimineața trebuie să ne trezim cât mai devreme, să deschidem ferestrele și să respirăm aer curat. Și nu uitați de două pahare de apă. Primul va începe activitatea întregului tract gastrointestinal. Al doilea pahar este benefic deoarece acționează întreaga „locomotivă”. Pur și simplu, ne ajută să ne trezim ”, spune neurochirurgul.
În timpul somnului, creierul nu doarme, funcționează din greu pentru a susține organele interne. Dar mai face încă ceva important.
Dacă o persoană adoarme cu o întrebare dificilă în cap și nu știe cum să o rezolve, a doua zi dimineață va avea un răspuns.
„A doua zi veți găsi o soluție. Astfel, creierul a stabilit o legătură între gândire, judecată, memorie și dimineața – va da o idee. Așa că uitați de nopțile nedormite pentru a vă gândi la o soluție”, a spus profesorul Vlad Ciurea.
Creierului nu îi plac grăsimile, tutunul și alcoolul, dar iubește ciocolata neagră.
Țigările au aceleași efecte negative asupra creierului ca și asupra inimii. Micul dejun ar trebui să fie liniștit și calm. Nu luați micul dejun în grabă sau pe drum.
„Trebuie să luați micul dejun într-o atmosferă liniștită, bucurându-vă de fiecare bucătură. Fără griji, zgomot, probleme și „fumat”. Cu cât va fi mai relaxant, cu atât va fi mai plăcut pentru dvs. Dimineața aveți nevoie de energie și oligoelemente care să ajute corpul să își îndeplinească funcțiile eficient pe tot parcursul zilei. Este foarte important!” – subliniază Vlad Ciurea.
Creierului nu îi place grăsimea și carnea.
Neurochirurgul mai spune că, dacă vrei să mănânci carne, nu te zgârci la ea – cumpăr-o pe cea care este mai sănătoasă.
„Da, carnea nu aduce beneficii creierului. Dar în cantități mici, carnea ajută organismul. Cea mai bună carne este cea cu conținut scăzut de calorii. Creierului nu-i plac grăsimile, nu-i place sarea. O dată sau de două ori pe an în vacanțe puteți mânca. Dar nu trebuie să vă pasioneze astfel de alimente ”, spune medicul.
Și ce zici de dulciuri? Nu toate sunt bune, mai ales dacă au mult zahăr.
„Ciocolata naturală neagră, cacao naturală fierbinte, mierea de albine sunt ceea ce îi place cel mai mult creierului tău”, explică neurochirurgul.
Prânzul ar trebui să fie echilibrat. Nu ar trebui să supraîncărcați stomacul – cunoașteți-vă măsura. Mai mult, preferați apa simplă decât sucurile.
Există două puncte de activitate maximă în creier: între 10.00-12.00 și 16.00-18.00. Dacă obosește, îi poți da niște cafea (dar bea încet).
Cel mai bun prieten al creierului este un zâmbet!
Medicul spune că cel mai bun prieten al creierului este un zâmbet simplu, accesibil tuturor oamenilor. Prin urmare, este foarte important să poți scăpa de tristețe, monotonie și să te poți bucura de lucrurile mici.
Memoria trebuie instruită.
Uitarea se manifestă nu numai la vârsta adultă, ci și la o vârstă destul de fragedă. Pentru a preveni boala Alzheimer, trebuie să vă antrenați memoria.
„Antrenarea creierului, comunicarea, învățarea de lucruri noi – toate acestea sunt foarte importante. Faceți o plimbare, călătoriți, învățați ceva nou, urmăriți filme și seriale TV care nu numai că sunt interesante, dar vă pot învăța și ceva, rezolvați rebus-uri și puzzle-uri.
Mișcarea este importantă și pentru creier. Dacă ne mișcăm, existăm. Mulți oameni au uitat ce este muzica și cum să se bucure de ea și, și mai rău, nu vor să danseze. S-a demonstrat că dansul previne dezvoltarea bolii Alzheimer.
Un somn bun trebuie să dureze cel puțin șase ore. Curăță creierul de resturi și gânduri rătăcite care ne obosesc. Du-te la culcare la 22:00, oprește televizorul și computerul cu o oră sau chiar două înainte de culcare. Citiți o carte în schimb. Vă va pregăti pentru o bună odihnă “.
Dacă urmați aceste sfaturi, veți experimenta schimbări incredibile!
Articolele de pe revistasufletului.net sunt destinate doar scopurilor informative și educative și nu înlocuiesc consultările medicale profesionale, diagnosticul sau tratamentul. Consultați întotdeauna medicul cu privire la orice întrebări care pot apărea legate de starea dumneavoastră de sănătate.