Vitamina B9 sau acidul folic este un component important care susține procesele metabolice în organismul uman. Aceasta participă la producerea celulelor imunitare și susține digestia.
Vitamina B9 este necesară pentru funcționarea stabilă a sistemului reproductiv al femeii, de aceea este prescrisă în timpul sarcinii și după vârsta de 40-45 de ani în scopuri preventive.
Proprietățile benefice ale acidului folic au fost studiate activ de către medici încă din 1926, când eficacitatea sa a fost remarcată pentru menținerea unei sarcini sănătoase. Cu un nivel ridicat al acestui microelement, crește riscul de concepție și purtare a copilului fără patologii.
În cazul unui deficit, doza necesară de acid folic poate fi completată prin intermediul suplimentelor de vitamine sau a unei alimentații corecte, bogate în verdeață și fructe.
Beneficiile acidului folic pentru organism
Organismul uman obține vitamina B9 numai din alimente, nefiind capabil să o producă singur. Aceasta susține sinteza aminoacizilor importanți pentru sănătate și accelerează metabolismul în țesuturi. Medicii recomandă administrarea de doze suplimentare în următoarele situații:
- – Anemie cronică la copii și adulți;
- – Tuberculoza pulmonară;
- – Pregătirea pentru concepție și sarcină în primul trimestru;
- – Alăptarea;
- – Avitaminoza;
- – Adoptarea de diete stricte.
Ultimele cercetări au demonstrat că această vitamină valoroasă susține funcționarea inimii. Ea stimulează fluxul de oxigen și substanțe nutritive și îmbunătățește compoziția sângelui. Fibrele devin mai elastice, capabile să facă față fluctuațiilor de presiune arterială în situații stresante, în caz de frică sau dezechilibru hormonal.
Proprietatea importantă a vitaminei pentru persoanele de peste 40 de ani este reducerea riscului de accident vascular cerebral. Studiile clinice realizate în New York în 2007 au demonstrat că administrarea regulată de suplimente pe bază de acid folic crește elasticitatea vaselor de sânge din creier, reducând probabilitatea hemoragiilor cu 18-21%.
De ce femeile au nevoie de vitamina B9
În caz de deficit de acid folic în organismul femeilor, metabolismul încetinește, iar producția multor hormoni benefici este redusă. Acest lucru afectează negativ densitatea osoasă, funcționarea tractului gastro-intestinal, a glandei tiroide și a suprarenalelor.
După vârsta de 40 de ani, un nivel scăzut de vitamina B9 provoacă dezvoltarea osteoporozei, fracturi și alte complicații specifice menopauzei.
Acidul folic este o vitamină importantă pentru sănătatea femeilor. Aceasta ușurează în mod delicat disconfortul și simptomele neplăcute asociate cu menopauza, ajutând la evitarea nervozității, iritabilității și hiperexcitabilității. Prin urmare, medicii prescriu suplimente atunci când apar primele semne ale schimbărilor hormonale.
La femeile însărcinate, deficitul de vitamina este adesea asociat cu o scădere a producției de lapte matern. O proprietate importantă a componentei este menținerea unui echilibru hormonal normal, ceea ce reduce semnificativ riscul de depresie postnatală, oboseală și iritabilitate.
De asemenea, acidul folic stimulează metabolismul, ajutându-le pe noile mame să scape mai ușor de kilogramele în plus.
Prevenirea deficitului de acid folic
Doza zilnică recomandată de vitamina B9 este de până la 400 mcg/zi. De obicei, medicii prescriu suplimente alimentare și complexe cu conținut crescut de acid folic. Analogii sintetici sunt ușor absorbiți în intestin, completând rezervele insuficiente în 10-14 zile.
În timpul sarcinii sau menopauzei, nivelul acestei substanțe utile poate fi menținut printr-o alimentație corectă. Medicii recomandă includerea următoarelor produse în meniul zilnic:
- – Pătrunjel, salată, ceapă verde;
- –Sparanghel;
- – Varză de Bruxelles și broccoli;
- – Leguminoase în orice formă;
- – Fructe citrice (portocale, grapefruit);
- – Fructe de pădure (zmeură, coacăze);
- – Fructe (mere, pere);
- – Nuci;
- – Ficat de vită și de porc;
- – Ouă de pui și de prepeliță.
În timpul prelucrării termice, o parte din vitamina B9 se distruge, așa că este benefic să consumați cereale de grâu sau ovăz germinate. Organismul este hrănit cu acid folic și prin intermediul tărâțelor naturale, care conțin fibre valoroase.
Consumați terci de hrișcă sau ovăz de câteva ori pe săptămână, coaceți dovleac, mâncați feluri de mâncare din carne, ficat, faceți smoothie cu semințe de in și chia.
Este greșit să credeți că acidul folic este necesar doar înainte de concepție sau în timpul sarcinii. Această vitamină valoroasă trebuie să fie în corpul nostru în mereu, pentru că susține organismul după vârsta de 40 de ani, eliminând consecințele menopauzei, reducând riscul de osteoporoză, îmbunătățind starea generală și dispoziția.
Articolele de pe revistasufletului.net sunt destinate doar scopurilor informative și educative și nu înlocuiesc consultările medicale profesionale, diagnosticul sau tratamentul. Consultați întotdeauna medicul cu privire la orice întrebări care pot apărea legate de starea dumneavoastră de sănătate.