Vitamina D este necesară în cazul infecțiilor virale precum gripa, răceala

Vitamina D este necesară în cazul infecțiilor virale precum gripa, răceala

Publicat de Larisa Moldovan pe 27 October 2021 in SanatateSfaturi

Iarna este o perioadă severă a anului, care este adesea caracterizată de o schimbare bruscă a dispoziției și a bunăstării, chiar și la persoanele sănătoase. Schimbarea stării de spirit, depresie bruscă, oboseală – toate acestea și multe alte semne pot indica o lipsa de vitamina D.

Un alt nume bine cunoscut al acestui element este – „vitamina soarelui”, deoarece vara, sub lumina puternică a soarelui, vitamina D se acumulează cel mai bine în organism. Iarna, când soarele nu ne este atât de prezent cu căldura sa, este necesar să refacem rezervele acestui oligoelement important în alte moduri.

CE ESTE VITAMINA D.

Vitamina D este unul dintre cele mai importante elemente din corpul uman. Mai mult, această substanță face parte dintr-un grup de oligoelemente foarte important organismului nostru, fiecare dintre ele jucând un rol separat. Acestea promovează absorbția rapidă și de înaltă calitate a calciului și fosforului din alimente. Având deficiență de vitamina D, copiii pot dezvolta diverse boli, precum rahitismul cauzat de dezvoltarea necorespunzătoare a sistemului musculo-scheletic.

Vitamina D este produsă chiar de organism. Dar numai în anumite condiții – sinteza sa are loc în piele sub influența luminii solare. Lipsa de soare duce la producția scăzută de vitamina D sau reducerea acesteia din organism. O doză de vitamina D se poate obține prin alimente, însă trebuie să știi că soarele produce până la 90% din cantitatea necesară, în timp ce prin sistemul digestiv o persoană poate obține doar 10%.

CUM SE MANIFESTĂ DEFICITUL DE VITAMINA D?

Iarna, zilele însorite sunt puține, iar frigul ne afectează sănătatea. În căutarea vitaminei D poți lua boli și răceli. Nu are rost să stai lângă fereastră pentru a fi la soare – sticla nu transmite raze benefice procesului de generare a Vitaminei D.

Experții spun că deficiența de vitamina D are un efect negativ asupra tuturor organelor corpului uman. Această afecțiune crește riscul de a face boli asociate cu hipertensiune arterială, efecte virale.

Semn frecvent al deficienței D – oboseală și insomnie.

Vitamina D suficientă este necesară pentru funcționarea normală a glandei tiroide, a sistemului reproducător, a tractului intestinal, a pielii.

CUM SĂ CREȘTI CANTITATEA DE VITAMINA D PE PERIOADA IERNII

Sentimentele de slăbiciune și oboseală se vor reduce dacă urmați câteva reguli simple:

  • în sezonul rece ieșiți mai des în aer liber, stați în lumina directă a soarelui;
  • includeți în meniul zilnic produse precum unt, gălbenuș de ou, pește gras de mare, lapte, legume verzi.

O altă opțiune frumoasă de a obține vitamina D în sezonul rece – călătoriile. Plecarea în vacanță pe tărâmuri mai calde, sub razele blânde ale soarelui, la fructe si fructe de mare proaspete – o alegere plăcută și sănătoasă pentru organism.

În plus, această soluție este multifuncțională – bună și pentru sănătate, și petrece timpul într-un loc necunoscut – interesant. Principalul lucru – nu uitați să faceți o asigurare de călătorie , deoarece îngrijirea medicală în străinătate este destul de costisitoare.

Iată 7 alimente sănătoase bogate în vitamina D.

1. Somon

Somonul este un pește gras popular și o sursă excelentă de vitamina D. În medie, somonul prins în sălbăticie conține 988 UI de vitamina D per porție de 100 de grame, sau 124% din norma zilnică. Unele studii au descoperit niveluri și mai mari la somonul sălbatic – până la 1.300 UI per porție.

Cu toate acestea, somonul de crescătorie conține doar 25% din această cantitate. O porție de somon de crescătorie oferă aproximativ 250 UI de vitamina D, sau 32% din norma zilnică.

2. Hering și sardine

Heringul este consumat în toată lumea. Acest pește este, de asemenea, una dintre cele mai bune surse de vitamina D.

Sardinele la conservă sunt, de asemenea, o sursă bună de vitamina D – o conservă conține 177 UI, sau 22% din norma zilnică.

Alte tipuri de pește gras sunt, de asemenea, surse bune de vitamina D. Macroul conține 384 UI de Vitamina D.

3. Ulei de ficat de cod

Uleiul de ficat de cod este un supliment popular. Dacă nu vă place peștele, consumul de ulei de pește poate fi cheia pentru obținerea anumitor nutrienți care nu se găsesc în alte surse.

Aceasta este o sursă excelentă de vitamina D – aproximativ 448 UI per linguriță (4,9 ml), este 56% din norma zilnică. Este folosit de mulți ani pentru a preveni și trata deficiența la copii.

În plus, uleiul de ficat de cod este bogat în acizi grași omega-3, care sunt deficitare la mulți oameni.

4. Conserve de ton

Tonul ușor conservat conține până la 268 UI de vitamina D într-o porție de 100 de grame, ceea ce reprezintă 34% din norma zilnică.

De asemenea, este o sursă bună de niacină și vitamina K. Din păcate, conserva de ton conține metilmercur, o toxină care se găsește în multe specii de pești. Dacă se acumulează în organism, poate provoca probleme grave de sănătate.

5. Gălbenușurile de ou

Oamenii care nu mănâncă pește trebuie să știe că fructele de mare nu sunt singura sursă de vitamina D , ouăle întregi sunt o altă sursă bună, precum și alimente hrănitoare.

Un gălbenuș de ou tipic conține 37 UI de vitamina D sau 5% din norma zilnică.

6. Ciuperci

La fel ca oamenii, ciupercile pot sintetiza această vitamină atunci când sunt expuse la lumina ultravioletă.

Cu toate acestea, ciupercile produc vitamina D2, în timp ce animalele produc vitamina D3.

Deși vitamina D2 ajută la creșterea nivelului de vitamina D din sânge, este posibil să nu fie la fel de eficientă ca vitamina D3.

Cu toate acestea, ciupercile sunt o sursă excelentă de vitamina D2. De fapt, unele soiuri conțin până la 2.300 UI per porție de 100 de grame – de aproape trei ori mai mult decât norma zilnică.

Pe de altă parte, ciupercile comerciale sunt adesea cultivate în întuneric și conțin foarte puțin D2.

7. Produse îmbogățite cu vitamine 

Sursele naturale de vitamina D sunt limitate, mai ales dacă ești vegetarian sau nu îți place peștele.

Din fericire, unele alimente care nu conțin vitamina D sunt îmbogățite cu acest nutrient.

Laptele de vacă

Laptele de vacă, cel mai des folosit tip de lapte, este în mod natural o sursă bună de mulți nutrienți, inclusiv calciu, fosfor și riboflavină.

În unele țări, laptele de vaca este îmbogățit cu vitamina D , de obicei conține aproximativ 115-130 UI per cană (237 ml), sau aproximativ 15-22% din norma zilnică.

Lapte de soia

Deoarece vitamina D se găsește aproape exclusiv în produsele de origine animală, vegetarienii și veganii prezintă un risc deosebit de mare de malnutriție.

Din acest motiv, laptele pe bază de plante, cum ar fi laptele de soia, este adesea îmbogățit cu acest nutrient și cu alte vitamine și minerale care se găsesc în mod obișnuit în laptele de vacă.

O cană (237 ml) conține de obicei 107-117 UI de vitamina D, sau 13-15% din norma zilnică.

Suc de portocale

Aproximativ 75% dintre oameni din întreaga lume au intoleranță la lactoză, iar alți 2-3% suferă de alergii la lapte.

Din acest motiv, în unele țări, sucul de portocale este îmbogățit cu vitamina D și alți nutrienți precum calciul.

O cană (237 ml) de suc de portocale îmbogățit la micul dejun vă poate începe ziua cu până la 100 UI de vitamina D, sau 12% din norma zilnică.

Cereale și fulgi de ovăz

Unele cereale și fulgi de ovăz sunt, de asemenea, îmbunătățite cu vitamina D.

O jumătate de pahar (78 de grame) din aceste produse poate furniza 54-136 UI, sau până la 17% din norma zilnică.

Deși cerealele și fulgii de ovăz conțin mai puțină vitamina D decât multe surse naturale, ele pot fi totuși o modalitate bună de a vă crește aportul.


Articolele de pe revistasufletului.net sunt destinate doar scopurilor informative și educative și nu înlocuiesc consultările medicale profesionale, diagnosticul sau tratamentul. Consultați întotdeauna medicul cu privire la orice întrebări care pot apărea legate de starea dumneavoastră de sănătate.


Distribuie pe Whatsapp
Distribuie pe Facebook
Distribuie pe Telefon

Despre Larisa Moldovan
Ne bucuram sa o avem in echipa noastra pe Larisa, o profesionista desavarsita care a adus siteului revistasufletului.net un plus de valoare. Se ocupa de editat si publicat articole inca din 2010, in tot acest timp acumuland experienta pe care astazi o imparte cu noi toti!