Viata este ca o frunza. Doar ca frunza curge din copac, noi curgem din nori, din neant, din timp, din ceilalti, din emotii, din trairi, din visuri, din sperante mai ales

Viata este ca o frunza. Doar ca frunza curge din copac, noi curgem din nori, din neant, din timp, din ceilalti, din emotii, din trairi, din visuri, din sperante mai ales

Publicat de Larisa Moldovan pe 11 May 2018 in De Suflet

Si timpul nu sta nici el pe loc, ne indeamna sa curgem odata cu viata, sa ii urmam cursul, sa nu ii irosim clipele. Iar daca ne impotrivim acestei curgeri a vietii, tot noi suntem cei care avem de suferit. Sa fim flexibili, sa spunem da schimbarii, sa ne lasam purtati de aripile transformarilor, sa incercam, sa incercam cat mai mult, sa traim cat mai mult. Nu exista nici bun prea mult, nici rau prea mult, exista un echilibru pe lumea aceasta. Si totul trece. Inclusiv lucrurile rele si dureroase. Inclusiv lucrurile bune si frumoase.

Va invitam de aceea sa cititi o povestire din folclorul evreiesc care ne aducem aminte ca totul trece. Expresia “si asta o sa treaca” este veche si consacrata si se crede ca este de origine persana, o reflectie asupra efemeritatii conditiei umane.

“Buddha ne-a invatat ca fericirea este dukkha – un cuvant din limba pali, care inseamna „suferinta” sau „insatisfactie”. Este inseparabila de opusul ei. Adica fericirea si nefericirea sunt, de fapt, una. Numai iluzia timpului le separa.

Un calugar budist a spus odata: Tot ceea ce am invatat in cei 20 de ani de cand sunt calugar poate fi rezumat intr-o singura propozitie: «Tot ceea ce apare dispare». Asta este tot ce stiu”. Desigur, voia sa spuna cam urmatoarele: Am invatat sa nu ma opun situatiei prezente. Am invatat sa-i permit prezentului sa existe si sa accept natura efemera a tuturor lucrurilor si starilor. Astfel, mi-am gasit linistea”, spunea Eckhart Tolle in cartea Puterea prezentului.

Si asta o sa treaca

Era odata un rege care si-a chemat inteleptii la curte pentru a le da o porunca: “Vreau sa imi confectionati un inel frumos de aur, cu un diamant mare. In interiorul inelului vreau sa fie inscriptionat un mesaj care sa ma ajute sa depasesc toate momentele grele ale vietii. Desigur, trebuie sa fie un mesaj micut pentru a incapea in inel.”

Toti inteleptii erau mari carturari, ar fi putut sa scrie tratate intregi pe orice subiect. Asa ca si-au pus mintile la contributie. Intr-un tarziu, a venit si un servitor mai in varsta al familiei roiale, cunoscut pentru inclinatiile sale catre misticism. Batranul a intervenit: “Maiestate, nu am nicio educatie. Nu sunt un carturar si nici nu sunt din mediul academic. Dar cred ca am ceea ce cauti.”

Batranul mistic a scris ceva pe o bucatica de hartie, a impaturit-o si i-a oferit-o regelui spunand: “Dar nu o citi acum. Tine-o ascunsa in inel. Deschide-o doar atunci cand nimic altceva nu mai functioneaza cand nu exista nicio scapare din situatie.”

Acel moment a venit destul de repede. Tara a fost invadata si regele si-a pierdut regatul. Regele a trebuit sa fuga din palat pentru a-si salva viata, insa a fost incercuit de dusmani. Putini au mai ramas cei care i-au stat alaturi, in timp ce inamii aflati pe urmele sale erau in numar mare. Era disperat si pe punctul de a se preda.

Brusc, si-a amintit de inel. L-a deschis si, luand bucata de hartie, a vazut ca pe ea statea scris: “Si asta o sa treaca.”

Cuvintele au fost pur si simplu miraculoase. I-au inspirat o incredere noua si curaj. Si-a dublat eforturile si a scapat. Dupa un an, a reusit sa isi adune armatele si si-a recastigat regatul.

In ziua in care s-a intors victorios in capitala, in palat era mare petrecere, cu muzica, dans si mancaruri alese. Regele privea din tronul lui festivitatile, simtindu-se foarte mandru de el si de reusitele sale.

Batranul mistic s-a apropiat si i-a spus: “Si acest moment este potrivit: uita-te iarasi la mesajul din inel”.

“Ce vrei sa spui?”, a intrebat regele. “Ma simt victorios, oamenii imi celebreaza intoarcerea. Nu sunt disperat, nu sunt intr-o situatie fara iesire.”

Batranul i-a raspuns: “Acel mesaj nu este doar pentru situatii disperate. Este si pentru situatii placute. Nu doar pentru momentele cand te simti invins, ci si pentru cele in care te simti victorios.”

Regele si-a deschis inelul si a citit mesajul: “Si asta o sa treaca.”

Batranul l-a privit lung in ochi si i-a spus: “Se intampla. Lucrurile si emotiile nu sunt permanente. Totul vine si pleaca precum ziua si noaptea. Vor fi momente de bucurie si vor fi momente de tristete. Accepta-le ca facand parte din dualitatea vietii. Este insasi natura existentei.”

Autor: Anonim; povestire din folclorul evreiesc

Daca ti-a placut articolul te invit sa-l distribui si prietenilor tai. Iti multumim!Distribuie pe Whatsapp
Distribuie pe Facebook
Distribuie pe Telefon

Despre Larisa Moldovan
Ne bucuram sa o avem in echipa noastra pe Larisa, o profesionista desavarsita care a adus siteului revistasufletului.net un plus de valoare. Se ocupa de editat si publicat articole inca din 2010, in tot acest timp acumuland experienta pe care astazi o imparte cu noi toti!