Varza alba sau varza rosie – diferentele dintre ele si pentru ce putem sa le mai folosim

Varza alba sau varza rosie – diferentele dintre ele si pentru ce putem sa le mai folosim

Publicat de Larisa Moldovan pe 9 February 2020 in Sanatate

Varza (Brassica oleracea), cunoscuta si sub numele de curechi, este o leguma comestibila alba sau rosie. Haideti sa aflam care dintre cele doua soiuri este mai benefic pentru organism. Varza alba vs. varza rosie!

Varza alba vs. varza rosie – care dintre cele doua soiuri are mai multe proprietati benefice pentru organism

Pe langa aspectul coloristic diferit al celor doua tipuri de varza, respectiv cea rosie si cea alba, mai exista si alte diferente demne de mentionat intre cele doua soiuri. Varza rosie contine de cateva ori mai multe vitamine decat sora sa alba, iar punctul forte al acestei legume este constituit de bogatia de pigmenti care ii dau culoarea purpurie-violacee si care au un efect de stimulare a imunitatii, antitumoral si antioxidant extrem de puternic.

In plus, varza rosie contine o cantitate de pana la 8 ori mai mare de vitamina C, fiind un adevarat concentrat din aceasta vitamina. Pigmentii care dau culoare acestei legume au un rol foarte important si ca medicament, astfel ca varza rosie are calitati curative si este recomandata in diferite afectiuni.

Si varza alba este excelenta pentru sanatatea noastra. Ea este recomandata a fi consumata in tratamentul anemiei, diabetului zaharat, litiazei biliare, tusei, afectiunilor renale, hemoroizilor, durerilor de ficat (varza cruda sub forma de cataplasme) si ulcerului gastric. Pe de alta parte, varza alba actioneaza ca laxativ, vitaminizant si ajuta la prelungirea vietii (vitamina A continuta in varza intarzie imbatranirea, hranind tesuturile).

In timp ce, varza rosie este un adjuvant impotriva mai multor tipuri de cancere, precum cel gastric, uterin, cel de san, intestinal sau de piele. Studiile facute arata ca o cura cu suc proaspat de varza rosie, din care se bea cate un litru pe zi, contribuie la stoparea si chiar intrarea in remisie a diferitelor forme de cancer, care afecteaza stomacul, dar si cavitatea bucala. Aceasta actiune antitumorala se datoreaza pigmentilor si sulforafanilor din varza rosie. Insa mai exista o substanta, un aminoacid continut de varza rosie, numit glutamina, care stimuleaza refacerea, cresterea si dezvoltarea normala a celulelor.

Varza alba vs. varza rosie: ambele sortimente sunt indicate in tratarea ulcerului

Varza rosie se poate folosi si pentru prevenirea si combaterea degenerarii celulelor din sistemul nervos central, care determina aparitia sindromului Alzheimer. Cantitatea bogata de vitamina C continuta de aceasta leguma ajuta inima si sistemul cardiovascular sa faca fata febrei dezvoltand actiunea sistemului imunitar. De asemenea, alergiile pot fi prevenite cu succes prin administrarea unor cure de salata de varza rosie pe timpul iernii, continutul ridicat de vitamina C si antioxidanti ajutand la reglarea reactiei sistemului imunitar la interactiunea cu factorii externi.

Varza rosie este un remediu naturist excelent pentru febra. Se administreaza salata de varza rosie (150 de grame) sau sucul de varza (100 ml) de 2-3 ori pe zi. Si alergia este prevenita de o cura cu salata de varza rosie cruda (ori chiar murata) pe timpul iernii. Se consuma 200-300 de grame zilnic, pe o perioada de timp de 3 luni, urmata de alte 3 saptamani de pauza, dupa care se poate relua.

Atunci cand vorbim de varza alba vs varza rosie este bine totusi sa amintim si punctele comune. Sucul de varza (atat cea alba, cat si cea rosie), consumat zilnic, vindeca ulcerul. Cruda, ca salata, sau gatita, varza ajuta digestia, combate anemia si depresia, iar diabeticii o pot consuma fara probleme.


Articolele de pe revistasufletului.net sunt destinate doar scopurilor informative și educative și nu înlocuiesc consultările medicale profesionale, diagnosticul sau tratamentul. Consultați întotdeauna medicul cu privire la orice întrebări care pot apărea legate de starea dumneavoastră de sănătate.


Distribuie pe Whatsapp
Distribuie pe Facebook
Distribuie pe Telefon

Despre Larisa Moldovan
Ne bucuram sa o avem in echipa noastra pe Larisa, o profesionista desavarsita care a adus siteului revistasufletului.net un plus de valoare. Se ocupa de editat si publicat articole inca din 2010, in tot acest timp acumuland experienta pe care astazi o imparte cu noi toti!