Vă treziți la ora 3 dimineața? Aflați ce înseamnă asta

Vă treziți la ora 3 dimineața? Aflați ce înseamnă asta

Publicat de Larisa Moldovan pe 8 September 2023 in CuriozitățiSpiritualitate

De obicei, când ne trezim noaptea, avem tendința să uităm de câte ori ne-am trezit și la ce oră. Cu toate acestea, multe persoane se trezesc fix la ora 3 noaptea și își amintesc mai bine acest moment. Care este motivul?

De ce este important somnul?

Somnul este un proces fiziologic foarte important, cu ajutorul căruia organismul poate funcționa normal, se poate reface și acumula energie. Prin urmare, nu putem ignora apariția problemelor legate de insomnie. Dacă dormim mult mai puțin decât are nevoie organismul nostru, acest lucru poate avea un impact negativ asupra sănătății noastre.

Cât de mult somn avem nevoie depinde în mare măsură de vârsta noastră. Pentru mulți oameni în vârstă, ideal este să aibă un somn de calitate, dar asta nu înseamnă că au nevoie să doarmă mai puțin. Norma de somn la vârsta înaintată este de 7-8 ore pe zi.

Nu putem nega că trezirile frecvente pe timpul nopții ne epuizează. Cu toate acestea, chiar dacă se întâmplă destul de des, unii oameni nu își amintesc deloc de ele și adorm din nou în câteva minute. Dar după ce se trezesc la ora 3 dimineața, adormirea devine mai dificilă. Să vedem de ce se întâmplă acest lucru.

Trezirea la ora 3 dimineața – care este cauza?

Somnul constă din două faze – NREM și REM.

Faza NREM este somnul liniștit, în timp ce REM seamănă cu starea de veghe. Prima fază apare imediat după adormire și este caracterizată, printre altele, de scăderea temperaturii corpului și a tensiunii arteriale.

Acest tip de somn durează aproximativ 100 de minute și este împărțit în patru etape. În acest timp, organismul are ocazia să se refacă.

Faza REM este mult mai scurtă, cu o durată maximă de jumătate de oră. În acest timp, creierul începe să funcționeze mai intens. În această fază apar cel mai des trezirile, în special la cei care sunt foarte îngrijorați.

Ne trezim și ne amintim că nu am reușit să facem ceva în timpul zilei, ne temem să nu întârziem la serviciu sau la medic, ne gândim la problemele noastre urgente – cine știe ce ne poate împiedica să adormim din nou.

Trezirea în jurul orei 3 dimineața nu apare doar în timpul fazei REM. Se pare că aceasta este legată de scăderea nivelului de melatonină – hormonul somnului, care este coordonatorul principal al ritmurilor biologice ale corpului nostru.

Acest substanță uimitoare este produsă doar în timpul somnului și în întuneric complet. Lipsa somnului înseamnă lipsa de melatonină și, ca urmare, iritabilitate, scădere a stării de spirit și a capacității de lucru. De aceea, este atât de important să dormim bine.

O caracteristică interesantă a melatoninei este că producția sa în organism are loc între orele 23:00 și 3:00 dimineața. În timpul nopții, se eliberează aproximativ 70% din cantitatea zilnică de melatonină, iar în jurul orei 15:00, concentrația sa începe să scadă.

Creșterea producției de melatonină pe timpul nopții contribuie la creșterea temperaturii corpului în timpul somnului, iar datorită acestui factor, organismul simte nevoia să se trezească la ora 3 dimineața. Persoanele în vârstă sunt în special sensibile la trezirile la această oră.

La rândul său, capacitatea de a-și aminti momentul trezirii la această oră poate fi influențată de faptul că organismul este deja relaxat după câteva ore de somn și, astfel, nevoia de a adormi rapid din nou este mult mai mică.

Pentru a vă trezi mai puțin pe timpul nopții, asigurați-vă că creați condiții favorabile pentru somn în avans. Beți ceaiuri de plante calmante cu câteva ore înainte de culcare, faceți o scurtă plimbare, aerisiți camera și folosiți draperii groase și întunecate. Asigurați-vă că salteaua și perna oferă suport anatomic.

Dacă vă treziți frecvent pe timpul nopții, calitatea somnului este scăzută și aveți probleme cu adormitul la loc, consultați un specialist.



Distribuie pe Whatsapp
Distribuie pe Facebook
Distribuie pe Telefon

Despre Larisa Moldovan
Ne bucuram sa o avem in echipa noastra pe Larisa, o profesionista desavarsita care a adus siteului revistasufletului.net un plus de valoare. Se ocupa de editat si publicat articole inca din 2010, in tot acest timp acumuland experienta pe care astazi o imparte cu noi toti!