Va doresc timp… sa va regasiti pe voi!

Publicitate

„„Hai că mă grăbesc.”

N-am timp să zâmbesc astăzi, darămite să mai fiu și fericit?

Ce?! Asta e cea mai frumoasă zi de toamnă? Hai, dom’le, lasă-mă cu prostiile! Nu vezi că am treabă, că mă grăbesc! Nu am timp. Trebuie să ajung la muncă, să fac rapoarte, să le dau mai departe, să mă plimb în ședințe.

Cum adică, să mă bucur? Păi, cum? Să mă bucur așa, din nimic? Hai, dom’le, fii mai serios. N-am eu timp de așa ceva.”

Recunoașteți măcar în parte discursul? N-a fost, fiecare dintre noi, cel puțin o dată, personajul principal al unei asemenea povești?

„N-am timp!” este, de departe, șlagărul vremurilor noastre. Și boala oamenilor moderni care suntem.

N-avem timp de zâmbit sau de sperat, n-avem timp de clădit caractere sau definitivat personalități, n-avem timp să fim curajoși, n-avem timp să ne stăpânim propria viață. Avem timp doar cât să ne plângem că n-avem timp.

Trăim pe fugă, iubim pe fugă, nu ajungem bine într-un loc și deja ne gândim la cum arată următorul. Fast food, shortcut, coffee to go, totul e viteză, toate se fac pe repede-înainte. Unde e răbdarea de a contempla? Unde e nevoia de a reflecta? Unde e delectarea?

Avem electrocasnice pentru toate nevoile, care să facă ele treaba în locul nostru. Avem lifturi care ne urcă mai repede etajele. Avem becuri care se aprind la o simplă bătaie din palme. Toate, menite să ne ușureze viața, să ne ofere secunde prețioase. Și, cu toate astea, avem tot mai puțin timp. Ce paradox fenomenal, nu credeți?

Publicitate

Mai trist este, însă, că nu trăim, iar ce n-am trăit la timp, spunea Octavian Paler, nu mai trăim niciodată. Așadar, timpul trece și noi ne trecem odată cu el… dacă nu facem o schimbare. În viață noastră, în programul nostru, în lista de priorități. Nu există soluții corecte sau universale. Există doar oameni și alegerile lor.

Prin urmare, ești ceea ce ești datorită alegerilor pe care le faci și fiecare alegere îți poate schimba viața în bine sau rău. Chiar și atunci când nu alegi, de fapt ai ales să nu alegi. Fiecare alegere îți influențează prezentul și viitorul, al tău și al celorlalți.

Și trebuie să alegem acel ceva care ne împlinește, care face să simțim timpul ca trecut cu folos. Când vă dați seama cum se face asta, să mă învățați și pe mine.

Asadar…

Vă doresc timp. Timp petrecut lângă cei dragi (și trecători), timp să vă zâmbească sufletul, timp să munciți cu drag. Dacă nu găsiți timp pentru toate astea, mai tăiați din timpul acela pe care-l petreceți încruntați sau judecându-i pe alții. Sau ținând supărări cu zilele. Sau încercând să-i schimbați pe ceilalți, în loc să-i acceptați așa cum sunt!

Dar, mai ales, vă doresc timp să (re)descoperiți ce e cu adevărat important pentru voi. Cu cât mai repede, cu atât mai bine, căci, nu degeaba scria Marin Sorescu, „vine o vreme când trebuie să tragem sub noi o linie neagră și să facem socoteala.” Și cine poate ști cât de devreme, sau de târziu vine vremea noastră!„

* Autor: Roxana Neagu (avocatnet.ro)

Facebook ascunde articolele celor care nu interactioneaza cu ele. Daca vrei sa primesti in continuare cele mai frumoase articole, apreciaza, comenteaza si distribuie acest articol si astfel vei primi si articolele viitoare! Multumim!

Publicitate
Alte Articole
De Suflet

Zece lucruri pe care nu ar trebui sa le astepti de la alti oameni – “Nu vă așteptați ca altcineva să simtă ce simțiți voi.”

Publicitate

Așteptând prea mult de la alți oameni este cauza principală a suferințelor emoționale și mintale. Studiile au arătat că așteptarea prea mare de la prietenii și familia ta și lipsa de ceea ce ai dorit tu ar putea provoca probleme psihologice de sănătate, cum ar fi anxietatea și depresia.

Acest lucru se întâmplă deoarece, atunci când vă așteptați la ceva de la o anumită persoană, creați adesea situații nerealiste și atunci când lucrurile nu merg așa cum ați planificat, deveniți furioși asupra acelei persoane lucru care vă poate afecta relația.

1. Vă așteptați ca oamenii să facă întotdeauna ceea ce este corect

Nu există doi oameni identici în lume.

Fiecare persoană are credințe, personalități, aspirații etc. diferite , de aceea, nu trebuie să vă așteptați ca altcineva să simtă același lucru pe care îl simțiți dumneavoastră în legătură cu orice. Practicile psihologice și culturale, precum și mediul pe care l-ați creat , vă fac să fiți unici. Nu vă așteptați ca altcineva să simtă ce simțiți voi.

De exemplu, dacă credeți că mâncarea pentru câine este dezgustătoare, nu vă așteptați ca prietenul sau colegul tău asiatic să creadă la fel.

2. Vă așteptați ca toată lumea să fie de acord cu voi

Chiar dacă vă simțiți minunat când oamenii din jurul vostru sunt de acord cu ceea ce spuneți și faceți, nu trebuie să credeți că acest lucru se va întâmpla mereu.

Dacă cineva nu este de acord cu dumneavoastră , nu trebuie să vă simțiți supărați sau răniți. Aveți dreptul să nu fiți de acord cu oamenii, astfel încât nu vă așteptați ca ceilalți să simtă și să gândească exact în modul în care o faceți dumneavoastră

3. Vă așteptați ca oamenii să fie perfecți

Nimeni nu este perfect și dacă vă creați imaginea că cineva poate fi și acea imagine este apoi distrusă, vina cui este ? Veți fi dezamăgit numai dacă vă așteptați ca ceilalți să facă totul perfect mereu. A face greșeli este un lucru obișnuit și toată lumea le face mai devreme sau mai târziu.

4. Vă așteptați ca persoanele să vă poată citi gândurile

Uneori vă simțiți triști sau supărați în legătură cu ceva și vă doriți ca persoanele care sunt în acel moment cu dumneavoastră să știe cum vă simțiți fără a fi nevoiți să le spuneți. Nu toată lumea are spiritul de observație foarte bine dezvoltat și din această cauză nu vor vedea imediat dispoziția pe care fața dumneavoastră o afișează , iar dacă vă veți supăra pe ei din acest motiv nu faceți decât să vă alimenta-ți negativ starea în care vă aflați. Nimeni nu vă poate citi gândurile ,așa că, folosiți cuvintele pentru a vă exprima și a vă face înțeleși.

Publicitate

5. Vă așteptați să fiți ridicați de oameni după ce ați căzut

La fel cum dumneavoastră aveți frământări și problemele și alte persoane pot avea. , nu înseamnă întotdeauna că persoana respectivă nu își face griji pentru dumneavoastră. El/ea ar putea trece în acel moment prin situații mult mai grele decât tine.

6. Vă așteptați ca persoanele să vă înțeleagă mereu

Dacă aveți probleme în a vă înțelege ,nu vă așteptați ca altcineva să o poată face . Dacă prietenul dumneavoastră nu înțelege problema pe care o gândiți(simțiți) , asta nu înseamnă că este mai puțin importantă.

7. Vă așteptați să fiți tratat de oameni la fel cum îi tratați

Dacă toți oamenii ar fi tratați în mod egal , atunci lumea ar deveni un loc perfect. Probabil vi s-a întâmplat sa fiți tratat necorespunzător de cineva de care ați avut grijă întotdeauna. Încercați să înțelegeți astfel de oameni, deoarece există posibilitatea să nu aibă o relație adevărată cu ei înșiși , asta putând fi cauza pentru care nu știu cum să vă trateze pe dumneavoastră.

8. Vă așteptați ca peroanele să își schimbe comportamentul brusc

După ce vă veți da seama că acest lucru nu este posibil, veți fi mult mai fericiți. Spunându-i cuiva cum să gândească sau să se comporte nu îi va schimba viziunea pe care el o are , însă ar putea duce la distrugerea relației voastre. Dacă există diferențe mari între personalitățile dumneavoastră încercați să vă schimbați perspectiva, nu persoana

9. Vă așteptați ca oamenii sa rămână la fel

Oamenii se schimbă în mod constant și nu puteți face pe cineva să rămână aceeași persoană care a fost cu ani în urmă. Treceți prin bătăliile de zi cu zi care schimbă felul în care vă simțiți și acționați în legătură cu multe lucruri, motiv pentru care nu trebuie să-i faceți pe ceilalți să se întoarcă la ceea ce erau.

10. Vă așteptați la persoane să aibă tot timpul timp liber pentru a-l petrece împreună

Viața poate fi stresantă prea des și nu toată lumea este capabilă să rămână liniștită tot timpul în situații dificile. Dacă prietenii voștri trec printr-o perioadă dificilă, nu vă așteptați ca ei să aibă timp și bună dispoziție pentru a petrece timp împreună. Fiți plini de compasiune și spuneți-le că știți că încearcă și fac tot posibilul. În acest fel vă veți întări relația.

Daca ti-a placut articolul te invit sa-l distribui si prietenilor tai. Iti multumim!

Publicitate
Alte Articole
Dezvoltare Personala