Urmează aceste 22 de reguli de etichetă la masă – iar manierele tale nu vor trece neobservate

Urmează aceste 22 de reguli de etichetă la masă – iar manierele tale nu vor trece neobservate

Publicat de Larisa Moldovan pe 30 July 2023 in Lecții de viațăSfaturi

În zilele noastre, mulți consideră regulile de etichetă drept ceva depășit și care nu este obligatoriu. Cu toate acestea, esența unui comportament corect nu constă în respectarea manierelor a sute de mici reguli și formalități, ci într-o atitudine respectuoasă și prietenoasă față de ceilalți, indiferent cine ar fi ei.

Așa cum spunea scriitorul și moralistul francez Jean de La Bruyère, “esența politeții constă în dorința de a vorbi și a acționa astfel încât cei din jurul nostru să fie mulțumiți de noi și de ei înșiși”.

Pentru ca un copil să vrea să învețe totul, nu sunt necesare metode speciale, ci doar să fie interesat și să nu-i fie frică.

Reguli de etichetă la o recepție oficială sau un banchet

Așezarea oaspeților. Dacă nu există un plan de așezare, oaspeții așteaptă în picioare până când gazda evenimentului le arată locurile. Ordinea tradițională este următoarea: gazda evenimentului (organizatorul festivității) se așează la capul mesei, locurile de lângă el sunt rezervate pentru cei mai importanți și mai în vârstă invitați, iar tinerii și copiii se așează la celălalt capăt al mesei.

Femeile se așează la masă primele, bărbații nu se așează până când ele nu își iau locurile. Bărbații le ajută să se așeze, împingându-le scaunele.

Se așteaptă cel mult 20 de minute pe cei care întârzie, apoi toți se așează la masă. Dacă dvs. întârziați, cereți scuze și integrați-vă rapid în conversație (fără a vă concentra pe motivul întârzierii).

Dacă anumite feluri de mâncare și băuturi nu vi se potrivesc din cauza dietei sau a unor contraindicații, nu trebuie să anunțați în public acest lucru pentru a nu răni gazdele. Pur și simplu, nu le consumați.

Ciudat, dar scobitorile au locul lor în toaletă, nu pe masă. Folosiți scobitorile, picăturile pentru ochi, medicamentele sau ajustați machiajul și hainele în toaletă.

Cum să folosiți ustensilele de pe masă

Dacă cineva scapă accidental tacâmurile, nu ar trebui să încercați să le luați de sub masă. Cereți chelnerului sau gazdei un alt set.

Tacâmurile cu care ați început să mâncați nu trebuie să atingă masa din nou. Puneți-le pe marginea farfuriei, nu pe fața de masă.

Nu este necesar să tăiați întreaga porție de mâncare pe farfurie în bucăți mici. Se consideră că mâncarea se va răci mai repede și va pierde din calitățile sale gustative. Mai bine tăiați bucățelele pe rând și le puneți în gură imediat.

Cum să țineți tacâmurile corect. Furculița trebuie ținută cu vârful în jos, așa încât bucățile de mâncare să fie înfipte pe ea (cu excepția cazului în care mâncarea este moale, cum ar fi piureul, moment în care o poți scoate ca și cum ai folosi o lingură). Degetele indicatoare trebuie să fie plasate de-a lungul mânerelor furculiței și cu celelalte degete să împrejmuiești capătul mânerelor. Aceasta este cunoscută ca „metoda mânerului ascuns”.

O altă tradiție mai puțin cunoscută în Statele Unite permite ținerea furculiței ca și cum ai ține un stilou – între cele trei degete.

Conform etichetei, există două moduri de utilizare a ustensilelor de masă – cel clasic european (continental) și cel american. În primul caz, cuțitul și furculița se păstrează în mâini pe tot parcursul mesei. Cuțitul nu se pune jos nici măcar atunci când nu este folosit. Metoda americană permite să se pună jos cuțitul pe marginea farfuriei, apoi să se ia furculița în mâna dreaptă și să mănânce doar cu ea.

Dacă cineva vă cere să-i dați un tacâm, întindeți-l înainte, ținându-l de mijloc.

Eticheta la o întâlnire

Conform etichetei, femeile iau parte la alegerea preparatelor și aleg primele. O greșeală frecventă este să spuneți bărbatului: “Alege ce-ți place“. Mai bine întrebați: “Ce îmi recomanzi să comand”? Bărbatul face semn chelnerului.

Femeile nu ar trebui să aleagă cele mai ieftine preparate, deoarece acest lucru poate fi perceput ca o sugestie că bărbatul nu poate susține financiar. Dar nu ar trebui să comande nici cele mai scumpe, deoarece acest lucru poate da o impresie greșită.

Când chelnerul aduce sticla de vin, nu este treaba oaspetelui bărbat să deschidă sticla și să verse băutura: acesta este rolul chelnerului. Dar poate umple cel de-al doilea pahar singur. În primul rând, bărbatul umple paharul însoțitoarei, apoi pe al său. Paharul trebuie umplut puțin mai puțin de jumătate.

Potrivit etichetei, bărbatul plătește prima dată. Femeii nu trebuie să se implice, să ofere bani bărbatului sau să întrebe: “Cât este acolo”? Dacă doriți foarte mult să vă demonstrați independența financiară, cel mai bine este să cereți din timp chelnerului să împartă nota sau să propuneți bărbatului să plătească bacșișul.

Dacă un bărbat și o femeie sunt doar prieteni, este posibil să plătească nota pe jumătate. În acest caz, bărbatul, după ce a calculat nota, menționează suma comenzii femeii și stabilesc separat suma bacșișului.

Cultura bacșișului

Cultura bacșișului diferă foarte mult în diferite țări. În Statele Unite, bacșișul este obligatoriu, în timp ce în unele țări din Asia, acesta poate fi considerat ca un gest de dispreț. Bacșișul mediu în țările europene și Statele Unite este de 10-15% din suma comenzii.

Bacșișul este un act de bunăvoință. Dacă vi s-a plăcut cu adevărat servirea, plătiți bacșiș. În unele restaurante, bacșișul este inclus în nota de plată, iar atunci pe bon apare mențiunea “Service included” sau “Tips included”.

Bacșișul se lasă după terminarea serviciului. Mai întâi plătiți comanda, chelnerul vă aduce restul și abia apoi lăsați bacșișul. A spune “Nu trebuie să returnați restul” nu este recomandat, sună arogant.

Bacșișul nu înseamnă doar bani. Acesta poate fi și zâmbetul dvs., și recunoștința sinceră a chelnerului sau barmanului.

Mulți se îngrijorează cu privire la ce să facă cu bacșișul dacă plătiți cu cardul. În unele locații, este posibil să adăugați bacșișul în nota comună, dar nu în toate. O altă opțiune este să transferați bacșișul chelnerului pe cardul lui folosind aplicații mobile. Dar nici aceasta nu funcționează întotdeauna, așa că cel mai bine este să aveți puțin numerar cu dvs. când mergeți la restaurant.



Distribuie pe Whatsapp
Distribuie pe Facebook
Distribuie pe Telefon

Despre Larisa Moldovan
Ne bucuram sa o avem in echipa noastra pe Larisa, o profesionista desavarsita care a adus siteului revistasufletului.net un plus de valoare. Se ocupa de editat si publicat articole inca din 2010, in tot acest timp acumuland experienta pe care astazi o imparte cu noi toti!