Unde își ascunde sufletul suferința: 7 boli provocate de suferințele din suflet

Unde își ascunde sufletul suferința: 7 boli provocate de suferințele din suflet

Publicat de Larisa Moldovan pe 27 December 2020 in Dezvoltare PersonalaPsihologieSanatateSpiritualitateViata

Următoarea zicală este destul populară printre medicii neurologi: „Toate bolile sunt din cauza nervilor, numai sifilisul este din plăcere”!

Desigur, există o mulțime de controverse pe această temă, dar rămâne dovedit științific faptul că: cu cât situațiile sunt mai stresante în viața unei persoane, cu atât mai des se îmbolnăvește și se vindecă mai greu boala.

Multe boli au rădăcini psihosomatice. Și de obicei apar bolile deoarece sufletul își ascunde suferința în celule. În momentul în care emoțiile nu găsesc o ieșire, depozitele sufletului se revarsă, iar conținutul nu găsește altă cale de ieșire decât prin corp.

Iată cele mai frecvente 7 cauze ale tulburărilor psihosomatice identificate de psihologul Leslie LeCron.

1. Conflictul intern.

O situație în care o parte a dorințelor unei persoane sunt conștiente și se află la suprafață, iar cealaltă – de obicei opusul – dintr-un anumit motiv sunt ascunse în subconștient.

2. Limbajul corpului.

Corpul reflectă fizic starea de sănătate, care poate fi exprimată prin fraze figurative: „Am o durere de cap”!, „Nu pot să diger mâncarea”!, „Din această cauză mă doare inima”!, „Mâinile mele sunt grele”! . Ghiciți cum va reacționa un corp relativ sănătos la astfel de mesaje de programare constantă?

3. Dorința unei boli pentru mai multă atenție.

Această categorie include probleme de sănătate care aduc un anumit beneficiu celui care o manifestă. Poate că o persoană dorește cu adevărat să aibă unele beneficiile pe care le va obține numai atunci când se va îmbolnăvi. Trebuie să fim mai atenți la ceea ce vrem de la viață, pentru că dorințele se împlinesc!

4. Experiența trecutului

Cauza bolii poate fi o experiență traumatică din trecut, cel mai des – o copilărie dificilă. Poate fi, fie un eveniment episodic, fie o acțiune pe termen lung care continuă să afecteze emoțional o persoană până în prezent.

5. Identificare.

În acest caz, simptomul fizic se poate datora unui atașament emoțional puternic față de o persoană cu o boală similară. Există adesea teama de a pierde acea persoană sau dacă pierderea a avut loc.

6. Sugestie.

Fiind sigură de prezența bolii – chiar dacă aceasta nu există cu adevărat – o persoană încearcă în mod constant să găsească dovezi, astfel, subconștient fiind deja de acord cu prezența bolii. Desigur, în acest fel probabilitatea de a se îmbolnăvi crește semnificativ.

7. Auto-pedepsirea.

Această pedeapsă este asociată cu vinovăția reală și adesea imaginară care chinuie o persoană. Auto-pedepsirea facilitează experiența vinovăției, ca și cum ar fi răscumpărată.

Problemele psihosomatice sunt destul de reale și apar ca urmare a unor situații stresante și a unor relații complexe, a unor acțiuni externe asupra psihicului și a altor cauze complet ne-fiziologice. De asemenea, este demn de remarcat faptul că mulți cercetători cred că bolile psihosomatice apar în organe și sisteme, inițial cele mai slabe, datorită particularităților stilului de viață și predispoziției ereditare.

Șapte boli psihosomatice clasice, care în 1950 au fost identificate pe psihanalistul american Franz Alexander:

1. Hipertensiune

2. Boala ulcerului peptic

3. Astm bronșic

4. Neurodermatită

5. Hipertiroidism

6. Colita ulcerativă

7. Artrita reumatoidă

De atunci, s-au schimbat multe, la fel și lista bolilor psihosomatice. Astăzi este completată și extinsă semnificativ: tulburări de panică și tulburări de somn, probleme oncologie, atac de cord, sindrom de colon iritabil, obezitate, anorexie nervoasă, bulimie – aceste și multe alte tulburări pot fi, de asemenea, considerate boli psihosomatice.

Mulți psihoterapeuți cunoscuți, precum Wilhelm Reich, Franz Alexander, Ida Rolf, Alexander Lowen și mulți alții, au făcut legătura între apariția bolilor din corp cu gândurile și suferințele.


Articolele de pe revistasufletului.net sunt destinate doar scopurilor informative și educative și nu înlocuiesc consultările medicale profesionale, diagnosticul sau tratamentul. Consultați întotdeauna medicul cu privire la orice întrebări care pot apărea legate de starea dumneavoastră de sănătate.


Distribuie pe Whatsapp
Distribuie pe Facebook
Distribuie pe Telefon

Despre Larisa Moldovan
Ne bucuram sa o avem in echipa noastra pe Larisa, o profesionista desavarsita care a adus siteului revistasufletului.net un plus de valoare. Se ocupa de editat si publicat articole inca din 2010, in tot acest timp acumuland experienta pe care astazi o imparte cu noi toti!