Un nou studiu care compară societățile asiatice și occidentale a descoperit că relațiile puternice dintre bunici și copii pot aduce beneficii reciproce întregii familii, ajutând nu numai părinții, ci și menținând mintea bunicilor ascuțită și fără risc de demență.
Profesorul emerit al Universității din Australia de Sud, Marjorie Ebbeck, a analizat relațiile intergeneraționale în cercetarea sa, care a cuprins Australia, Singapore și Hong Kong, și a constatat că în multe culturi asiatice, bunicii sunt foarte integrați în viața de familie.
„Bunicii trăiesc adesea cu copiii lor și joacă un rol activ în creșterea și dezvoltarea nepoților lor”, spune Ebbeck.
În timp ce acest lucru înseamnă cu siguranță ajutor în îngrijirea copiilor, beneficiază și bunicii enorm, sporindu-le stima de sine, conexiunile sociale și bunăstarea.
„La rândul lor, copiii se bucură de o relație apropiată și respectuoasă cu bunicii lor, cunoscând mai multe despre familia, cultura și istoria lor”, spune Ebbeck.
Tradițiile confucianiste de evlavie filială și respect pentru persoanele în vârstă sunt încă puternice în Hong Kong și Singapore.
„Acest lucru poate face ca bunicii să aibă un sentiment mai puternic al respectului de sine. Această interacțiune intergenerațională sporită oferă, de asemenea, mai multe conexiuni sociale pentru bunici”, a concluzionat Ebbeck.
Dimpotrivă, de nevoie, mulți australieni în vârstă își petrec ultimii ani departe de familii, mulți în case de bătrâni.
„Astfel sunt de obicei singuri și au mai puțin contact cu nepoții lor”, a spus Ebbeck.
Ebbeck spune că apropierea dintre generații îi poate sprijini atât pe cei mai în vârstă, cât și pe cei mai tineri cetățeni ai Australiei.
„Relația dintre bunici și nepoți nu este un fenomen nou, dar creșterea numărului de femei în forța de muncă, costul ridicat al îngrijirii copiilor și o serie de alți factori au făcut ca mulți bunici să devină cei mai importanți ajutoare în îngrijirea copiilor”. spune Ebbeck.
„Într-o societate îmbătrânită, în care din ce în ce mai mulți părinți lucrează multe ore, trebuie să găsim modalități de a conecta generațiile.”
Un studiu anterior asupra femeilor aflate în postmenopauză din Australia a descoperit că petrecerea timpului cu nepoții cel puțin o dată pe săptămână poate ajuta la prevenirea bolii Alzheimer, deoarece interacțiunea cu micuții vorbăreți activează neuronii din zonele creierului responsabile de abilitățile simbolice, matematice și verbale.
Un studiu de la Berlin pe mai mult de 500 de persoane cu vârsta de 70 de ani și peste a constatat, de asemenea, că munca de bonă pentru bunici le poate crește speranța de viață.
Cercetătorii au descoperit că riscul de deces pe o perioadă de 20 de ani a fost cu o treime mai mic pentru bunicii care și-au îngrijit nepoții, comparativ cu cei care nu au asigurat îngrijirea copiilor.
Mai mulți angajatori inovatori australieni, cum ar fi Westpac, Investa, Pitcher Partners și Australian National University, au introdus politici de concediu pentru creșterea copilului pentru a oferi un sprijin financiar mai mare noilor părinți și bunici, recunoscând că într-adevăr este nevoie de multă atenție pentru a crește un copil .
Ei oferă bunicilor cinci zile de concediu plătit sau până la 12 luni de concediu fără plată pentru a avea grijă de nepoți.
Articolele de pe revistasufletului.net sunt destinate doar scopurilor informative și educative și nu înlocuiesc consultările medicale profesionale, diagnosticul sau tratamentul. Consultați întotdeauna medicul cu privire la orice întrebări care pot apărea legate de starea dumneavoastră de sănătate.