Astăzi vom vorbi despre vechea practică tibetană „Cinci tibetani sau cinci ritualuri de întinerire”, care poate reda vitalitatea și poate oferi o nouă perspectivă asupra vieții.
Ce reprezintă această practică tibetană:
Este un sistem tibetan de vindecare bazat pe lucrul cu chakrele, care are peste 2500 de ani. Este necesar să efectuați 5 exerciții într-un stil meditativ. Ritualul este asemănător cu un antrenament general pentru organism pentru a activa sistemul imunitar și a suprima dezvoltarea afecțiunilor.
Setul de exerciții de astăzi este cunoscut și sub numele de „Fântâna Tinereții” sau „Ochiul Renașterii”. Când este efectuat în mod regulat, este capabil să echilibreze chakrele și să inverseze procesul de îmbătrânire al corpului în doar 10 minute pe zi.
Un pic de istorie
Potrivit legendei, un explorator britanic a învățat ritualurile la o mănăstire din Himalaya de la călugării tibetani. În ciuda vârstei lor înaintate, aceștia aveau o sănătate bună.
Peter Kelder a publicat pentru prima dată ritualurile tibetane în 1939 cu The Eye of Revelation. Această secvență a fost popularizată ulterior în cartea Five Tibetans a profesorului de yoga Chris Kilham. El observă că practica are un efect puternic de creștere a energiei în corp, creșterea fluxului de prana sau chi și prin chakre, reînnoirea tuturor celulelor corpului nostru.
Tibetanii cred că există o diferență excepțională între tinerețe și bătrânețe. Constă în regularități în viteza de rotație a chakrelor (7 centri funcționali principali ai corpului).
Tibetanii spun că această tehnică specifică stimulează rotația rapidă a tuturor celor 7 chakre. Ei cred că dacă oricare dintre chakre este blocată și rata de recuperare încetinește, atunci energia vieții nu poate circula. Acest lucru duce la boli și îmbătrânire rapidă.
Tehnica ,,Cinci tibetani” inițiază întinerirea deoarece procesul de îmbătrânire este oprit prin deblocarea și activarea rotației.
Studii recente au găsit dovezi convingătoare că procesul de îmbătrânire încetinește cu secvențe regulate și corecte de mișcare. Este de remarcat mai ales că tehnica normalizează dezechilibrul hormonal din organism, care este cheia tinereții, vitalității și bunăstării pe termen lung.
Cum să exersezi tehnica ,,cinci tibetani”:
„Cinci tibetani” amintește de unele practici de yoga. Ca și în toate practicile de yoga, este important să sincronizați respirația cu mișcarea. Exercițiile se fac cel mai bine dimineața, dar le puteți face pe tot parcursul zilei.
Cel mai bine este să începi cu 3 până la 5 repetări ale fiecărui exercițiu zilnic și să ajungi până la 21 de repetări ale fiecărui exercițiu, cu timpul. Puteți crește viteza de execuție, dar treptat.
Procesul de construcție lent recomandat permite corpului să construiască o structură puternică pentru o flexibilitate îmbunătățită.
Acest lucru este important și din cauza efectelor exercițiilor în sine. Ele pot iniția multe schimbări în sistemele energetice și de echilibru ale corpului.
Important! Asigurați-vă că vă consultați cu medicul dumneavoastră înainte de a face exerciții fizice. Nu faceți exerciții prin forță și nu lăsați să apară disconfort.
„Primul exercițiu tibetan”
Stați drept, privind drept înainte. Picioarele depărtate la nivelul umerilor, genunchii ușor îndoiți, picioarele paralele între ele.
În timp ce inspirați, întindeți-vă brațele în lateral, cu palmele în jos. Începeți să vă rotiți în jurul axei în sensul acelor de ceasornic până când simțiți o ușoară amețeală.
Puteți folosi o tehnică similară de balet, concentrându-vă privirea pe un singur loc și apoi revenind la acel loc pe măsură ce terminați o rotație completă.
La ultima rotație, așezați palmele împreună ca în rugăciune. Așteptați câteva secunde. Faceți câteva repetări.
„Al doilea exercițiu tibetan”
Întindeți-vă pe podea și puneți mâinile pe șolduri. Degetele trebuie adunate, vârfurile degetelor fiecărei mâini trebuie să fie ușor îndreptate unul față de celălalt.
Pe măsură ce inspirați, ridicați picioarele cât puteți de sus. Dacă este posibil, lăsați picioarele să se întindă ușor înapoi peste corp spre cap, dar nu lăsați genunchii să se îndoaie.
Țineți această poziție pentru câteva secunde. Coborâți încet picioarele pe podea. Asigurați-vă că expirați în timp ce vă coborâți picioarele.
În următoarele câteva secunde, lăsați toți mușchii corpului să se relaxeze complet. Repetați de mai multe ori.
„Al treilea exercițiu tibetan”
Puneți-vă în genunchi pe podea, iar restul corpului țineți-l drept. Mâinile trebuie plasate pe spatele mușchilor coapsei.
Duceți bărbia în piept. Apoi înclinați capul și gâtul înapoi, arcuindu-vă coloana vertebrală.
În timpul acestui exercițiu, degetele de la picioare ar trebui să fie îndoite. După îndoirea înapoi, readuceți corpul într-o poziție verticală. Faceți câteva repetări.
Inspirați în timp ce vă arcuiți coloana vertebrală și expirați când reveniți la poziția inițială.
„Al patrulea exercițiu tibetan”
Așezați-vă pe podea. Picioarele trebuie să fie complet relaxate, spatele genunchilor lipiți pe podea.
Puneți mâinile pe podea, degetele împreună și îndreptate înainte. Bărbia trebuie apăsată pe piept.
Acum ridică-ți ușor corpul în timp ce inspiri. Utilizați puterea abdominală specială pentru a ridica pelvisul. Puneți-vă greutatea în mâini și în picioare.
În timp ce vă ridicați, îndoiți genunchii astfel încât să formeze un unghi de 90 grade. Brațele vor fi și ele verticale, iar corpul de la umeri până la genunchi va fi orizontal.
Pe măsură ce corpul se ridică, lăsați capul să cadă ușor înapoi, astfel încât capul să atârne cât mai mult posibil atunci când corpul este într-o poziție complet orizontală.
Strângeți toți mușchii cât mai mult posibil și rămâneți în această poziție câteva secunde.
Reveniți la poziția inițială, expirați și relaxați-vă. Repetați de mai multe ori.
„Al cincilea exercițiu tibetan”
Întindeți-vă cu fața în jos pe podea. Rezemați-vă pe palme și pe partea din față a picioarelor.
Distanța dintre picioare este puțin mai mare decât nivelul umerilor.
Inspirând profund, împingeți corpul, și în special șoldurile, în sus, ridicându-vă cât mai mult posibil pe mâini, până când devin verticale. Nu atingeți podeaua cu genunchii.
În același timp, capul trebuie coborât atât de jos încât bărbia să se sprijine pe piept. Apoi ridică-ți capul în sus, forțându-l să se tragă înapoi cât mai mult posibil.
Mușchii ar trebui să fie încordați pentru un moment când corpul se află în punctul cel mai înalt și apoi din nou când capul este ridicat.
Expirați complet în timp ce vă coborâți corpul.
Exercițiile fizice regulate vă vor permite să simțiți o îmbunătățire generală a sănătății și a bunăstării. Și poate cel mai important beneficiu va fi o creștere dramatică a nivelului de energie și a capacității de a face față stresului.
Unul dintre lucrurile grozave despre ,,Cinci tibetani” este faptul că este o practică rapidă și ușoară, care poate fi făcută indiferent de vârstă sau de nivelul de pregătire.
Cei cinci tibetani sunt simpli, practici și eficienți. Dacă vrei să-ți întinerești corpul, să te simți mai vital, mai flexibil și să arăți mai bine, acum există o nouă modalitate care durează doar câteva minute pe zi, dar efectele se vor vedea toată viața.
Articolele de pe revistasufletului.net sunt destinate doar scopurilor informative și educative și nu înlocuiesc consultările medicale profesionale, diagnosticul sau tratamentul. Consultați întotdeauna medicul cu privire la orice întrebări care pot apărea legate de starea dumneavoastră de sănătate.