Un simplu exercițiu care te ajută să-ți schimbi gândurile și implicit, viața în continuare.

Un simplu exercițiu care te ajută să-ți schimbi gândurile și implicit, viața în continuare.

Publicat de Larisa Moldovan pe 31 July 2023 in Dezvoltare PersonalaLecții de viațăPersonalitatePsihologieSfaturi

Fericirea noastră depinde în mare măsură de felul în care gândim. Starea noastră actuală este, în principal, rezultatul gândurilor noastre și a acțiunilor care le urmează. Pentru a ne îndrepta viitorul într-o direcție mai constructivă, trebuie să punem stăpânire pe gândurile noastre.

Cât timp trebuie să mai depindem de haosul care există în mintea noastră? Dacă am face un pic de ordine, multe s-ar schimba.

Cu ce să începem? 

Trebuie să începem prin conștientizarea faptului că gândurile noastre influențează puternic starea noastră de spirit și comportamentul nostru. Să presupunem că sunteți într-o dispoziție excelentă, veniți la cinema și observați o privire disprețuitoare a unui străin îndreptată spre voi. Atât a trebuit. Gândurile pornesc în galop.

Primul gând, fără îndoială: „Sunt grasă! Bineînțeles, nu trebuia să mănânc atât de mult în timpul sărbătorilor de iarnă. Acum toată lumea vede aceste două kilograme în plus. Groaznic… Trebuie să intru imediat la dietă. Țin o cutie de popcorn în mână. Mai am și suc. Probabil că el crede că o persoană atât de grasă nu ar mai trebui să mănânce popcorn sau sa bea sucuri cu zahăr. Ce să fac acum? Arunc totul la gunoi. Imediat.”

Astfel, dispoziția voastră este stricată. Acum vă gândiți la dietă și kilogramele în plus pe toată durata filmului. De asemenea, vă gândiți că nu vă place nimeni așa cum sunteți. Că veți petrece toată viața în singurătate. Aproape că vă dau lacrimile văzând scenele romantice de pe ecran.

Cum să continuăm?

Când gândurile negative vin și vă strică dispoziția, este bine să creați o distanță internă între voi și gândurile voastre. Gândurile nu sunt adevărate, nu reprezintă adevărul absolut, nu sunt o sentință, sunt doar gândurile voastre. Un fragment de informație ciudată care se plimbă prin creierul vostru. Distanțați-vă și observați-vă gândurile.

Cum să încheiem?

Începeți să faceți un dialog interior și îndoiți-vă de propriile gânduri.

– De unde am dedus că el se uita fix la mine? Poate că are o problemă de vedere: se uită în direcția mea, dar de fapt își îndreaptă privirea în altă parte.

– De ce am presupus că chipul lui distorsionat este expresia disprețului? Poate că îl doare capul, poate că i-a amorțit piciorul și de aceea i s-a încruntat fața.

– Chiar dacă ar fi dispreț, de ce ar fi îndreptat spre mine? Poate că semăn cu fosta lui, care era o adevărată ticăloasă. Iar el nu poate uita asta și i-am activat niște amintiri neplăcute.

– Până la urmă, și ce dacă e vorba despre greutatea mea? Poate că el este un admirator secret al persoanelor plinuțe, dar nu îndrăznește să recunoască asta în fața lui însuși. Dacă el are acea față, înseamnă că îi pasă de cele două kilograme în plus ale mele.

Parcurgând acest exercițiu interior, cu mândrie vă ridicați capul și priviți filmul în liniște, savurând popcornul și sucul.

Da, aceștia sunt cei trei pași simpli: conștientizarea dispoziției, distanțarea, activarea dialogului interior și încercarea de a privi situația rațional. Aproape fiecare situație are aspecte pozitive și negative, trebuie doar să nu vă fixați pe partea negativă, să priviți lucrurile dintr-un alt unghi și să vă aduceți emoțiile într-o stare stabilă.Distribuie pe Whatsapp
Distribuie pe Facebook
Distribuie pe Telefon

Despre Larisa Moldovan
Ne bucuram sa o avem in echipa noastra pe Larisa, o profesionista desavarsita care a adus siteului revistasufletului.net un plus de valoare. Se ocupa de editat si publicat articole inca din 2010, in tot acest timp acumuland experienta pe care astazi o imparte cu noi toti!