Un psiholog ne explica de ce nu ne plac anumiti oameni! – “Ceea ce nu-ti place la altii, ceea ce te deranjeaza sau te enerveaza oglindeste o parte din tine pe care nu vrei sa o accepti”

Publicitate

Viata nici nu te binecuvanteaza, nici nu te pedepseste. Ea colaboreaza cu tine pentru a te ajuta sa te trezesti la adevarul a ceea ce esti. Viata este invatatorul tau; ea iti ofera un continuu feedback, o continua corectie, dar tu nu alegi sa asculti…

Daca incerci sa gasesti forma perfecta – serviciul perfect, relatia perfecta – vei fi mereu frustrat. Lumea nu ofera perfectiunea in aceasta privinta; ea iti ofera pur si simplu oportunitatea de a evolua si de a te schimba.

Daca te uiti in jurul tau, vei vedea multe cai deschise autoexprimarii; unele iti vor cere sa te adaptezi. E ok, e bine sa fii adaptabil, e bine sa intelegi ca acelasi lucru poate fi spus si facut in multe feluri. Desprinde-te de ideile tale preconcepute, fiecare moment este nou si fiecare situatie cere ceva diferit de la tine.

Fiecare experienta ce vine spre tine te va intreba daca esti dispus sa nu te mai cramponezi, daca esti dispus sa ai incredere, daca esti dispus sa pasesti afara din timp. Lumea nu-ti poate oferi o viata stabila si previzibila; toate lucrurile din lume se afla intr-un proces de schimbare, nimic nu e stabil si previzibil. Nimic nu-ti va oferi altceva decat securitate temporara. Gandurile vin si pleaca, relatiile incep si se termina, trupurile se nasc si pier. Iata tot ce iti poate oferi lumea: evolutie, schimbare, caracter tranzitoriu al lucrurilor.

Ca sa pricepi ceva din aceasta lume, trebuie sa inveti sa privesti dincolo de forma, catre intentia creativa; fii receptiv la intentia aflata in spatele modului de exprimare a unei persoane si vei vedea mai clar ce inseamna aceasta pentru ea. A privi dincolo de forma este un alt mod de a spune “priveste dincolo de propriile tale idei preconcepute“.

Ca sa-l vezi pe semenul tau asa cum este el in realitate, trebuie sa privesti dincolo de prejudecatile tale despre el. Daca vrei sa-l cunosti, trebuie sa te apropii de el, sa-ti deschizi inima si sa-l intrebi care ii este intentia.
Fiecare situatie din viata ta iti ofera oportunitatea de a capata o mai mare apropiere de ceilalti si o mai mare libertate.

Publicitate

Daca vrei sa gasesti adevarul, priveste inauntrul tau, priveste-ti propriile intentii. Atunci nu este cu putinta sa interpretezi gresit intentiile altuia. Pana nu vei intelege ca oricine este bun, iti va fi greu sa gasesti bunatate in tine insuti sau in altii. Renunta la judecatile pe care vrei sa le faci, caci ele nu sunt altceva decat un atac lipsit de sens impotriva cuiva a carui bunatate nu o poti vedea.

Nu exista fiinta umana care sa nu merite iertarea si iubirea ta. Fiecare judecata pe care o faci despre aproapele tau vadeste cu mare precizie ceea ce urasti sau nu poti accepta la tine insuti; nu urasti pe cineva decat in cazul in care iti aduce aminte de tine insuti… Aceasta lume este o scoala si ai venit aici ca sa inveti; a invata inseamna a face greseli si a le corecta. A invata nu inseamna a face tot timpul ceea ce este bine; daca ai face tot timpul ceea ce e bine, ce nevoie ar mai fi sa vii la scoala?

Nu incerca sa fii perfect, este un tel nepotrivit; doreste in schimb, sa recunosti fiecare greseala pe care o faci, ca sa poti invata din ea. Perfectiunea vine spontan si fara efort numai atunci cand spui adevarul, cand renunti la dorinta de a-i impresiona pe altii, cand iti abandonezi falsa mandrie.

Impartaseste altora din experienta ta, dar nu cauta sa le-o impui, caci nu stii ce nevoi au altii si nu este treaba ta s-o stii; aminteste-ti de ceea ce este bun in aproapele tau si in tine insuti, recunoaste-ti greselile si fii tolerant fata de greselile pe care le fac altii.

Sursa: iubitoridefrumos.net

Ce ai mai adauga la acest articol? Scrie-ne parerea ta in comentariile de mai jos! Aici invatam impreuna despre viata! Facebook ascunde articolele celor care nu interactioneaza cu ele. Daca vrei sa primesti in continuare articole de la noi, apreciaza, comenteaza si distribuie acest articol si astfel vei primi si articolele viitoare! Multumim!

Publicitate
Alte Articole
Dezvoltare Personala

A doua tinerete poate fi cea mai frumoasa perioada din viata ta, ai lectiile invatate si nu te mai grabesti sa iei decizii! Nici nu te mai grabesti sa imbatranesti!

Publicitate

A doua tinerețe reprezintă perioada maturității târzii, când știm cu adevărat ce vrem și când nu ne mai pasă decât de noi înșine.

După momentul pensionării, majoritatea oamenilor trec printr-o perioadă grea. În care se simt inutili, dați la o parte. Nu e și cazul Marianei. Ea privește acum viața cu alți ochi și profită la maximum de fiecare clipă.

„Nici nu îmi vine să cred că au trecut atâția ani și nu-mi dau seama când… Parcă e totuși nedrept să te simți ca la 17 ani și, atunci când te privești în oglindă, să vezi un om în vârstă, peste care timpul s-a scurs fără milă.

Pentru mine, primul șoc, menit să mă trezească la realitate, a fost abia anul trecut, când nepoata mea, fiica fiicei mele, a anunțat că se căsătorește. Avea 23 de ani. Nu era prea devreme. Dar abia atunci am realizat cât de bătrână sunt eu pentru cei din jur.

Vârsta reală e cea pe care o simți

Mi-a plăcut întotdeauna să mă îngrijesc, să fiu cât mai prezentabilă, așa că niciodată nu mi-am arătat vârsta reală. Iar felul meu de a fi nu mi-a trădat niciodată anii. Soțul meu, Dumnezeu să-l odihnească, era foarte mândru de mine.

De aceea, nu am vrut să fiu ca restul lumii nici la bătrânețe. E drept că, după ce el s-a stins și odată cu ieșirea mea la pensie, am trecut printr-o perioadă destul de dificilă. Dar tot atunci mi-am propus să nu fiu o povară pentru copii. Prin urmare, am început să călătoresc. Orice excursie era un prilej de bucurie.

Publicitate

Așa am cunoscut multă lume, printre care și doamne care lucrau ca menajere în Italia. Prin intermediul lor, am plecat și eu în străinătate, să am grijă de doi bătrâni. Nu zic că ar fi ușor. Nu e deloc. Dar sentimentul că poți ajuta pe cineva neputincios, că ești util la o vârstă la care alții abia se mișcă, te înalță și îți dă puteri nebănuite.

La a doua tinerețe, numai dacă vrei ajungi bătrân

Acum, la a doua tinerețe, sunt străbunică. Și sunt foarte mândră de asta. Uneori glumesc și spun că abia aștept să-mi crească strănepotul mare, să mergem împreună la discotecă, la sfârșit de săptămână.

Eu asta aș face mereu. Ador să dansez, să mă plimb, să fiu înconjurată de multă lume, de tinerețe. Probabil că așa mi-am și căpătat energia asta și pofta de viață. Numai că, din păcate, cei din jur nu privesc cu ochi buni o asemenea atitudine.

Sunt destui care șoptesc «o caută moartea pe-acasă și ea…», dar mie nu-mi pasă. Ba chiar mă bucur că Dumnezeu mi-a dăruit luciditate, minte întreagă și sănătate, ca să-mi pot trăi fericită ultima parte a vieții. Căci mulți se roagă să aibă anii tinereții cu înțelepciunea vârstei a treia și nu au parte de așa ceva. Eu una măcar încerc.

Am reușit să văd locuri multe, să cunosc oameni deosebiți, să trăiesc experiențe de neuitat. Iar acestea sunt cele mai importante averi ale unui om. Căci nu luăm cu noi nimic pe lumea cealaltă, ci numai amintirile, pe care nimeni nu ni le poate fura.

Facebook ascunde articolele celor care nu interactioneaza cu ele. Daca vrei sa primesti in continuare cele mai frumoase articole, apreciaza, comenteaza si distribuie acest articol si astfel vei primi si articolele viitoare! Multumim!

Publicitate
Alte Articole
De Suflet