Un profesor în vârstă de 65 de ani a descris cea mai importantă caracteristică a unei persoane inteligente.

Un profesor în vârstă de 65 de ani a descris cea mai importantă caracteristică a unei persoane inteligente.

Publicat de Larisa Moldovan pe 15 April 2024 in Dezvoltare PersonalaLecții de viațăPersonalitatePsihologieViata

Neil Tyson este unul dintre cei mai cunoscuți specialiști în comunicare științifică din lume. Într-un interviu, el a dezvăluit care crede că este cea mai importantă trăsătură a unei persoane inteligente.

În timpul școlii, Neil scria articole pentru o revistă științifică pentru adolescenți și în același timp era căpitanul echipei de lupte. El reprezenta o personalitate cu interese variate și la un moment dat s-a dedicat complet studierii Universului și a astronomiei.

A fost atât de captivat de acest subiect încât și-a dedicat tot timpul liber studierii stelelor. Acest lucru l-a condus să susțină primele sale prelegeri în fața unei audiențe la vârsta de numai 15 ani.

Neil a absolvit Harvard, a scris mai multe articole și cărți, dar din cauza subiectului lor foarte restrâns, ele nu au devenit atât de populare. Profesorul a devenit cu adevărat celebru după câteva episoade din serialele documentare în care a participat. Neil a primit medalia NASA și a devenit membru al comisiei pentru dezvoltarea industriei aero-spațiale din SUA.

Experiența și toate aceste premii i-au oferit lui Neil oportunitatea de a comunica cu cele mai luminate minți ale timpurilor noastre. Astfel, în timpul unui interviu, el a oferit un răspuns interesant la întrebarea: „Cine poate fi considerat o persoană inteligentă și cine nu?”

Profesorul a explicat că a observat o schimbare neplăcută în societate. Problema este că sistemul actual de educație oferă copiilor mai mult opțiunea de a alege doar din variantele date, decât cea de a răspunde cu propriile cuvinte. Asta înseamnă că nu trebuie să gândească, ci doar să aleagă din opțiunile prestabilite.

De exemplu, atunci când un băiat invită o fată la cină:

– Unde vrei să mergem? Ce vrei să mâncăm? – întreabă el.

– Nici nu știu, tu ce sugerezi?

Acesta este un dialog foarte obișnuit care ia loc aproape întotdeauna într-o astfel de situație. Nimic special. Oamenii nu vor să-și folosească gândirea și așteaptă doar opțiunile care le sunt propuse. Din păcate, acest lucru devine obișnuință, iar abilitatea de a inventa ceva nou se atrofiază.

Școlarii sunt învățați că există doar un singur răspuns corect. Pe termen lung, acest lucru duce la criza ideilor noi în societate, ceea ce vedem acum. Adică oamenii vor termina studiile și cel mai probabil vor alege unul dintre locurile de muncă disponibile, nu vor încerca să vină cu idei noi de afaceri.

Cea mai mare problemă este că oamenii aleg aproape întotdeauna „răspunsul corect” atunci când trebuie să aleagă între ceva nou și ceva familiar. Populația devine tot mai simplistă și se împarte în alb și negru.

Pe cine consideră Neil Tyson ca fiind o ,,persoană inteligentă”

De asemenea, cum poți să identifici o persoană inteligentă într-o astfel de societate? Neil spune că există o trăsătură distinctivă care îi diferențiază pe acești oameni.

Să presupunem că ești proprietarul unei companii de construcții și ai doi candidați la interviu. În timpul discuției cu ei, pui întrebarea: „Care este înălțimea clădirii în care ne aflăm acum?”

Primul răspunde că este arhitect specialist și pentru el întrebarea este elementară. Clădirea este o construcție absolut obișnuită și în astfel de cazuri înălțimea trebuie să fie de 48 de metri. Răspunsul este precis și a fost obținut în doar câteva secunde.

Al doilea candidat, după ce a auzit întrebarea, se gândește. El recunoaște că nu știe răspunsul corect, dar acum îl va afla. Aleargă la parcare, măsoară lungimea umbrei sale și apoi calculează câte astfel de umbre se potrivesc în umbra clădirii, făcând proporția, apoi se întoarce cu răspunsul. „Se pare că înălțimea este de aproximativ 46 de metri.”

Pe care dintre ei l-ai angaja? Candidatul nr. 2 nu a dat un răspuns precis și răspunsul său a durat mult timp, dar el și-a folosit rațiunea când s-a confruntat cu necunoscutul. Primul a dat pur și simplu un răspuns memorat.

Așa că, Neil Tyson a încheiat povestea cu următoarea frază:

Dacă cineva știe „cum să gândească”, atunci va fi înaintea celor care știu direct „răspunsul corect”.



Distribuie pe Whatsapp
Distribuie pe Facebook
Distribuie pe Telefon

Despre Larisa Moldovan
Ne bucuram sa o avem in echipa noastra pe Larisa, o profesionista desavarsita care a adus siteului revistasufletului.net un plus de valoare. Se ocupa de editat si publicat articole inca din 2010, in tot acest timp acumuland experienta pe care astazi o imparte cu noi toti!