Un neurobiolog ne explica cei 4 pasi catre fericire! primul pas, intreaba-te :  “Pentru ce pot să-i mulțumesc lui Dumnezeu?”

Un neurobiolog ne explica cei 4 pasi catre fericire! primul pas, intreaba-te : “Pentru ce pot să-i mulțumesc lui Dumnezeu?”

Publicat de Larisa Moldovan pe 1 April 2018 in Dezvoltare Personala

Sunt neurobiolog și toată viața mea am cercetat creierul uman. Pentru adevărata fericire sunt necesare doar 4 lucruri!

În internet se poate găsi o cantitate enormă de sfaturi despre cum să devii fericit. De cele mai multe ori ele sunt scrise de oameni care habar nu au ce vorbesc, nu îi credeți!

Și nici redacția noastră nu o credeți. În schimb vă îndemnăm să îi credeți pe neurobiologi, medici care studiază materia cenușie din creier și cunosc cel mai bine de ce are nevoie omul pentru a fi fericit.

Neurobiologul american Alex Korb ne împărtășește gândurile sale despre fericire:

1. Cea mai importantă întrebare

Dacă sunteți într-o perioadă mai dificilă, puneți-vă o întrebare: “Pentru ce pot să-i mulțumesc lui Dumnezeu?”

Probabil ați râs ironic citind asta și v-ați întrebat dacă sentimentul de mulțumire are vreun impact biologic asupra creierului. Chiar are!

Știți cum funcționează preparatul antidepresiv bupropion? El stimulează secreția neuromediatorului dopamina, precum și sentimentul de mulțumire.

Dar știți cum funcționează fluoxetina? Stimulează neuromediatorul serotonina, precum și sentimentul de mulțumire.

Unul din principalele efecte ale mulțumirii este creșterea nivelului de serotonină. Atunci când îi mulțumiți lui Dumnezeu, vă concentrați pe laturile pozitive ale vieții dvs., fapt ce crește secreția de serotonină.

2. Exprimați-vă sentimentele negative

Nu vă simțiți bine? Definiți cumva starea dvs. Ce este: tristețe, îngrijorare, supărare?

Acest mic exercițiu e suficient ca să vă simțiți mai bine! Credeți că e o glumă? Creierul dvs. crede altceva!

În unul din experimente participanților le erau arătate fotografiile oamenilor ce avea diferite expresii ale feței, iar reacțiile creierului lor erau înregistrate. Precum s-a și prevăzut, amigdalele reacționau la emoțiile reprezentate.

Dar când participanții au fost rugați să exprime aceste emoții, la ei se activiza cortexul cerebral prefrontal ventrolateral, iar activitatea amigdalelor scădea. Cu alte cuvinte, exprimarea emoțiilor reduce impactul lor asupra omului.

3. Luați o decizie

Vi s-a întâmplat vreodată să simțiți că după ce luați o decizie parcă vă simțiți mai ușurat? Această senzație nu e întâmplătoare.

Neurobiologia arată că luarea deciziilor reduce îngrijorarea și anxietatea. Asta pe lângă faptul că se rezolvă problemele…

În procesul de luare a deciziilor noi elaborăm anumite intenții și stabilim anumite obiective. Toate acestea au un impact pozitiv asupra cortexului prefrontal, reducând intensitatea tulburărilor și îngrijorărilor. În afară de aceasta luarea deciziilor ajută la reducerea activității striatumului, care de cele mai multe ori ne provoacă impulsuri și acțiuni negative.

În sfârșit luarea deciziilor transformă viziunea noastră asupra lumii, fapt ce iarăși ne ajută să rezolvăm problemele cu care ne confruntăm.

4. Intrați în contact cu oamenii

În una din cercetări participanții se jucau într-un joc computerizat cu minge. Unul din jucători arunca mingea, celălalt i-o întorcea. Dar de fapt doar unul din aceștia era om, cel de-al doilea jucător fiind calculatorul.

Dar participanților li s-a spus că figura din ecran e condusă de un om viu. Cum credeți, ce se întâmpla atunci când colegul refuza să îi întoarcă mingea?

Creierul jucătorului avea o reacție similară ca și în cazul durerilor. Cu alte cuvinte creierul nostru percepe respingerea de către alt om în același fel în care ne-am fractura piciorul, de exemplu.

Excluderea socială activizează cortexul frontal și centrul durerii, exact ca și durerea fizică.

Altfel spus pentru creier sunt foarte importante relațiile cu alți oameni. Vreți să le ridicați la un alt nivel? Comunicați mai strâns cu prietenii și colegii, iar pe oamenii dragi îmbrățișați-i și sărutați-i mai des!

Daca ti-a placut articolul te invit sa-l distribui si prietenilor tai. Iti multumim!

Tehnica japoneza care iti poate aduce fericirea!

Este cheia longevitatii japonezilor din Okinawa!

Ikigai este un concept japonez care inseamna „fericirea de a fi mereu ocupat” si care pare a explica longevitatea japonezilor din insula Okinawa, acolo unde numarul persoanelor centenare depaseste cu mult media mondiala.

Ikigai mizeaza pe fericirea data de gasirea unui scop in viata. Cuvantul este compus din iki – care inseamna viata si kai – rezultatul unei anumite actiuni, dupa cum explica Hector Garcia, autor al cartii „Ikigai: Secretul japonez pentru o viata lunga si fericita“, scrie independent.co.uk. Ikigai nu este un concept individualist, conexiunile sociale pe care le formam fiind la fel de importante ca orice sentiment al pacii interioare.

„Cand intram intr-o stare de «flux», pierdem notiunea timpului.Ati fost vreodata atat de absorbit intr-o sarcina incat ati uitat sa mancati? Observati acele momente cand intrati in flux, si ikigai-ul fiecaruia ar putea fi descoperit. Ikigai-ul este acel lucru la care esti foarte bun si iti si place sa-l faci“, spune Ken dos Remedios, reprezentant al festivalului cultural Hyper Japan.

Studiile arata ca pierderea scopului poate avea un efect extrem de daunator. De exemplu, cei care se pensioneaza sunt mult mai predispusi la diferite boli, tocmai din acest motiv. Garcia subliniaza faptul ca „observarea este doar primul pas“. Urmatorul este implementarea schimbarilor – etapa in care cei mai multi se opresc. Descoperirea acestei meniri, vocatii sau impliniri nu este o sarcina atat de grea. Cateodata este de ajuns un simplu exercitiu, ca regasirea in liniste.

Cele 10 legi ale ikigai-ului:

1. Fii mereu activ, nu te pensiona niciodata

2. Priveste lucrurile cu calm

3. Nu manca pe saturate

4. Inconjoara-te de prieteni buni

5. Fii in forma pentru urmatoarea ta aniversare

6. Zambeste

7. Reconecteaza-te la natura

8. Fii recunoscator

9. Traieste clipa

10. Urmeaza-ti ikigai-ul

„Unii oamenii s-au pierdut in lacomia pentru obiecte sau bani, iar altii au fost nemultumiti de aceasta abordare si s-au concentrat asupra a ceva mai mult decat bogatia material: nucleul central al semnificatiei vietii“, a concluzionat acesta, conform Adevarul.ro.

Daca ti-a placut articolul te invit sa-l distribui si prietenilor tai. Iti multumim!



Distribuie pe Whatsapp
Distribuie pe Facebook
Distribuie pe Telefon

Despre Larisa Moldovan
Ne bucuram sa o avem in echipa noastra pe Larisa, o profesionista desavarsita care a adus siteului revistasufletului.net un plus de valoare. Se ocupa de editat si publicat articole inca din 2010, in tot acest timp acumuland experienta pe care astazi o imparte cu noi toti!