Un mic ghid de nepasare, pe care ar trebui sa-l aplicam din cand in cand – Învaţă să îţi pese cât să vezi drumul şi nu uscăciunile de lângă drum!

Un mic ghid de nepasare, pe care ar trebui sa-l aplicam din cand in cand – Învaţă să îţi pese cât să vezi drumul şi nu uscăciunile de lângă drum!

Publicat de Larisa Moldovan pe 18 August 2018 in Personalitate

Trăim în secolul în care cu cât îţi pasă mai mult, cu atât pierzi mai mult. Sensibilitatea este trecută la defecte. O privire înduioşată de un anumit context, te transformă într-o posibilă victimă a celor ce vânează tipul tău de persoana. Din aceeaşi categorie cu noi aştia singuri, apar şi noi ăştia de ne pasă. Ce ne facem? Învăţăm să nu ne mai pese, sau învăţam să ne pese, dar să nu ne afecteze? Orice învăţ are şi dezvăţ, vorba lui Caragiale. Important este să ne dorim să devenim altfel. Eu cred în puterea oamenilor de a se schimba şi fără a mă mai lungi la poveşti am să vă dau câteva sfaturi pe care le aplic zilnic.

1. Încetează să gândeşti prea mult – Când îți pasă gândești mult. Gândim în plus şi mie mi se spune zilnic „tu gândeşti prea mult”. Asta e natura mea şi e clar că în acest sens schimbarea va apărea mai greu. Dar, pot să încetez să îmi imaginez că sunt judecată de cei din jurul meu, cunoscuţi sau necunoscuţi.

Nimeni nu stă îţi analizeze toate imperfecţiunile şi toate gesturile. Multe sunt doar în capul tău. Dacă vrei să faci un test, alege să ai o atitudine diferită de cea obişnuită în anumite momente. Vezi cum reacţionează oamenii din jur, prietenii şi străinii. Prietenii apropiaţi posibil să sesizeze schimbarea, să o susţină sau să o critice. Pentru restul persoanelor nu va conta. Să îţi spun un mic secret! Oamenii sunt atât de preocupaţi de propria persoană, de propriile idei şi gânduri încât nu ai timp să te judece, să te critice sau să îţi studieze viaţa. Vor fi şi excepţii.

Vor fi şi acei oameni care trăiesc pentru a critica, dar ei nu contează, de ei nu trebuie să îţi pese deloc!

Faptul că tu gândeşti mai mult îţi dă multe atuuri. Prin simplul fapt că tu poţi vedea detalii care alţii habar nu au că există. Poţi crea strategii care te vor duce la îndeplinirea obiectivelor şi fiecare pas al tău este construit pe baza valorilor şi principiilor de care îţi pasă. Aşadar, încetează să te mai pedepseşti pentru ceea ce eşti. Vezi partea pozitivă a acestor lucruri. Premiază-te, pentru că eşti special, iar ceea ce ai tu, nu poate avea oricine.

2. Priveşte totul dintr-o altă perspectivă – Nu îţi pierde timpul analizând fiecare eveniment din viaţa ta şi fiecare problemă la un microscop de ultima generaţie pe care doar creierul tău îl deţine. Dacă pentru tine contează mai mult părerea celor din jur, decât scopul tău, te vei pierde pe drum. Viaţa e doar una şi ar trebui să profiţi din plin de ea, fără a te lăsa afectat de fiecare cuvânt al celor din jur.

Nu poţi vedea frumuseţea lucrurilor mărunte, dacă te plafonezi în cuvinte. Oamenii sunt schimbători, azi te pot critica pentru un comportament, ţinută sau idee, iar mâine chiar ei pot face ceea ce ai făcut tu azi. De ce să îţi pese de ce cred ei? Eu îi criticam pe cei cărora nu le pasă, astăzi scriu un articol despre cum să fii ca ei.

Fă o listă cu toate lucrurile realizate de tine până în prezent. Agaţă lista aceea în camera ta pentru a o vedea zilnic. Câţi dintre cei care te critică au realizat ceea ce ai realizat tu? Nici unul! Acesta este motivul pentru care tu trebuie să vezi partea frumoasă a vieţii. Să îţi aminteşti că orice critică, orice vorbă, orice moment de nepăsare te poate transforma într-un câştigător şi nu într-un învins.

3. Crede în tine – Dacă am putea să eliminăm din viaţa noastră toate acele momente în care încrederea în noi lipsea cu desăvârșire, lucruri s-ar schimba. Ei bine, putem să facem asta cu paşi mici dar siguri.

În primul rând, trebuie să ne acceptăm noi aşa cum suntem și să ne simţim confortabili în pielea noastră. Dacă ma decis să facem o schimbare, oricât de mică, o nouă tunsoare de exemplu, indiferent de comentariile din jur, noi trebuie să arătăm ne simţim bine cu ea. Nu avem voie să lăsăm nici o urmă de insecuritate, pentru că oamenii vor profita de ea şi ne vor ataca. Atâta timp cât tu te simţi bine, cu lookul tău, cu alegerile tale, cu job-ul tău, cu tricoul tău boţit, nimic nu te poate afecta.

Acceptarea este poate cel mai greu pas. În momentul în care ai ajuns să te accepţi şi să te iubeşti, încrederea în tine va fi acolo. Fă o listă cu tot ce nu îţi place la tine şi luptă zilnic pentru a schimba asta.

4. Zâmbeşte, cât mai ai dinţi – De fiecare dată când te simţi atacat zâmbeste! De fiecare dată când simţi că pâmântul îţi fuge de sub picioare şi în toate momentele tale de nesiguranţă, zâmbeste! Asta le va arăta tuturor că tu eşti o persoană puternică, încrezătoare şi de neclintit. Dacă zâmbeşti unei persoane care te-a atacat, o vei face să zâmbească, dar să se simtă inconfortabil pentru ceea ce a spus.

5. Alege să câştigi – Nu te plafona în „mie îmi pasă şi nu voi reuşi”, alege să gândeşti „cum voi reuşi?”. Astfel vei pleca în rezolvarea problemei setat pe succes. Oricare ar fi obiectivul, alege să faci paşi mici, dar siguri şi după fiecare pas câştigat, nu uita să te răsplăteşti. Nimic nu este uşor în viaţa, iar transformarea ta într-un om diferit nu va avea loc peste noapte.

6. Controlează-ţi emoţiile – Cu cât te apropii mai mult de succes, cu atât vei fi invadat de frică, griji, stres şi de o agitaţie de neoprit. Respiră adânc şi încearcă să conştientizezi emoţia, să îi afli sursa şi să o transformi într-un impuls pentru noul tău pas. Inteligenţa emoţională este un pilon important în viaţa noastră. Felul în care reuşim să ne controlăm emoţiile ne poate conduce mai repede spre succes. Totul se află în capul tău şi tu ai control deplin asupra tuturor stărilor tale.

Cu cât îţi pasă mai puţin de ceea ce spun alții, cu atât devii mai încrezător în tine

Noi trebuie să fim orientaţi spre obiectivele principale ale vieţii noastre şi nu pe gândurile celor din jur. Uneori e greu să nu te afecteze o situaţie, o vorbă spusă de cineva drag. Aminteşte-ţi că acea persoană nu trăieşte viaţa ta, nu vede lucrurile aşa cum le vezi tu şi are alte obiective.

Nu putem fi la fel, nu putem să avem aşteptări ridicate de la persoane care nu au un vis sau un obiectiv în viaţa. Aveţi grijă totuşi să nu cădeţi într-o altă extremă şi să vă transformaţi în acele persoane care se cred „buricul Pământului”. Totul trebuie să aibă o limită şi prea multă încredere e semn de o defecţiune în gândire şi acţiune. Nu confunda nepăsarea cu nesimţirea şi nici cu imunitatea la tot ce se întâmplă în jur.

O întâmplare nefericită, sau o experienţă mai tristă a unei persoane dragi te poate afecta, dar încearcă să o priveşti ca pe o lecţie de viaţă. Ca pe o experienţă pe care tu nu ai trăit-o, dar din care ai învăţat ceva. Alege să vezi partea plină a paharului, lecţia învăţată şi nu daunele.

Învaţă să îţi pese cât să vezi drumul şi nu uscăciunile de lângă drum. Învaţă să îţi pese, să susţii moral un om, dar să nu te laşi afectat şi tu emoţional de ceea ce i s-a întâmplat. Învaţă să îţi pese mai mult de tine, de visul tău şi de ceea ce vrei tu. Totuși, ai grijă să nu îi răneşti pe cei din jur. În toate e nevoie să existe un echilibru. Orice tu consideri a fi un defect, poate fi oricând transformat într-un atuu. Totul depinde doar de tine, pentru că doar tu eşti lângă tine!

Daca ti-a placut articolul te invit sa-l distribui si prietenilor tai. Iti multumim!



Distribuie pe Whatsapp
Distribuie pe Facebook
Distribuie pe Telefon

Despre Larisa Moldovan
Ne bucuram sa o avem in echipa noastra pe Larisa, o profesionista desavarsita care a adus siteului revistasufletului.net un plus de valoare. Se ocupa de editat si publicat articole inca din 2010, in tot acest timp acumuland experienta pe care astazi o imparte cu noi toti!