Un mic ghid care te învață cum să recunoști care insectă te-a pișcat

Un mic ghid care te învață cum să recunoști care insectă te-a pișcat

Publicat de Larisa Moldovan pe 24 September 2021 in CuriozitățiLifeStyleSfaturiStiinta

Este greu să poți evita pișcăturile de insecte. Vara, această problemă este pe primul loc. Uneori este dificil să determini ce insectă te-a pișcat. Rana poate durea, poate provoca mâncărime, umflături. Dar nu intra în panică.

Am făcut un mic ghid care te va ajuta să identifici ce insecte te-au pișcat:

Țânțar

Pișcăturile de țânțari arată ca roșeața umflată de mărimea unei bobițe mici. Cel mai adesea sunt localizate pe zone descoperite ale corpului. Țânțarii pișcă acolo unde pielea este mai subțire și mai ușor de ajuns în vasele de sânge. Pișcând, injectează saliva cu anticoagulante care diluează sângele. Acestea provoacă umflături ale țesuturilor, roșeață și mâncărime.

Căpușa

Corpul reacționează la o pișcătură de căpușă cu o pată roșie la locul pișcăturii. Insecta poate rămâne pe victimă mult timp și poate crește în dimensiune, hrănindu-se cu sângele ei.

Cel mai rău lucru este că, căpușele infectează persoanele cu encefalită, borrelioză (boala Lyme) și multe alte boli. Dacă după îndepărtarea insectei, pata rotundă de pe piele nu a trecut, ci a crescut în dimensiune, consultați cât mai repede un medic.

Puricii

Pișcăturile de purici pot fi confundate cu alergii sau pișcăturile de țânțari, deoarece umflături roșii similare apar pe piele. Dar, spre deosebire de țânțari, aceste insecte pișcă destul de dureros, iar mâncărimea este mult mai puternică.

Puricii atacă de obicei picioarele, mai ales dacă purtați șosete, zona de la bata chiloților însă dacă dormiți vă poate pișca și în altă parte. Un puric poate pișca o persoană de mai multe ori, atât de des încât distanța dintre pete nu depășește 1-2 cm Puricii poartă multe boli periculoase.

Albine

La locul înțepăturii de albine poate rămâne acul acesteia, care trebuie îndepărtat cu atenție. Pielea este de obicei roșie, umflată. Persoana simte dureri ascuțite și arsuri și, după un timp, mâncărime severă. Dacă nu aveți alergii, atunci va trece la fel ca o altă pișcătură. Dacă aveți alergie la veninul de albine, atunci situația se poate complica deoarece înțepătura îți va da o stare de înădușire și vei avea nevoie de consult medical.

Viespe

Simptomele după o înțepătură de viespe sunt similare cu cele care apar după o înțepătură de albine. La locul înțepăturii apare o umflătură roșie, durere ascuțită și arsură, apoi mâncărime insuportabilă. Pot apărea hemoragii pe piele. O viespe poate înțepa o persoană de mai multe ori. Ca și în cazul albinei, este important să nu existe alergie la veninul insectelor, altfel poate apărea șocul anafilactic.

Furnică

Majoritatea furnicilor nu reprezintă un pericol pentru oameni. Dar, de exemplu, doar cele de culoare roșu aprins poate provoca probleme. La locul mușcăturilor sale se formează pustule – pustule, care apoi se transformă într-o cicatrice. Veninul furnicilor conține toxine și o persoană poate dezvolta o alergie severă sau un șoc anafilactic.

Mușcătura unei furnici de pădure roșie arată ca o mușcătură de țânțar. Pe piele apare o pată roz, care apoi va produce mâncărime. În momentul mușcăturii, persoana va simți o senzație de arsură, ca și cum apa clocotită ar fi atins pielea.

Păduchii

Dacă observați mici pete roșii, similare cu mușcăturile de țânțari, în locurile în care părul crește dens pe cap, gât sau în spatele urechilor – înseamnă că sunteți mușcați păduchi de cap sau de păduchi pubian. Mușcăturile sunt la o distanță de câțiva centimetri una de cealaltă, iar la locul mușcăturii puteți vedea o urmă de puncție a pielii.

Păduchii sunt purtători de boli periculoase precum febra ​​și tifosul.

Ploșniță

La prima vedere, mușcăturile de ploșnițe arată ca urme de purici, țânțari sau alergii. Pe piele puteți observa umflături, roșeață, mâncărime severă. Dar puteți distinge „munca” ploșnițelor prin lanțurile caracteristice de pe piele. Mușcăturile sunt apropiate. Iar ploșnițele mușcă mai dureros decât țânțarii. Mai multe urme pe corp pot fi găsite dimineața – ploșnițele merg la vânătoare noaptea.



Distribuie pe Whatsapp
Distribuie pe Facebook
Distribuie pe Telefon

Despre Larisa Moldovan
Ne bucuram sa o avem in echipa noastra pe Larisa, o profesionista desavarsita care a adus siteului revistasufletului.net un plus de valoare. Se ocupa de editat si publicat articole inca din 2010, in tot acest timp acumuland experienta pe care astazi o imparte cu noi toti!