Ficatul este cea mai mare glandă din corp. De regulă, ficatul este în strânsă legătură cu activitatea sistemului digestiv, dar joacă și un rol important în menținerea metabolismului prin neutralizarea toxinelor.
Iată 7 alimente pe care să le consumi la micul dejun pentru a menține sănătatea ficatului:
1. Cafea
Dacă te-ai întrebat vreodată dacă cafeaua este bună pentru ficat, răspunsul este da. Potrivit unui studiu realizat de oamenii de știință în 2015, o cană de cafea pe zi reduce riscul bolilor hepatice.
Datorită antioxidanților, cafeaua reduce cantitatea de enzimă GGTP din sânge. Această enzimă este un indicator utilizat pentru detectarea cirozei. De asemenea, scade colesterolul rău și combate inflamația celulelor hepatice.
Cu toate acestea, nu trebuie consumată în abundență. O cană sau două maxim de dimineață sunt suficiente pentru a te trezi și pentru a optimiza funcția hepatică pentru întreaga zi.
2. Usturoi pe stomacul gol
Adesea vorbim pe site-ul nostru despre beneficiile consumului de usturoi pe stomacul gol. Dacă vrei să ai grijă de sănătatea ficatului tău, nu ignora acest obicei sănătos, este foarte bun pentru tine.
Datorită compușilor care conțin sulf, usturoiul ajută organismul să scape de toxine. Usturoiul conține o cantitate mare de alicină și seleniu, doi compuși naturali care luptă împotriva inflamației și stimulează detoxifierea naturală și procesele metabolice ale organismului.
3. Pâine prăjită cu ulei de măsline
Pâinea prăjită cu ulei de măsline este un mic dejun gustos, sănătos și foarte comun în rândul locuitorilor coastei mediteraneene.
Folosește pâine cu cereale integrale, cum ar fi secara, și prăjește-o cât de tare îți place. Presară puțin ulei de măsline deasupra și te poți bucura de masă. Acest mic dejun conține acizi grași, inclusiv acid oleic, care ajută la reducerea colesterolului „rău” și la dilatarea arterelor.
Fără îndoială, cea mai eficientă substanță din uleiul de măsline este un extract hidrofil, care este excelent pentru vindecarea și regenerarea celulelor hepatice.
4. Grefe
Alege grefele roșii. Acestea conțin cel mai mult licopen, un pigment carotenoid cu un antioxidant mai puternic decât vitaminele A și C, care sunt prezente în acest fruct.
Grefa te va ajuta să scapi de toxine și chiar să refaci celulele hepatice inflamate cu acizi grași. Această acțiune este realizată de un flavonoid numit naringenin.
5. Făină de ovăz
Fulgi de ovăz sunt un tip de cereale care ar trebui să fie consumate întotdeauna la micul dejun. Sunt foarte hrănitori și au un efect de curățare. Datorită aminoacizilor, ajută la stimularea producției de lecitină în ficat.
Lecitina este o substanță organică care ajută la curățarea organismului de toxine.
Ovăzul reglează nivelul zahărului din sânge și oferă cantități mari de proteine vegetale, care sunt foarte bune pentru sănătatea ficatului.
6. Avocado
Vă recomandăm să consumați câte jumătate de avocado cu pâine de secară în fiecare zi, este foarte benefic. Avocado este bogat în beta-sitosterol, un compus vegetal care ajută la scăderea colesterolului. Avocado conține grăsimi mononesaturate sănătoase care ajută la reducerea inflamației și la îmbunătățirea digestiei.
7. Mere
Alege merele care îți plac cel mai mult, deoarece toate sunt bune pentru sănătatea ficatului datorită concentrației ridicate de antioxidanți și pectină.


