Uleiul de mentă: proprietăți și utilizări

Uleiul de mentă: proprietăți și utilizări

Publicat de Larisa Moldovan pe 23 July 2023 in Remedii NaturisteSanatateSfaturi

Uleiul de mentă este folosit foarte mult în cosmetologie, medicină și chiar în bucătărie. Dar nu toți știu că utilizarea regulată a acestui ulei eteric poate proteja corpul împotriva stresului, depresiei și a multor alte afecțiuni. Uleiul de mentă este un excelent agent antiviral și antibacterian cu un spectru larg de acțiune.

Câteva trucuri simple și eficiente: să-l pulverizați în încăpere sau să picurați câțiva stropi pe reverul hainei sau pe eșarfă înainte de a merge în locuri aglomerate. În timp, veți observa un efect uimitor. În acest articol vă vom prezenta care sunt proprietățile uleiului de mentă natural.

Compoziția și proprietățile uleiului de mentă

Mulți vindecători tradiționali au utilizat de mult timp menta ca agent spasmolitic și antibacterian. Până în prezent, proprietățile sale benefice nu au fost puse la îndoială, iar spectrul de acțiune continuă să se extindă.

În același timp, uleiul eteric de mentă este o combinație de mai multe substanțe importante. Compoziția sa include flavonoide (proprietăți antioxidante și antimicrobiene), azulen (proprietăți antibacteriene și antiseptice) și levomentol, care ușurează respirația.

Modalități de utilizare a uleiului de mentă eteric

Menta are un parfum revigorant, elimină majoritatea disconforturilor și crește rezistența la durere. De aceea, se recomandă femeilor însărcinate să inhaleze menta în timpul contracțiilor puternice.

Aromaterapie (inhalarea de vapori)

Una dintre cele mai populare modalități de utilizare a uleiului de mentă este inhalarea pasivă: inhalarea aerului conținând substanțe benefice. Pentru că uleiul eteric de mentă se evaporă la temperatura camerei, pentru a face inhalarea, trebuie doar să picurați puțin ulei pe un șervețel și să-l așezați lângă dvs.

Prevenirea răcelii și tratarea acesteia

Datorită proprietăților sale antiseptice, uleiul de mentă (la fel ca și ceaiurile de mentă) este frecvent utilizat în caz de răceală și infecții respiratorii acute. Această substanță naturală oprește multiplicarea bacteriilor, dezinfectează căile respiratorii și aerul din încăpere în general.

De asemenea, inhalarea pasivă influențează în mod benefic imunitatea membranelor mucoase, le hidratează și reduce umflăturile. Astfel, congestia nazală și intensitatea tusei sunt ameliorate.

Nu este de mirare că uleiul de mentă intră în compoziția multor remedii antirăceală. Uleiul de mentă este potrivit și pentru prevenirea infecțiilor respiratorii acute, în special în sezonul rece și gripal (din octombrie până în martie).

Ajutor de urgență în caz de stres

70% din uleiul de mentă constă în mentol. Acesta, la rândul său, reduce anxietatea, are un efect calmant și contribuie la relaxarea majorității mușchilor din corp.

Calmarea durerii de cap

Uleiul de mentă eteric ajută în caz de dureri de cap, deoarece reduce imediat spasmele vaselor cerebrale. În cazul senzațiilor dureroase frecvente, este bine să utilizați uleiul de mentă într-un medalion de aromă sau într-un difuzor de aromoterapie.

De asemenea, acest remediu este folosit pentru amețeli în transport și amețeli frecvente. În acest caz, aplicați câteva picături de ulei pe un șervețel și pur și simplu țineți-l lângă dvs.

Utilizare externă

Uleiul eteric de mentă combate excelent procesele inflamatorii externe. Uleiul de mentă poate fi masat pe piele în caz de lovituri și în scopuri cosmetice.

Contuzii

Remediul de mentă îmbunătățește circulația sângelui, facilitând astfel absorbția hematomelor. De aceea, în caz de contuzii și vânătăi, se recomandă să faceți comprese cu extract de mentă. Pentru aceasta, trebuie să amestecați uleiul de mentă cu un ulei bază – de exemplu, ulei de floarea-soarelui sau de măsline.

Varice, nevralgie, reumatism

Uleiul de mentă elimină senzația de greutate în picioare, întărește pereții vaselor de sânge și reduce spasmele. În caz de varice, este folosit în masaje, iar în caz de nevralgie și reumatism, se masează amestecul de ulei bază cu ulei de mentă pe zona afectată.

Tuse umedă, supraîncălzire

Extractul de mentă este un component al multor geluri și unguente, prescrise de medici pentru supraîncălzire și tuse prelungită. Uleiul eteric de mentă stimulează circulația sângelui, activează sistemul imunitar și ușurează eliminarea secrețiilor bronșice.

Inflamații ale pielii

Uleiul de mentă este unul dintre cele mai populare componente în cosmetica de îngrijire: creme și loțiuni tonice. Datorită proprietăților sale antibacteriene, aceste produse îmbunătățesc circulația sângelui la nivelul stratului subcutanat, reduc inflamația și restaurează cu succes zonele afectate ale pielii.

Îngrijirea părului

Uleiul de mentă este utilizat activ și de producătorii de produse pentru păr. Șampoanele cu adaos de ulei de mentă ajută la combaterea mătreții, fac părul strălucitor și plăcut la atingere, dar oferă și o senzație de răcorire.

În caz de spasme musculare

Multe femei adaugă câteva picături de ulei de mentă în ceai pentru a ameliora durerea în timpul menstruației. Această metodă naturală ajută, de asemenea, la reducerea durerii de inimă, lărgind cu grijă vasele de sânge. De aceea, menta face parte din compoziția picăturilor utilizate în afecțiunile sistemului cardio-vascular.

Pentru a elimina senzația de arsură și dureri în gât

Uleiul de mentă se găsește în majoritatea medicamentelor pentru durere în gât. Dezinfectează gâtul, ameliorează mucoasa și reduce umflăturile.

Important: monitorizați cu atenție reacția organismului dumneavoastră la orice uleiuri eterice. Unele dintre ele pot provoca alergii. Țineți cont că nimeni nu poate garanta o recuperare completă de 100% cu ajutorul remediilor populare.


Articolele de pe revistasufletului.net sunt destinate doar scopurilor informative și educative și nu înlocuiesc consultările medicale profesionale, diagnosticul sau tratamentul. Consultați întotdeauna medicul cu privire la orice întrebări care pot apărea legate de starea dumneavoastră de sănătate.


Distribuie pe Whatsapp
Distribuie pe Facebook
Distribuie pe Telefon

Despre Larisa Moldovan
Ne bucuram sa o avem in echipa noastra pe Larisa, o profesionista desavarsita care a adus siteului revistasufletului.net un plus de valoare. Se ocupa de editat si publicat articole inca din 2010, in tot acest timp acumuland experienta pe care astazi o imparte cu noi toti!