Ulei de măsline: 9 motive pentru care nu folosesc alte uleiuri vegetale

Ulei de măsline: 9 motive pentru care nu folosesc alte uleiuri vegetale

Publicat de Larisa Moldovan pe 25 October 2021 in Remedii NaturisteSanatateSfaturi

Uleiul de măsline este un produs care ajută la controlul nivelului de glucoză din sânge, îmbunătățește starea pielii și are un efect pozitiv asupra intestinelor și creierului. Este unul dintre cele mai importante alimente în lupta împotriva sindromului metabolic.

De ce să folosești uleiul de măsline?

Sindromul metabolic (obezitate, probleme de control al glucozei, hipertensiune arterială, boli cardiovasculare) este în mare măsură o consecință a inflamației.

Problemele cu articulațiile, vasele de sânge, intestinele și nivelul zahărului din sânge provin strict din alimentație. Zahărul, glutenul și laptele ar trebui să fie principalele produse eliminate din alimentație. Toate fără excepție. Chiar și produsele lactate de înaltă calitate trebuie reduse la minimum.

Înțelegem că toată lumea iubește aceste produse, dar, dacă articulațiile au de suferit din cauza lor, atunci pur și simplu trebuie să încerci să elimini din alimentație toți potențialii factori declanșatori.

Principalele inflamații sunt cauzate de:

1. Grăsimile trans și grăsimile saturate în cantități mari.

2. Zahărul sub toate formele.

3. Glutenul (acest lucru este valabil pentru aproape toate cerealele, cu excepția hrișcii, meiului, orezului, quinoei).

4. Produse lactate (dacă nu ești copil).

5. Omega-6 PUFA. Acestea sunt aproape toate uleiuri vegetale, cu câteva excepții.

Dezechilibrul dintre omega-3 și omega-6 a devenit o problemă la oamenii moderni, deoarece raportul ar trebui să fie în mod ideal 1: 1. Acum este de cel puțin 1: 6.

Apoi omega-6 proinflamator (ulei de floarea soarelui, de exemplu) va fi echilibrat de omega-3 antiinflamator (pește și ulei de pește). Însă contemporanii noștri consumă foarte puțin pește, dar uleiul vegetal se consumă în litri.

Adăugați la aceasta grăsimi trans din semifabricate, o dragoste duioasă pentru produse lactate, carbohidrați, dulciuri, prăjeli și pâine și veți descoperi că vasele de sânge pur și simplu nu vor rezista.

Avem nevoie și de agenți proinflamatori, dar nu în cantități atât de mari! Așadar, minimizați consumul de ulei de floarea soarelui.

Uleiul de măsline nu conține grăsimi omega-6, ci conține omega-9. Adică este un produs neutru din punct de vedere al inflamației.

Beneficiile pentru sănătate ale uleiului de măsline:

1. Controlează nivelul zahărului în sânge și reduce glicemia.

2. Îmbunătățește vederea. Glicemia crescută și procesele inflamatorii din organism sunt dăunătoare pentru vedere.

3. Scade presiunea din corp.

4. Îmbunătățește profilului lipidic al sângelui. Reduce nivelul de trigliceride.

5. Luptă împotriva sindromului metabolic. Permiteți-mi să vă reamintesc că acesta este un grup de probleme de sănătate care cresc riscul de diabet și boli cardiovasculare. Combinația de ulei de măsline și ulei de pește reduce stresul oxidativ și îmbunătățește metabolismul.

6. Reducere simptomele depresiei.

7. Protejează neuronii creierului. În urma unor teste făcute pe animale s-a descoperit că uleiul de măsline a îmbunătățit memoria și a activat enzimele de degradare a beta-amiloidului. Acest lucru sugerează că uleiul de măsline are potențialul de a preveni boala Alzheimer.

8. Păstrează densitatea osoasă. Protejează foarte bine oasele în perioadele de scădere a producției de estrogen, adică în timpul menopauzei.

9. Vindecă rănile și diferitele leziuni ale pielii. Efectul antiinflamator este vizibil imediat.

Cum să consumi corect grăsimi pentru pierderea în greutate?

Dacă vorbim în general despre grăsimile din alimentația unei persoane care vrea să slăbească, ar trebui să fie foarte puține. O persoană care vrea să slăbească ar trebui să consume maxim 10-20 de grame de ulei de măsline și/sau aceeași cantitate de untură sau unt pe zi. Asta înseamnă destul de multe calorii, în jur de 300-400.

O cantitate mică de grăsime – 40 de grame pe zi – dă o senzație de sațietate și nu permite creșterea în greutate. Jumătate sunt grăsimi saturate (carne, untură, ouă, unt) și jumătate sunt nesaturate (ulei de pește, nuci, ulei de măsline, avocado).

Și asigurați-vă că monitorizați raportul dintre omega-3 și omega-6. Acest lucru este foarte, foarte important! Dacă nu vă place peștele, dar folosiți ulei de floarea soarelui la orice, nu vă mirați că articulațiile și intestinele se vor inflama, iar memoria se înrăutățește.

Este nevoie de o anumită limită în orice. 15 ml (mai puțin de o lingură) de ulei de floarea soarelui nerafinat pe zi este o cantitate normală.

Atenție! Uleiul de măsline își schimbă compoziția atunci când este supus unor temperaturi foarte ridicate. Uleiul de măsline este foarte bun în salată, de asemenea, îl puteți folosi când gătiți la temperaturi scăzute.

Nu adăugați grăsimi saturate daca in meniul zilnic exista deja carne și ouă. Trebuie să existe un echilibru la orice.


Articolele de pe revistasufletului.net sunt destinate doar scopurilor informative și educative și nu înlocuiesc consultările medicale profesionale, diagnosticul sau tratamentul. Consultați întotdeauna medicul cu privire la orice întrebări care pot apărea legate de starea dumneavoastră de sănătate.


Distribuie pe Whatsapp
Distribuie pe Facebook
Distribuie pe Telefon

Despre Larisa Moldovan
Ne bucuram sa o avem in echipa noastra pe Larisa, o profesionista desavarsita care a adus siteului revistasufletului.net un plus de valoare. Se ocupa de editat si publicat articole inca din 2010, in tot acest timp acumuland experienta pe care astazi o imparte cu noi toti!