“Nu avem voie să fim spectatori la ce ni se întâmplă.” — Dan Puric
Se spune că fericirea este un concept relativ. Fiecare are propriile sale viziuni. Dar psihologii și neurologii nu cred asta. Ei știu exact ce ne face să fim mulțumiți de viață și care este opusul. De foarte multe ori ne simțim rău din cauza unor lucruri obișnuite și a unor mici ritualuri zilnice cărora nici măcar nu le acordăm atenție.
Am aflat ce trebuie să evităm pentru a fi fericiți. Și am făcut o listă de lucruri dăunătoare care trebuie să încetăm să le facem cât mai curând posibil.
1. Stăm tot timpul
Odată cu apariția computerelor și dezvoltarea internetului, munca sedentară devine tot mai multă o normă. Seara, stăm în mașină sau în transportul public, iar acasă ne așezăm din nou: ne uităm la emisiuni TV sau filme și comunicăm în chaturi cu prietenii.
Dar fără mișcare, nivelul de endorfine și alți hormoni responsabili de fericire scade. Zilnic o jumătate de oră de mers pe jos sau două antrenamente pe săptămână vă vor face mai viguroși și mai fericiți – indiferent de ce fel de evenimente apare în viața voastră.
2. Evităm atașamentul profund
Studiile independente efectuate de oamenii de știință din diferite țări demonstrează că persoanele cu atașamente puternice trăiesc mai mult și suferă mai puțin. Cu toate acestea, unii dintre participanții la studiu erau departe de a fi bogați.
Dragostea puternică, și nu banii sau statutul social, ne dă un sentiment stabil de fericire. Dacă aveți suficienți bani și o mulțime de impresii, dar încă nu simțiți destule plăceri din viață, gândiți-vă: poate că o relație puternică este exact ceea ce vă lipsește?
3. Petrecem întreaga zi în interior
Aproape toată lumea înțelege că modul „home-work-home” nu contribuie la fericire. Dar s-a dovedit că și cinematograful, cluburile, restaurantele și alte locuri în care stăm între patru pereți, prea puțin ajută să ne bucurăm de viață.
Dar evadările în natură, în special în locuri nefamiliare, ne fac într-adevăr mai fericiți, ne ajută să ne ridicăm stima de sine și chiar îmbunătățim abilitățile de comunicare cu ceilalți. Psihologii au numit aceasta terapie de aventură. Și nu contează deloc dacă te duci într-o altă țară sau într-un sat învecinat unde nu ai fost niciodată.
4. Nu ne implicăm în ceea ce se întâmplă
Ne bucurăm doar de o atenție activă, când suntem interesați cu adevărat. Este important nu numai ceea ce facem, ci cum. De exemplu, să ne imaginăm două fete. Una este supărată că trebuie să facă curățenie: ar vrea să stea într-o cafenea la o întâlnire acum, dar nimeni nu a sunat-o. Celălaltă spală calm vesela, admiră cana nouă și este foarte mulțumită că are timp să pună casa în ordine.
În primul caz, după această aventură simplă, fată se va simți emoțional extenuată, în cel de-al doilea caz – va primi emoții plăcute și se va relaxa. Să fii capabil de a fi pe deplin prezent în acest moment, să nu fii distras de amintiri, regrete sau temeri despre viitor, este ceea ce face viața mai interesantă și mai semnificativă.
5. Consumăm, nu creăm
Dar atenția, deși activă, nu este suficientă pentru ca noi să fim fericiți. Pentru ca viața să aibă sens, nu numai că trebuie să primim, ci și să contribuim la ea. Aceasta ne aduce plăcere și ne ajută să ne simțim importanța.
Vestea bună: chiar și cele mai mici acțiuni pe care le realizăm cu propria noastră motivație, ridică imediat starea de spirit. Cumpărați cuiva un cadou, scrieți o notă, pictați peretele – toate aceste lucruri simple ne întăresc stabilitatea și dau sentimentul că nu trăim în zadar.
6. Ne izolăm de ceilalți
În epoca individualismului, apartenența la un grup este încă o calitate umană foarte importantă. Nu este suficient pentru noi să avem prieteni sau o familie iubitoare. Pentru fericirea completă, trebuie să vă simțiți conectați cu ceva mai mult decât voi însuși.
Potrivit cercetărilor, aceasta ajută la rezolvarea rapidă a bolilor, reduce nivelul de stres și oferă un sentiment de încredere. În același timp, nu contează grupul de care aparții: puteți participa la întâlniri religioase, să aparții unui club de fotbal sau unui grup de gameri și să fiți la fel de mulțumiți.
7. Nu ne dezvoltăm creativitatea
Avem nevoie de activități creative nu pentru bani sau faimă, ci pentru sănătate. Se demonstrează că orice proces creativ reduce stresul, îmbunătățește starea de spirit și ajută dispariția rapidă a depresiei.
Merită să vă obișnuiți cu faptul că activitatea creativă nu este doar a cânta sau a desena, ci și orice afacere la care găsiți o abordare unică. Plantarea florilor, alegerea culorii pereților și efectuarea curățeniei – toate aceste activități nu pot fi abordate ca o rutină, dacă porniți fantezia.
Fericirea nu este un scop care trebuie atins. Este alcătuită din detalii zilnice, ceea ce înseamnă că o putem crea în aproape orice moment.
Sursa: dozadesucces.ro
Facebook ascunde articolele celor care nu interactioneaza cu ele. Daca vrei sa primesti in continuare cele mai frumoase articole, apreciaza, comenteaza si distribuie acest articol si astfel vei primi si articolele viitoare! Multumim!