Uitam sa fim fericiti… Cele mai comune motive pentru care suntem nefericiti in viata.

Publicitate

“Nu avem voie să fim spectatori la ce ni se întâmplă.” — Dan Puric

Se spune că fericirea este un concept relativ. Fiecare are propriile sale viziuni. Dar psihologii și neurologii nu cred asta. Ei știu exact ce ne face să fim mulțumiți de viață și care este opusul. De foarte multe ori ne simțim rău din cauza unor lucruri obișnuite și a unor mici ritualuri zilnice cărora nici măcar nu le acordăm atenție.

Am aflat ce trebuie să evităm pentru a fi fericiți. Și am făcut o listă de lucruri dăunătoare care trebuie să încetăm să le facem cât mai curând posibil.

1. Stăm tot timpul

Odată cu apariția computerelor și dezvoltarea internetului, munca sedentară devine tot mai multă o normă. Seara, stăm în mașină sau în transportul public, iar acasă ne așezăm din nou: ne uităm la emisiuni TV sau filme și comunicăm în chaturi cu prietenii.

Dar fără mișcare, nivelul de endorfine și alți hormoni responsabili de fericire scade. Zilnic o jumătate de oră de mers pe jos sau două antrenamente pe săptămână vă vor face mai viguroși și mai fericiți – indiferent de ce fel de evenimente apare în viața voastră.

2. Evităm atașamentul profund

Studiile independente efectuate de oamenii de știință din diferite țări demonstrează că persoanele cu atașamente puternice trăiesc mai mult și suferă mai puțin. Cu toate acestea, unii dintre participanții la studiu erau departe de a fi bogați.

Dragostea puternică, și nu banii sau statutul social, ne dă un sentiment stabil de fericire. Dacă aveți suficienți bani și o mulțime de impresii, dar încă nu simțiți destule plăceri din viață, gândiți-vă: poate că o relație puternică este exact ceea ce vă lipsește?

3. Petrecem întreaga zi în interior

Aproape toată lumea înțelege că modul „home-work-home” nu contribuie la fericire. Dar s-a dovedit că și cinematograful, cluburile, restaurantele și alte locuri în care stăm între patru pereți, prea puțin ajută să ne bucurăm de viață.

Dar evadările în natură, în special în locuri nefamiliare, ne fac într-adevăr mai fericiți, ne ajută să ne ridicăm stima de sine și chiar îmbunătățim abilitățile de comunicare cu ceilalți. Psihologii au numit aceasta terapie de aventură. Și nu contează deloc dacă te duci într-o altă țară sau într-un sat învecinat unde nu ai fost niciodată.

4. Nu ne implicăm în ceea ce se întâmplă

Ne bucurăm doar de o atenție activă, când suntem interesați cu adevărat. Este important nu numai ceea ce facem, ci cum. De exemplu, să ne imaginăm două fete. Una este supărată că trebuie să facă curățenie: ar vrea să stea într-o cafenea la o întâlnire acum, dar nimeni nu a sunat-o. Celălaltă spală calm vesela, admiră cana nouă și este foarte mulțumită că are timp să pună casa în ordine.

Publicitate

În primul caz, după această aventură simplă, fată se va simți emoțional extenuată, în cel de-al doilea caz – va primi emoții plăcute și se va relaxa. Să fii capabil de a fi pe deplin prezent în acest moment, să nu fii distras de amintiri, regrete sau temeri despre viitor, este ceea ce face viața mai interesantă și mai semnificativă.

5. Consumăm, nu creăm

Dar atenția, deși activă, nu este suficientă pentru ca noi să fim fericiți. Pentru ca viața să aibă sens, nu numai că trebuie să primim, ci și să contribuim la ea. Aceasta ne aduce plăcere și ne ajută să ne simțim importanța.

Vestea bună: chiar și cele mai mici acțiuni pe care le realizăm cu propria noastră motivație, ridică imediat starea de spirit. Cumpărați cuiva un cadou, scrieți o notă, pictați peretele – toate aceste lucruri simple ne întăresc stabilitatea și dau sentimentul că nu trăim în zadar.

6. Ne izolăm de ceilalți

În epoca individualismului, apartenența la un grup este încă o calitate umană foarte importantă. Nu este suficient pentru noi să avem prieteni sau o familie iubitoare. Pentru fericirea completă, trebuie să vă simțiți conectați cu ceva mai mult decât voi însuși.

Potrivit cercetărilor, aceasta ajută la rezolvarea rapidă a bolilor, reduce nivelul de stres și oferă un sentiment de încredere. În același timp, nu contează grupul de care aparții: puteți participa la întâlniri religioase, să aparții unui club de fotbal sau unui grup de gameri și să fiți la fel de mulțumiți.

7. Nu ne dezvoltăm creativitatea

Avem nevoie de activități creative nu pentru bani sau faimă, ci pentru sănătate. Se demonstrează că orice proces creativ reduce stresul, îmbunătățește starea de spirit și ajută dispariția rapidă a depresiei.

Merită să vă obișnuiți cu faptul că activitatea creativă nu este doar a cânta sau a desena, ci și orice afacere la care găsiți o abordare unică. Plantarea florilor, alegerea culorii pereților și efectuarea curățeniei – toate aceste activități nu pot fi abordate ca o rutină, dacă porniți fantezia.

Fericirea nu este un scop care trebuie atins. Este alcătuită din detalii zilnice, ceea ce înseamnă că o putem crea în aproape orice moment.

Sursa: dozadesucces.ro

Facebook ascunde articolele celor care nu interactioneaza cu ele. Daca vrei sa primesti in continuare cele mai frumoase articole, apreciaza, comenteaza si distribuie acest articol si astfel vei primi si articolele viitoare! Multumim!

Publicitate
Alte Articole
Dezvoltare Personala

Cateva citate minunate despre viata care te vor face sa observi micile bucurii ale vietii – “Multe lucruri nu le vedem fiindcă le privim prea din aproape.” Lucian Blaga

Publicitate

In cele ce urmeaza, va impartasim 15 citate celebre care ne pot (re)directiona drumul de dezvoltare personala pe care il avem de batatorit.

1. “Nu ai nevoie de niciun pretext pentru a celebra viata. Cel mai bun motiv este faptul ca te iubesti pe tine insuti si te simti recunoscator pentru abundenta si binecuvantarile de care te bucuri. Viata este un dar minunat si fiecare noua zi aduce cu sine atat de multe motive de celebrare incat chiar ar trebui sa faci acest lucru. Nu astepta niciodata o invitatie la petrecerea vietii. Da tu insuti o astfel de petrecere.” Sonia Choquette

2. “Problema pe care o au oamenii nu este aceea că ţintesc prea sus şi eşuează, ci ca ţintesc prea jos şi reuşesc”. Michelangelo

3. “Fa-ti treaba si apoi retrage-te. Aceasta este singura cale spre serenitate.”Byron Katie

4. “Daca duci în mâna pietre crezând ca sunt diamante, eu n-am sa-ti spun sa renunti la acele pietre, ci am sa-ti spun doar: “Fii atent si mai uita-te o data!”. Daca vezi singur ca nu sunt diamante, mai e nevoie sa renunti la ele? Îti vor cadea din mâna de la sine. De fapt, daca mai vrei totusi sa le cari, va trebui sa faci un efort mare, îti va trebui o mare vointa sa le mai cari. Însa nu poti sa le mai cari mult. O data ce ai vazut ca sunt inutile, fara rost, nu se poate sa nu le arunci. Si o data ce ai mâinile goale, cauti adevaratele comori. Iar adevaratele comori nu se afla în viitor. Adevaratele comori se afla aici si acum.” Osho

5. “Sarcina ta nu este să cauţi iubirea, ci doar să cauţi şi să găseşti toate barierele dinlăuntrul tău pe care ţi le-ai construit singur pentru a te feri de ea.”Rumi

6. “Gasesc speranta in cele mai negre dintre zile, si ma concentrez in cele mai fericite. Eu nu judec universul.” Dalai Lama

7. “Dumnezeu este un concept in functie de care ne masuram durerea.” John Lennon

8. “Dumnezeu nu-ti cere sa reusesti, El vrea doar sa incerci din tot sufletul.” Maica Tereza

9. “Nu castiga lumea distrugandu-ti sufletul, intelepciunea e mai buna decat argintul sau aurul.” Bob Marley

10. “Cel mai mare neajuns al nostru este ca renuntam prea repede. Cel mai corect drum spre succes este sa mai incerci o data.” Thomas Edison

11. “Mi-a luat toată viaţa să înţeleg că nu trebuie să înţeleg totul.” René Coty

12. “Fiecare om este ceea ce admira in taina. Daca as putea afla ce admiri, as sti ceea ce esti, fiindca oamenii sunt ceea ce gandesc cand sunt liberi sa se gandeasca la ce vor.” Aiden Wilson Tozer

13. “Multe lucruri nu le vedem fiindcă le privim prea din aproape.” Lucian Blaga

14. “Nu există realitate în afara celei din lăuntrul nostru. Iată de ce atâția oameni duc o viață nereală. Ei iau imaginile din afara lor drept realitate și nu permit lumii lor interioare să se dezvăluie” Hermann Hesse

15. “Timpul este suficient pentru oricine îl foloseşte.”Leonardo Da Vinc

Publicitate

Daca ti-a placut articolul te invit sa-l distribui si prietenilor tai. Iti multumim!

Viata noastra este rezultatul alegerilor facute

“Se spune că erau trei prieteni care îşi doreau să urce un munte. În vârful acestuia trăia un bătrân înțelept pe care îşi doreau să-l cunoască.

La un moment dat ajung ei la o răscruce, iar fiecare și-a ales să-şi aleagă o altă cărare.

Primul a ales o cărare abruptă, ce urca drept către vârf. Nu-i păsa de pericole, dorea să ajungă la bătrânul din vârful muntelui cât mai rapid.

A doua cale nu era la fel de abruptă, însă străbătea un canion îngust şi accidentat.

Iar cel de-al treilea a ales o cărare mai lungă, ce ocolea muntele şerpuind în pante line.

După 7 zile, cel care urcase pe calea cea abruptă a ajuns în vârf extenuat, plin de răni sângerânde. Nerăbdător s-a aşezat să-şi aştepte prietenii.

După o altă săptămână, ameţit de vânturile puternice care i se împotriviseră, ajunse şi al doilea. Se aşeză în tăcere lângă cel dintâi, aşteptând.

Trecură alte două săptămâni și sosi cel de-l treilea, cu faţa strălucindu-i de fericire, semn al unei profunde stări de linişte şi mulţumire interioară.

Ceilalţi doi erau furioşi pentru că drumul lor a fost greu şi au avut mult de aşteptat, în timp ce drumul celui de-al treilea părea să fi fost o adevărată plăcere. Aşa că, odată ajunși la bătrân, l-au întrebat care drum era cel mai bine ales.

– Ce ai învăţat tu? îl întrebă el pe primul.

– Că viaţa este grea şi plină de pericole şi greutăţi; că este plină de suferinţă şi adeseori ceea ce întâlnesc în cale îmi poate provoca răni. Că pentru fiecare pas înainte, trebuie să duc o luptă încrâncenată care mă sleieşte de puteri. Aşadar… am ales eu calea cea mai bună către tine?

– Da! ai ales bine… Iar tu, tu ce ai învăţat? îl întrebă pe al doilea.

– Că în viaţă multe lucruri mă pot abate din cale; că uneori pot să pierd drumul, ajungând cu totul altundeva decât doresc… dar dacă nu îmi pierd încrederea, reuşesc până la urmă. Aşadar… am ales eu calea cea mai bună către tine?

– Da! ai ales bine… Şi tu, ce ai învăţat? îl întrebă pe ultimul.

– Că mă pot bucura de fiecare pas pe care îl fac dacă aleg să am răbdare. Că, dacă privesc cu înţelegere, viaţa nu este o povară grea, ci un miracol la care sunt primit cu bucurie să iau parte. Că iubirea care mă înconjoară din toate părţile îmi poate lumina sufletul dacă îi dau voie să pătrundă acolo. Aşadar… am ales eu calea cea mai bună către tine?

– Da! ai ales bine…

Uimiţi de răspunsurile bătrânului, cei trei prieteni au căzut pe gânduri. Şi au înţeles, în sfârşit, că la orice răscruce pot alege … iar viaţa fiecăruia este rezultatul alegerilor făcute.”

Daca ti-a placut articolul te invit sa-l distribui si prietenilor tai. Iti multumim!

Publicitate
Alte Articole
Citate