Tulburarea de stres post-traumatic: dezvoltare și tratament

Tulburarea de stres post-traumatic: dezvoltare și tratament

Publicat de Larisa Moldovan pe 31 July 2023 in Sanatate

Tulburarea de stres post-traumatic (TSPT) apare la persoanele care au fost expuse unui stres puternic în timpul unui eveniment tragic.

De obicei, la persoanele care suferă de TSPT, se constată prezența elementelor obsesive în centrul conștiinței. De exemplu, amintiri anxioase repetate și involuntare despre evenimentul traumatizant, coșmaruri sau vise anxioase, reacții disociative, cum ar fi amnezie față de ce s-a întâmplat sau reacții de disconfort excesiv la contactul cu elementul traumatizant sau orice lucru care amintește de el.

După ce o persoană a suferit o traumă, încep să se dezvolte simptome tipice ale tulburării de stres posttraumatice.

De asemenea, la persoanele cu TSPT se dezvoltă o evitare pronunțată a stimulilor legați de traumă. Ei pot încerca cu orice preț să evite amintirile despre eveniment sau să vorbească despre ele. Sau pot încerca să evite să se apropie de oameni, locuri sau obiecte care pot reaminti de eveniment.

Apar tulburări cognitive și de dispoziție, cum ar fi incapacitatea de a-și aminti un aspect important al evenimentului. Convingeri negative despre sine, ceilalți sau lume, sentiment de distanțare sau incapacitate de a experimenta emoții pozitive.

Comportamentul iritabil și accesurile de furie sunt obișnuite, precum și sentimentul intens de vinovăție sau rușine, hiperexcitabilitate, probleme cu somnul și concentrarea. Durata simptomelor trebuie să depășească o lună, pentru ca o persoană să fie diagnosticată cu TSPT. În caz contrar, se poate vorbi doar despre o tulburare de stres acut.

Cum se dezvoltă tulburarea de stres post-traumatic?

Experimentarea unei traume nu este doar o situație dificilă în care trebuie să faci față. Trauma suprasolicită resursele psihologice ale unei persoane. Creierul, sufletul și corpul nu pot face față și nu pot suporta atâta durere.

Nu toate persoanele care au suferit o traumă dezvoltă ulterior simptomatologie similară. Cu toate acestea, prevalența poate ajunge la 60% din populația expusă la risc.

Pentru a înțelege revărsarea care apare în mod obișnuit la astfel de persoane – de exemplu, sub forma unor amintiri involuntare repetate – specialiștii vorbesc despre multiplele temeri după traumatizare, care sunt reactivate în mod repetat sub influența unor numeroși stimuli.

Astfel, persoana începe să dezvolte strategii de evitare care sunt consolidate prin procese de recompensă negativă. Persoana simte o mare ușurare atunci când se distanțează de ceea ce îi amintește de traumă.

Metode eficiente de tratament pentru tulburarea de stres post-traumatic

Terapia cognitivă a demonstrat eficacitate în cazul pacienților cu TSPT. Scopul este de a schimba convingerile și gândurile iraționale despre traumă. Terapia cognitivă examinează înțelesul traumei și consecințele acesteia pentru persoană.

De asemenea, lucrează la conceptele de siguranță și pericol, se concentrează pe încrederea în viață și în ceilalți, care este puternic afectată după traumatizare.

În terapia cognitivă, sunt abordate în principal emoțiile de rușine și vinovăție, care acționează ca o formă de momeală pentru a readuce amintirea experienței traumatice în centrul conștiinței.

Există o formă de terapie cognitivă care funcționează foarte bine. Se numește terapie cognitivă de procesare. Această terapie combină aspectele terapiei cognitive cu teoria prelucrării informațiilor. Se concentrează pe redirecționarea atenției către prezent, pe emoțiile secundare și pe gândurile distorsionate.

Terapia cognitivă de procesare are ca scop eliminarea simptomelor secundare, cum ar fi starea de sănătate, sentimentul de vinovăție sau calitatea scăzută a vieții.

Această terapie se concentrează pe 5 domenii în care persoanele cu TSPT suferă, în general, cele mai mari dificultăți. Acestea sunt siguranța, încrederea, puterea sau controlul, autoevaluarea și intimitatea, precum și consecințele pentru viață.

Există multe alte metode de tratament pentru TSPT, care sunt, de asemenea, eficiente. Am vrut să evidențiez cele care au o bază științifică solidă.

Din ceea spun specialiștii care se ocupă cu terapia TSPT, metoda cea mai eficientă este Desensibilizarea și Reprocesarea prin Mișcări Oculare, dezvoltată de Francine Shapiro ca tehnică specifică de tratare a traumei.


Articolele de pe revistasufletului.net sunt destinate doar scopurilor informative și educative și nu înlocuiesc consultările medicale profesionale, diagnosticul sau tratamentul. Consultați întotdeauna medicul cu privire la orice întrebări care pot apărea legate de starea dumneavoastră de sănătate.


Distribuie pe Whatsapp
Distribuie pe Facebook
Distribuie pe Telefon

Despre Larisa Moldovan
Ne bucuram sa o avem in echipa noastra pe Larisa, o profesionista desavarsita care a adus siteului revistasufletului.net un plus de valoare. Se ocupa de editat si publicat articole inca din 2010, in tot acest timp acumuland experienta pe care astazi o imparte cu noi toti!