Trucul Succesului de la Socrate

Trucul Succesului de la Socrate

Publicat de Larisa Moldovan pe 17 April 2024 in Dezvoltare PersonalaLecții de viațăPersonalitatePsihologieSfaturi

Filozoful grec antic și unul dintre părinții fondatori ai dialecticii a formulat, acum mai bine de două mii de ani, un principiu remarcabil de simplu al existenței, care în limbajul de astăzi poate fi numit fără exagerare formula succesului – este compus din trei cuvinte: „A fi – A face – A avea”. Dacă te ții de această secvență de realizare, datorită acestui principiu poți crește și te poți dezvolta în viață și în orice domeniu.

Pe scurt, este astfel: Având anumite calități (a fi), – trebuie să efectuezi acțiunile necesare (a face) – pentru a obține rezultatul dorit (a avea).

Dacă te gândești și te observi pe tine însuți și pe cei din jur, vei vedea că în general toți procedează invers.

Vreau să AM un job bine plătit, dar nu sunt chiar sigur ce să FAC pentru a-l găsi, dar nu fac nimic, voi căuta, și poate VA FI cumva să se aranjeze…

Această modalitate de gândire probabil nu te va apropia de un job bine plătit cu toate cele ce decurg.

Ordinea corectă arată așa: stabilind ce vrei să “Ai”, întoarce-te la punctul “A fi” pentru a începe realizarea dorită conform formulei, și gândește-te la următoarele:

1. „A fi” – este unul dintre principalele momente pivot ale principiului – cum ar trebui să fii (=a deveni), pentru a obține ce îți dorești să ai? Ce calități să ai? În ce stare să fii? La ce să te gândești?

Este bine să notezi răspunsurile la aceste întrebări.

2. „A face” – ce ar trebui să faci pentru a avea ceea ce îți dorești? Aici are sens să definești o secvență de acțiuni în mișcare către țintă, împărțindu-le în apropiate (zilnice, săptămânale) și îndepărtate (lunare, anuale, multi-anuale) – și de asemenea să le notezi.

3. „A avea” – trebuie să te hotărăști ce vrei să ai, bazându-te exclusiv pe ceea ce îți dorești tu personal, iar pentru asta este bine să înveți să îți asculți dorințele, pentru a nu le confunda cu cele impuse de modă sau societate.

Cel mai bun reper – când sufletul tău este plin de fericire și corpul „cântă” și se bucură de ceea ce îți dorești. Când găsești un astfel de scop, atunci descrie-l în detaliu. Pentru acest lucru este util să folosești metoda descrierii SMART, care include: specificitate, măsurabilitate, atingibilitate, relevanță și termen definit.

Și acestea trebuie să fie notate!

Odată ce ai definit acest punct de destinație, imediat treci la punctul 1.



Distribuie pe Whatsapp
Distribuie pe Facebook
Distribuie pe Telefon

Despre Larisa Moldovan
Ne bucuram sa o avem in echipa noastra pe Larisa, o profesionista desavarsita care a adus siteului revistasufletului.net un plus de valoare. Se ocupa de editat si publicat articole inca din 2010, in tot acest timp acumuland experienta pe care astazi o imparte cu noi toti!