Tromboză: 5 semne posibile ale unui cheag de sânge la nivelul piciorului care necesită atenție

Tromboză: 5 semne posibile ale unui cheag de sânge la nivelul piciorului care necesită atenție

Publicat de Larisa Moldovan pe 19 September 2021 in SanatateSfaturi

Cheagurile de sânge de la nivelul picioarelor se numește în termeni medicali tromboză.

Corpul uman are o abilitate precum coagularea sângelui, care este necesară pentru salvarea vaselor de sânge deteriorate și ne salvează de moarte din cauza pierderii de sânge. Când apare o leziune vasculară internă, se formează și un cheag de sânge, acoperindu-l ca un bandaj. Ulterior, corpul dizolvă cheagurile de sânge după vindecare, dar atunci când cheagurile nu se dizolvă în mod natural, ele blochează fluxul normal de sânge și pot duce la boli grave în timp.

De cele mai multe ori, formarea cheagurilor de sânge în venele picioarelor duce la tromboză venoasă profundă (TVP). Acest lucru este facilitat în mare măsură de stilul de viață sau de ocupația persoanei, motiv pentru care sale rămân nemișcate mult timp. Medicii subliniază că tromboza necesită tratament, deoarece este asociată cu un risc ridicat de tulburări periculoase.

Specialiștii serviciului de sănătate britanic NHS au vorbit despre cinci semne posibile ale unui cheag de sânge în picior, la care ar trebui să acordați atenție și să mergeți la un medic .

  • Dureri palpitante sau crampe la un picior (rar la ambele picioare), de obicei la nivelul gambei sau al coapsei
  • Umflarea unui picior (rareori ambele picioare).
  • Piele caldă în jurul zonei dureroase.
  • Piele roșie sau întunecată în jurul zonei dureroase.
  • Venele umflate, greu sau dureroase la atingere.

Aceste simptome pot apărea și în zona brațului sau abdomenului dacă se formează un cheag de sânge acolo , avertizează experții. Vă reamintim că tromboză venoasă profundă crește probabilitatea de embolie pulmonară (blocarea arterelor din plămâni de către cheaguri de sânge care au pătruns în fluxul sanguin). Embolia pulmonară poate pune viața în pericol și necesită tratament imediat.

Prin urmare, dacă aveți senzația că vă sufocați și vă confruntați cu dureri toracice împreună cu simptomele menționate mai sus, apelați la o ambulanță, recomandă experții.

Formarea cheagurilor în vasele de sânge este un proces foarte periculos, care duce în cele din urmă la blocarea de vene și hemoragii. Pentru a preveni acest lucru, medicii recomandă respectarea unei alimentații adecvate, precum și exerciții fizice. Doctorul Michael Ginzburg ne sfătuiește să consumăm pește pentru a preveni tromboza.

Medicul a menționat că, în general, consumul de pește are un efect pozitiv asupra organismului și îl întinerește, în timp ce consumul de carne are efectul opus.

“Există studii care arată că consumul de pește de două până la trei ori pe săptămână ne ajută să trăim mai mult cu trei ani și jumătate și consumul de carne cu aceeași frecvență, dimpotrivă, reduce speranța de viață probabilă în aceeași perioadă”, a spus Ginzburg .


Articolele de pe revistasufletului.net sunt destinate doar scopurilor informative și educative și nu înlocuiesc consultările medicale profesionale, diagnosticul sau tratamentul. Consultați întotdeauna medicul cu privire la orice întrebări care pot apărea legate de starea dumneavoastră de sănătate.


Distribuie pe Whatsapp
Distribuie pe Facebook
Distribuie pe Telefon

Despre Larisa Moldovan
Ne bucuram sa o avem in echipa noastra pe Larisa, o profesionista desavarsita care a adus siteului revistasufletului.net un plus de valoare. Se ocupa de editat si publicat articole inca din 2010, in tot acest timp acumuland experienta pe care astazi o imparte cu noi toti!