Trei sfaturi pentru momentele stresante din viata cand nu putem sa ne controam nervii

Trei sfaturi pentru momentele stresante din viata cand nu putem sa ne controam nervii

Publicat de Larisa Moldovan pe 15 February 2019 in Sanatate

Furia este o emotie, nu un comportament care apare ca rezultat al unor stimuli negativi, cum ar fi sa faci o greseala, sa pierzi o oportunitate, sa fii jignit sau sa fii discriminat. Furia ne afecteaza pe majoritatea dintre noi, inca de cand suntem mici pana mai tarziu, la varsta adulta.

Exista o sumedenie de lucruri din viata noastra de zi cu zi care ne fac furiosi, de la pierderea ultimului loc de parcare la birou pana la varsarea unei cutii de lapte, dar nu toata lumea traieste furia in acelasi mod. Persoanele cu personalitati diferite simt aceasta emotie in mod diferit si la intensitati diferite atunci cand au de-a face cu acelasi stimul. De exemplu, o persoana timida poate simti tristete atunci cand isi pierde cheile, in timp ce un extrovertit ar putea simti furie.

Furia, ca toate emotiile, este partial instinctiva si partial invatata, ceea ce inseamna ca nivelurile de furie si manifestarile de agresiune pot fi controlate si reduse prin invatarea de noi tehnici. Atunci cand furia devine persistenta si are consecinte negative precum violenta si stresul, indivizii sunt deseori incurajati sa foloseasca tehnici de gestionare a furiei pentru a regla furia si pentru a face fata emotiilor dificile.

In cele ce urmeaza va vom prezenta trei sfaturi esentiale de gestionare a acestei emotii pe care oricare dintre noi le poate pune in aplicare pentru a regla puternicele sentimente de furie si de agresiune care apar zi de zi:

1. Numara pana la 10

Una dintre cele mai simple si mai eficiente sfaturi de gestionare a furiei pentru difuzarea furiei si a situatiilor de o temperatura ridicata este sa faceti o pauza. Pur si simplu numarati pana la zece in minte, opriti-va si evitati sa reactionati impulsiv agresiv sau violent in “caldura momentului”. Temperamentul tau se va dezamorsa rapid daca nu il vei rasplati instantaneu, oferindu-i creierului tau rational sa faca bilantul situatiei si sa ofere un raspuns mai neutru. De asemenea, te va ajuta sa te asezi un pic in timp ce numeri, luandu-ti corpul dintr-o pozitie agresiva de putere.

2. Intreaba-te de ce

Adesea, furia este rezultatul agresiunii deplasate. De exmeplu, ai avut o zi proasta la locul de munca si atunci vei fi suparat in mod disproportionat pe partenerul tau atunci cand vei ajunge acasa. A fost lasarea borcanului de muraturi deschis chiar atat de rau? Ceea ce intampini in aceste situatii este furia sramutata, unde emotie a fost pastrata pana cand poate gasi o iesire mai potrivita (creierul tau stie ca stigand la seful pot exista consecinte rele). Cand simti mania, intreaba-te de ce ai acea emotie.

Ai facut altceva in cursul zilei de azi sau saptamana trecuta care ar fi putut sa o cauzeze? Disparitia agresivitatii poate fi daunatoare pentru copii, deoarece ei isi asuma in mod natural meritul afisarii agresive.

3. Las-o sa iasa afara

Daca vrei sa fii suparat, ai putea sa ai o atitudine constructiva in privinta asta. A actiona impulsiv poate duce la luarea unei decizii proaste si stocarea furiei poate duce la agresivitate deplasata (a se vedea punctul doi de mai sus). Prin urmare, una dintre cele mai bune tehnici de gestionare a furiei este sa o eliberezi in mod constructiv.

Multi oameni considera ca exercitiile fizice si sportul sunt modalitati excelente de a te elibera de furie si de stres si, in functie de personalitatea ta sanguina poti sa afli care sunt sporturile de echipa sau individuale ti se potrivesc cel mai bine. In afara de a fi excelente pentru sanatatea noastra; endorfinele eliberate in timpul exercitiilor fizice sunt, de asemenea, stimulente naturale ale dispozitiei.

Folosind aceste sfaturi de gestionare a furiei, puteti lua masuri pentru a reduce furia si a invata sa fiti mai amabili in jurul celorlalti, sa va relaxati si sa aduceti mai multa pozitivitate in viata noastra, conducandu-va astfel catre un stil de viata mai fericit si mai sanatos.

Facebook ascunde articolele celor care nu interactioneaza cu ele. Daca vrei sa primesti in continuare cele mai frumoase articole, apreciaza, comenteaza si distribuie acest articol si astfel vei primi si articolele viitoare! Multumim!


Articolele de pe revistasufletului.net sunt destinate doar scopurilor informative și educative și nu înlocuiesc consultările medicale profesionale, diagnosticul sau tratamentul. Consultați întotdeauna medicul cu privire la orice întrebări care pot apărea legate de starea dumneavoastră de sănătate.


Distribuie pe Whatsapp
Distribuie pe Facebook
Distribuie pe Telefon

Despre Larisa Moldovan
Ne bucuram sa o avem in echipa noastra pe Larisa, o profesionista desavarsita care a adus siteului revistasufletului.net un plus de valoare. Se ocupa de editat si publicat articole inca din 2010, in tot acest timp acumuland experienta pe care astazi o imparte cu noi toti!