Trei lectii de viata pe care le invatam atunci cand dam de esec

Trei lectii de viata pe care le invatam atunci cand dam de esec

Publicat de Larisa Moldovan pe 16 January 2019 in Dezvoltare Personala

De cele mai multe ori, un succes vine in urma unor ani intregi de truda si de sacrificii. Dar se intampla uneori ca un succes sa apara de unde ne asteptam mai putin, dintr-un esec. Iata 3 situatii aparent nefericite ce se pot transforma intr-un succes rasunator pentru existenta ta.

Succesul bazat pe experienta acumulata si pe invatarea din greseli

Pe marginea acestui subiect au fost facute numeroase studii ale caror concluzii se aseamana: reusita nu este dependenta de talent, cat de invatarea din greseli. Multi oameni considera ca o inclinatie catre o zona anume (arta, matematica etc) este ceva innascut. Cand nu reusesc intr-un anumit domeniu isi spun ca nu a fost sa fie si ca nu au abilitati pentru asa ceva.

Altii cred ca se poate sa iti imbunatatesti orice abilitate doresti, chiar daca este innascuta sau nu, prin perseverenta si exercitiu. Cand ei au un esec, nu isi spun „Se pare ca pur si simplu nu sunt bun” Ci ei insista: „Poate ca ar trebui sa mai fac un curs cu un profesor” Sau „Poate nu mi-am dat silinta in de ajuns.” Astfel ei nu isi reevalueaza intreaga parere despre persoana lor, si se concentreaza la ce ar putea imbunatati si schimba spre a-si atinge scopurile.

Este imposibil sa iti vezi greselile si sa tragi o concluzie constructiva atunci cand incepi sa te invinovatesti si sa te consideri un ratat. Daca iti schimbi gandirea vei reusi sa iti controlezi comportamentul si reactiile si vei ajunge ca invatand din greseala in greseala sa iti atingi telurile.

Succesul „orice sut e un pas inainte”

Randy Pausch, profesoara la Carnegie Mellon a tinut o prelegere in 2007 in timp ce cancerul pancreatic ii ameninta viata. Ea a discutat despre zidurile pe care la intampinam in viata sustinand ca nu sunt acolo pentru a ne tine pe dinafara, ci sunt acolo pentru a ne testa cat de mult ne dorim lucrul aflat in spatele lor. Zidurile sunt menite sa ii separe pe cei indiferenti de cei care isi doresc ceva cu adevarat si lupta pana reusesc.

Taria de caracter si determinarea te pot ajuta sa treci peste orice zid si peste orice impediment. Vestea buna este ca aceste trasaturi sunt dobandite si nu innascute. Ideea este sa fii luptator, sa nu te dai batut si sa incerci din nou si din nou. Tenacitatea o inveti de fiecare data cand cazi si te ridici mai puternic reusind sa dobori apoi un zid.

Succesul „asta mi-a fost menit sa fac”

Exista succesele mai superficiale de genul: ”Ce bine ca am reusit sa trec peste saptamana asta, e vineri!”. Dar acestea sunt si trecatoare si nu iti misca cu adevarat sufletul sau iti schimba traseul vietii precum a-ti gasi sufletul pereche si a avea o relatie ideala, a avea o cariera de succes. In urmarirea unui astfel de scop maret sunt multe inceputuri, sacrificii dar si esecuri. Uneori esecul ne poate arata capitole din viata sau din personalitatea noastra care necesita imbunatatiri.

Alteori, precum am mentionat si mai devreme, zidurile sunt acolo doar pentru a ne testa determinarea. Dar uneori esecul este un semn clar ca ar trebui sa ne schimbam directia. Dar cum stim cand e cazul sa ne dam batuti? Daca atunci cand intampini piedici, esti si mai motivat si te perfectionezi, atunci e cazul sa continui asa. Daca ceea ce faci te costa prea mult timp si energie si simti ca nu e ceea ce ai crezut ca va fi si nu inveti nimic din acest chin, atunci e cazul sa regandesti scopul pentru care lupti.

Este important sa iti gasesti alt tel si sa nu pierzi prea mult timp regretand timpul pierdut pana acum si esecurile trecute. Poate ca ele ti-au aratat alte aspecte ale personalitatii tale si cu ajutorul greselilor vei fi acum capabil sa intelegi mai bine care este menirea ta.

Ti se poate parea ca unii oameni reusesc direct si nu mai trec prin atatea esecuri. Aceste succese sunt ca un foc de paie, ca o forma fara fond.

Nu au o fundatie puternica ce le poate oferi rezistenta. La prima problema se vor clatina pentru ca nu au invatat din greseli si din experienta.

Faptul ca dai un rateu nu inseamna ca trebuie sa te dai batut. In aceste esecuri se afla lectiile si invatamintele pe care altfel nu le-ai dobandi.

Facebook ascunde articolele celor care nu interactioneaza cu ele. Daca vrei sa primesti in continuare cele mai frumoase articole, apreciaza, comenteaza si distribuie acest articol si astfel vei primi si articolele viitoare! Multumim!



Distribuie pe Whatsapp
Distribuie pe Facebook
Distribuie pe Telefon

Despre Larisa Moldovan
Ne bucuram sa o avem in echipa noastra pe Larisa, o profesionista desavarsita care a adus siteului revistasufletului.net un plus de valoare. Se ocupa de editat si publicat articole inca din 2010, in tot acest timp acumuland experienta pe care astazi o imparte cu noi toti!