Trebuie să cunoaștem acești 7 dușmani ai noștri, deoarece ne bagă bețe în roțile fericirii și succesului nostru.

Trebuie să cunoaștem acești 7 dușmani ai noștri, deoarece ne bagă bețe în roțile fericirii și succesului nostru.

Publicat de Larisa Moldovan pe 27 July 2023 in Dezvoltare PersonalaLecții de viațăPersonalitatePsihologieSfaturi

Destul de des analizăm motivele pentru care nu am reușit să atingem obiectivele stabilite. Am observat că majoritatea oamenilor încearcă în principal să găsească aceste motive în exterior, fără să acorde atenție factorilor interni care acționează sistemic și care au o influență mult mai mare decât circumstanțele externe.

Trebuie să cunoaștem inamicul în față, așa că să vorbim despre acești factori care împiedică atingerea obiectivelor.

Factorul 1. Obiectivul formulat greșit

Lipsa unei înțelegeri clare și detaliate a obiectivului complică sau chiar face imposibil să stabilim direcția drumului nostru în viață. E ca și cum ai merge printr-o pădure necunoscută fără o busolă.

Îți amintești dialogul dintre Alice și pisica Cheshire din desenul animat “Alice în Țara Minunilor”?

– Dragă pisică Cheshire, spune-mi, te rog, încotro să merg de aici?

– Unde vrei să ajungi?

– Mă gândesc către un loc oarecare.

– Ei bine, atunci nu contează încotro mergi. Te vei duce într-un loc oarecare. Trebuie doar să mergi mult timp și să nu faci nicio întoarcere.

Viața fără un scop nu se va opri, dar direcția sa nu va fi stabilită de om, ci de altcineva, iar rezultatul va fi determinat de dorințele celorlalți care își stabilesc obiectivele.

Factorul 2. Amânarea lucrurilor

Amânarea perpetuă a înțelegerii, construirii și formulării obiectivelor, împreună cu planul de acțiuni pentru a le atinge, pentru mai târziu, din diferite motive – de la neplăcerea de moment până la lipsa de forță și energie în general.

Totul se reduce la faptul că energia ne este oferită pentru acțiuni și dacă nu există activitate, atunci energia nu crește, ci dimpotrivă, scade și se scurge mult mai rapid. Ați observat acest lucru? Dacă petreceți întreaga zi în pat, uitându-vă la un serial interesant, spre seară veți simți că energia vă scade mai mult decât dacă ați fi fost activ tot timpul.

Factorul 3. Plângerile la adresa lumii

Este vorba despre tendința de a vedea lumea ca fiind nedreaptă față de sine. Este nemulțumirea față de modul în care viața se dezvoltă în general. Este sentimentul că lumea și oamenii din jur au obligații, dar ei fac întotdeauna prea puțin: locul de muncă nu este suficient de prestigios, șeful nu te apreciază suficient, copiii nu te respectă suficient, prietenii nu te apreciază suficient și așa mai departe.

Asta înseamnă să aruncăm responsabilitatea asupra lumii sau asupra altora, ceea ce arată că nu dorim să depunem eforturi și să rezolvăm problema pentru a schimba propria viață. Este mai ușor să găsim scuze în plângeri la adresa lumii, în plângeri la adresa cauzelor externe ale vieții, care sunt în afara zonei noastre de control (nu putem influența aceste aspecte). În mare parte, astfel de plângeri sunt doar iluzii.

Pentru că nu lumea și nu viața, ci acțiunile mele, faptele și deciziile mele m-au adus la viața pe care o am. Toate “ALE MELE” se referă la zona mea de control și, prin urmare, la responsabilitatea mea.

Stând în plângeri la adresa lumii, o persoană alimentează un conflict cu aceasta, refuzând să-și asume responsabilitatea pentru propria poziție. Aceasta este o poziție pierzătoare în mod cert.

Factorul 4. Odihna – privilegiul celor slabi

Este vorba despre oboseala cauzată de neștiința modului în care să te odihnești corect. Odihna este foarte importantă pentru reînnoirea resurselor necesare nu numai pentru starea fizică, ci și pentru cea mentală și psihologică.

Când se atinge un obiectiv, oboseala cronică crește riscul de arsură. S-ar putea la un moment dat să renunțați la obiectiv nu doar la jumătatea drumului, ci chiar cu un pas înainte de linia de sosire, deoarece resursa de energie și forță nu a fost reînnoită la nivelul necesar pentru o perioadă lungă de timp. Energiea s-a terminat.

Factorul 5. Concentrarea pe negativitate

Concentrarea atenției asupra greșelilor sau obstacolelor și considerarea lor ca scuze pentru imposibilitatea de a atinge obiectivele. Obstacolele și erorile nu indică întotdeauna un nivel insuficient de competență al dvs. Ele pot fi indicatorul unei hiperbolizări a unei ipoteze referitoare la mijloacele și direcția de atingere a obiectivului.

Chiar dacă ipoteza nu a fost confirmată – acesta este rezultatul în care este evidențiată experiența acumulată, beneficiul și zona viitoare de dezvoltare. Secretul constă în abilitatea de a depăși percepția tunelului și de a vedea multe posibilități noi pentru dezvoltare și atingerea obiectivelor.

Factorul 6. Teamă de a acționa diferit

Majoritatea oamenilor au o caracteristică comună. Ei repetă cu curaj și încredere acțiuni și decizii care au dus deja în repetate rânduri la greșeli. În același timp, se tem înspăimântător de a acționa altfel și de a recunoaște ineficiența deciziilor luate pentru atingerea obiectivelor.

Depunerea de eforturi titanice în neputința de a schimba tactica și strategia pentru atingerea obiectivelor nu doar îndepărtează de rezultat, ci și distruge dorința de a aspira la noi obiective.

Este inutil să continui să faci același lucru și să aștepți rezultate diferite.

Factorul 7. Devalorizarea de sine

Ați auzit de sute de ori despre problemele pe care le aduce lipsa de iubire pentru sine. Lipsa de iubire pentru sine înseamnă că ai încetat să te iubești, iar ceea ce nu iubești, așa cum știm, nu are o valoare deosebită. Prin urmare, nu ești prea respectat, acceptat etc. Deci, obiectivele mele nu au o importanță deosebită.

Devalorizarea de sine și a propriilor succese, fie ele semnificative sau nu, înseamnă să te trădezi pe tine însuți, propria ta viață și propriile tale obiective!

Scrieți în comentarii ce puncte s-au regăsit în viața voastră!



Distribuie pe Whatsapp
Distribuie pe Facebook
Distribuie pe Telefon

Despre Larisa Moldovan
Ne bucuram sa o avem in echipa noastra pe Larisa, o profesionista desavarsita care a adus siteului revistasufletului.net un plus de valoare. Se ocupa de editat si publicat articole inca din 2010, in tot acest timp acumuland experienta pe care astazi o imparte cu noi toti!