Usturoiul este un oaspete obișnuit în bucătăria noastră. Face parte dintr-un număr mare de feluri de mâncare pe care le gătim aproape în fiecare zi. Obișnuiam să considerăm usturoiul un condiment, dar de fapt este o legumă și ar trebui tratată corespunzător, precum și cea mai apropiată rudă a sa – ceapa. Recunoaștem usturoiul datorită aromei sale picante unice. Puțină lume știe însă că este și un tonic minunat, care este foarte bun pentru sănătate.
Și, după cum știm, aroma și gustul alimentelor sunt cele care „pregătesc” stomacul pentru procesul digestiv.
De aceea suplimentele alimentare nu sunt la fel de eficiente ca substanțele nutritive conținute direct în alimente. Dacă luăm doar o capsulă cu extract de usturoi, vom ocoli complet prima etapă a digestiei.
De ce este usturoiul atât de util?
Usturoiul este o sursă bogată de compuși de sulf, care nu numai că îi conferă un miros și un gust înțepător, dar și foarte bun pentru sănătate. În special, acești compuși sunt utilizați pentru prevenirea și tratamentul bolilor cardiovasculare, cancerului și a diferitelor procese inflamatorii.
Pentru ca usturoiul să-și arate proprietățile utile, acesta trebuie zdrobit. Numai în această formă din compușii numiți alicină se va produce acidul sulfonic necesar.
Studiile arată că usturoiul este eficient în peste 150 de boli diferite!
Deci, usturoiul:
- Întărește sistemul cardiovascular. Îmbunătățește circulația sângelui, reduce riscul formării cheagurilor de sânge și scade tensiunea arterială.
- Are proprietăți antiinflamatorii. În special, reduce riscul de osteoartrita.
- Întărește sistemul imunitar. Are proprietăți antibacteriene, antifungice, antivirale și antiparazitare.
- Combate cancerul. Util pentru creier, plămâni, glande mamare, stomac și pancreas.
Cum se folosește usturoiul corect?
Principalul secret ca usturoiul să își păstrează proprietățile benefice, este să nu fie gătit sau prăjit mult timp.
Usturoiul trebuie zdrobit și lăsați-l să stea aproximativ 5-10 minute la temperatura camerei. În acest timp, va avea loc o reacție chimică care va permite usturoiului să elibereze alicină.
Dacă arunci doar usturoiul zdrobit într-o tigaie sau oală fără să aștepți, procesul necesar nu va începe.
Odată ce se eliberează alicina, puteți fierbe sau prăji usturoiul la foc mic timp de 5-10 minute. Într-un astfel de tratament termic, usturoiul nu își va pierde proprietățile utile. Dar cel mai bine este să mănânci usturoi crud.
Cât de repede își pierde usturoiul proprietățile utile dacă este gătit sau prăjit?
- 5-15 minute – pierderea minimă a proprietăților utile;
- 15-30 minute – pierdere medie;
- 45+ minute – pierdere completă.
Vă oferim o rețetă pentru utilizarea corectă a usturoiului.
De ce ai nevoie? O căpățână de usturoi
Instrucțiuni: Curățați usturoiul și tăiați fiecare cățel cu un cuțit. Lăsați să stea timp de 15 minute. Puneți usturoiul într-un recipient mic (un borcan cu capac etanș este perfect) și umpleți cu miere. Acoperiți recipientul cu un capac și păstrați-l într-un loc întunecat timp de 3-5 zile. Odată ce amestecul este infuzat, păstrați-l la frigider.
Mănâncă 1-2 lingurițe zilnic.
Notă: materialul are doar scop informativ. Consultați un medic înainte de utilizare!
Articolele de pe revistasufletului.net sunt destinate doar scopurilor informative și educative și nu înlocuiesc consultările medicale profesionale, diagnosticul sau tratamentul. Consultați întotdeauna medicul cu privire la orice întrebări care pot apărea legate de starea dumneavoastră de sănătate.